REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Medicul chirurg Vasile Sârbu, discurs senzaţional: cum a ajuns să studieze şi să scrie despre marele poet Ovidiu

Medicul chirurg Vasile Sârbu, discurs senzaţional: cum a ajuns să studieze şi să scrie despre marele poet Ovidiu

Replica API 29 noiembrie 2018 | 00:00 328

Prezent la Ovidiu, cu ocazia dezvelirii ansamblului statuar dedicat poetului

Prezent la Ovidiu, cu ocazia dezvelirii ansamblului statuar dedicat poetului

Geneza, iubirea, metamorfoza – ansamblul statuar dezvelit miercuri în oraşul Ovidiu, în cinstea poetului Ovidiu, este o creaţie a artistului basarabean Vladlen Babcinetchi. Evenimentul organizat cu această ocazie a cuprins mai multe etape: alocuţiuni rostite de invitaţi – oameni care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului, un scurt recital al cunoscutei Paula Seling (momente derulate în incinta Centrului cultural), iar apoi dezvelirea propriu-zisă a ansamblului statuar, în faţa Primăriei Ovidiu. În ciuda frigului de afară, lumea a venit să trăiască momentul şi să aplaude eforturile administraţiei locale, prin primarul George Scupra, care demonstrează că este preocupată de cultură. Odată cu această statuie, parcul din faţa primăriei a primit numele de Parcul Ovidiu.

Alături de alte detalii care au desăvârşit evenimentul, un invitat a atras atenţia în mod deosebit, alături de Vladlen Babcinetchi. Este vorba despre renumitul medic chirurg Vasile Sârbu, care a luat cuvântul pe scena Centrului cultural, unde a prezentat carte ape care a scris-o: „Codul lui Ovidius Publius Naso”, o carte începută de acesta acum peste 20 de ani. Medicul a şi explicat cum de a ajuns el, un chirurg, să studieze şi să explice viaţa, stările, ba chiar şi bolile poetului, concluzionând că... Ovidiu iubea!

Sârbu a relatat, spre amuzamentul tuturor, că la momentul când era decan, a îndrăznit să sune ministrul Educaţiei de la acea vreme, pentru a-i cere să amâne inaugurarea anului universitar, motivând că aceasta coincide cu o dată la care este marcată personalitatea lui Ovidiu! Reacţia ministrului: să scrie o carte, dacă tot este interesat de Ovidiu.

Iar medicul a făcut-o, până la urmă, dar i-a trebuit mult timp pentru a se documenta în profunzime. Cu umor, iar în egală pasiune, Vasile Sârbu e explicat ce conţine cartea scrisă de el, la final smulgând ropote de aplauze din partea celor prezenţi la eveniment – locuitori din Ovidiu, oficialităţi ale judeţului, artişti.

VIDEO:

A.C.

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/emotii-artistul-care-a-creat-ansamblul-statuar-dedicat-lui-ovidiu-la-ovidiu-in-lacrimi-video-374052/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai primare SCUPRA, decat sa cheltuit aiureai banii ovidenilor , mai bine construiati cu Oviprestul vostru o policlinica de stat cu program permanent ! Electoratul si eventualii votanti te apreciau mai mult daca tot ai inceput cu campania electorala ! Ovidiu , nu are o piata agro-comerciala , te mananca cainii maidanezi pe strazi , tiganii vand peste din carucior la colt de strada ...
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212