REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mesajul transmis de nepoata lui Oleg Danovski, la 100 de ani de la naşterea „Sfinxului Slav”

Mesajul transmis de nepoata lui Oleg Danovski, la 100 de ani de la naşterea „Sfinxului Slav”

Replica API 9 februarie 2017 | 08:39 308

Acum 100 de ani, pe 9 februarie 1917, s-a născut cel ce avea să devină cel mai prolific maestru coregraf, întemeietorul unui ansamblu de balet fără rival pe plan naţional, recunoscut şi apreciat pe întreg mapamondul – Oleg Danovski.

Acest minunat artist, Maestrul Oleg Danovski, a adus recunoaştere culturală în oraşul de la malul mării - Constanţa -, dar a impus pe plan internaţional, valorile de necontestat ale baletului românesc. Astăzi, în amintirea Maestrului Oleg Danovski, şi cu dragoste şi respect pentru valorile culturale româneşti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Constanţa îi poartă numele cu pioşenie şi mândrie, iar compania de balet a Teatrului constănţean este la fel de strălucitoare precum a lăsat-o întemeietorul său.

Cu ocazia împlinirii centenarului, nepoata lui Oleg Danovski, Cristina Danovski, implicată în diverse actitiăți educaționale și culturale în Constanța, a transmis un mesaj emoționant pentru tânăra generație, generația ei.

„Se împlinesc 100 de ani de la nașterea „Sfinxului slav”, așa cum era supranumit Oleg Danovski, bunicul meu, pe vremea când era cel mai tânăr prim solist din teatrul Carabus. A fost balerin, coregraf, regizor, cânta la pian și la vioară, a jucat într-un film și a și boxat.

Cea mai mare realizare a sa, însă, este moștenirea pe care a lăsat-o Constanței și României în plan cultural. Datorită lui baletul românesc a fost apreciat pe marile scene ale lumii, inclusiv Scala din Milano sau Balshoi, iar spectacolele de calitate au devenit o tradiție. Astfel, cultura din Constanța a înflorit. Consider că este datoria noilor generații să protejeze ceea ce a reușit bunicul să clădească. Îndemn, deci, pe toată lumea, să meargă la spectacole și să descopere magia creată prin muncă, dăruirea și sufletul puse de artiști în produsul final.

Cred că oricine își poate rezerva o seară pe săptămână sau una la două săptămâni pentru a merge la teatru. Este un act mic, dar care contează enorm. Oamenii nu au voie să uite cine a fost Oleg Danovski, la fel cum nu au voie să uite ce au însemnat alte mari personalități, care și-au dedicat viața nouă, publicului”, a declarat pentru „Replica” nepoata lui Oleg Danovski, Cristina Danovski.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnisoara, lasa gargara si mai bine mergeti si faceti curatenie la mormantului maestrului, ca este in paragina. Sa va fie rusine! Poetul zice : Slava stramoseasca, pe stramos cinsteste, In zadar nepotul cu ea se faleste.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367