REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Medicul Cătălina Poiană: Colaborările internaţionale în medicină trebuie să fie o prioritate

Medicul Cătălina Poiană: Colaborările internaţionale în medicină trebuie să fie o prioritate

Replica API 30 mai 2022 | 00:00 557

Colaborările internaţionale în medicină trebuie să fie o prioritate, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, care afirmă că prin colaborare şi schimb de experienţă poate fi asigurat un management eficient al afecţiunilor pacienţilor.

Dr. Cătălina Poiană

"Medicina astăzi (...) demonstrează că ştiinţa trebuie să fie o provocare continuă. (...) Ştiinţa înseamnă cercetare, dar înseamnă foarte mult schimb de experienţă. (...) Colaborările internaţionale trebuie să fie o prioritate. (...) Ultimii doi ani, care au fost marcaţi de pandemia COVID-19, ne-au demonstrat cât de importantă este educaţia medicală continuă, dar şi parteneriatele şi colaborarea în medicină. Au fost foarte multe momente în aceşti doi ani când eram în relaţie directă şi în contact direct cu colegii noştri din străinătate, schimbând experienţă, schimbând impresii şi ajutându-ne, cerându-le ajutorul, primind ajutorul şi reuşind să trecem împreună prin aceste moment dificile. (...) Doar împreună, doar prin parteneriate, prin schimb de experienţă şi colaborare putem să asigurăm un management eficient al afecţiunilor cu care ne confruntăm zi de zi. De fapt în acest fel putem să asigurăm o îngrijire mai bună pacienţilor noştri în anul 2022, când medicina trebuie să fie mai mult ca niciodată centrată pe pacient", a declarat medicul, în cadrul conferinţei "Dezvoltarea colaborării internaţionale în medicină", organizată la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, Viorel Jinga, a susţinut că dezvoltarea colaborării internaţionale în medicină a reprezentat una dintre priorităţi pentru instituţia de învăţământ pe care o conduce, chiar de la înfiinţarea sa.

"În dezvoltarea accelerată a tuturor compartimentelor avem nevoie de proiecte comune, sustenabile, atât interuniversitare, între societăţile medicale, dar mai ales între institutele de cercetare în medicină, atât din perspectivă naţională, cât mai ales cea internaţională", a spus Jinga.

El a amintit de înfiinţarea, în cadrul Universităţii "Carol Davila", a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică.

"Abilitatea institutului de a secvenţia şi analiza un număr mare de eşantioane va permite României să fie în fruntea progresului în privinţa genomicii umane şi a cercetării personalizate din domeniul sănătăţii, facilitând în acelaşi timp colaborările şi participarea grupurilor de cercetători în consorţii internaţionale. Institutul va permite recrutarea unor cercetători internaţionali de vârf, va dezvolta proiecte de cercetare unice, stabilind legături puternice cu industria genomicii. Institutul urmăreşte să aducă România în centrul acţiunii în ceea ce priveşte cercetarea biomedicală şi medicina bazată pe genomică", a afirmat rectorul.

Şi Valeriu Gheorghiţă, managerul Spitalului Clinic Urgenţă "Agrippa Ionescu", a susţinut colaborarea internaţională în medicină, apreciind că aceasta este "obligatorie". El a dat ca exemplu pandemia de COVID-19.

"Mi-am dat seama că această pandemie reprezintă exemplul, din păcate neplăcut, dar ideal, pentru colaborarea internaţională în medicină. Această pandemie a afectat toate sectoarele sociale şi în mod deosebit sectorul medical. (...) Ne-am uitat în fiecare moment în tot ceea ce se întâmplă în afara România, în tot ceea ce se întâmplă în Europa, dar şi în afara Europei la toate datele ştiinţifice publicate şi cred că pentru noi toţi Israelul a reprezentat o sursă importantă de informaţii în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, atât pentru România, dar şi pentru celelalte ţări. De asemenea, SUA care au furnizat în permanenţă informaţii pas cu pas în ceea ce priveşte evoluţia, profilul de reacţii adverse şi în mod deosebit eficienţa vaccinurilor. Cred că cooperarea internaţională, în momentul de faţă, este obligatorie", a susţinut medicul militar.

Potrivit acestuia, medicina nu poate progresa fără colaborare, parteneriate şi cercetare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272