REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Mexicul a oprit o caravană formată din 300 de migranţi, inclusiv femei şi copii, să treacă în SUA

Mexicul a oprit o caravană formată din 300 de migranţi, inclusiv femei şi copii, să treacă în SUA

Replica API 1 septembrie 2021 | 00:00 557

O caravană formată din circa 300 de migranţi, majoritatea provenind din ţări din America Centrală, a fost oprită luni la Chiapas, în sudul Mexicului, în timp ce încerca să ajungă la frontiera cu SUA, potrivit poliţiei, informează marţi AFP, citată de Agerpres.

Grupul, format majoritar din guatemalezi, hondurieni şi salvadorieni, precum şi câţiva haitieni, a fost oprit din marşul său către frontiera de nord a Mexicului de un amplu dispozitiv de gărzi naţionale, potrivit unui raport al poliţiei statului mexican Chiapas. Agenţi de la Imigraţie i-au controlat pe aceşti migranţi, inclusiv pe femei şi copii, înainte de a aresta 80 dintre ei.

Potrivit unor imagini ale mass-media locale, migranţi au aruncat pietre asupra gărzilor naţionale care le blocau drumul.

Acest grup de migranţi, format iniţial din 700 de persoane, a plecat sâmbătă din Tapachula, la frontiera cu Guatemala. Însă după mai multe confruntări cu poliţia, mai mulţi dintre ei, în principal familii, au preferat să renunţe la călătoria lor.

Cei care au putut să scape de controalele poliţiştilor s-au refugiat la comunităţi din zonă, înainte de a se regrupa pentru a-şi relua drumul.

Institutul pentru Migraţie mexican a anunţat între timp că a disponibilizat doi dintre agenţii săi care au fost văzuţi într-o înregistrare video cum loveau migranţi ce făceau parte din această caravană plecată sâmbătă.

O altă caravană formată din circa 200 de migranţi a plecat luni din acelaşi oraş, tot în scopul de a ajunge în SUA.

Aceste caravane de migranţi, dintre care mulţi sunt minori, s-au înmulţit după instalarea preşedintelui Joe Biden la Casa Albă. Spre deosebire de predecesorul său republican Donald Trump, care a fost radical împotriva migranţilor şi a ridicat un zid la graniţa cu Mexicul, democratul Joe Biden a manifestat o atitudine mai tolerantă faţă de migraţie şi a anulat în februarie finanţarea alocată continuării proiectului pentru acel zid.

Însă administraţia preşedintelui american Joe Biden a încheiat acorduri cu Mexic, Honduras şi Guatemala pentru ca aceste ţări să-şi sporească trupele prezente la graniţe.

Mexicul a desfăşurat peste 27.500 de membri ai forţelor sale armate la frontierele sale de nord şi de sud, pentru a face faţă acestor valuri de migranţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212