REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.4° Constanța Joi, 7 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6570
3.4° Constanța Joi, 7 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6570

Mihai Lupu: Am avut o discuție cu Stroe. Fiind în coaliție, trebuie să dezvoltăm județul, nu să-l îngropăm. Video

Mihai Lupu: Am avut o discuție cu Stroe. Fiind în coaliție, trebuie să dezvoltăm județul, nu să-l îngropăm. Video

Mirela PASCAL 26 ianuarie 2023 | 00:00 4139

Președintele Consiliului Județean Constanța  Mihai Lupu, s-a aflat în studioul REPLICA, miercuri, 25 ianuarie, pentru a discuta despre proiecte, administrația locală, politică și alte subiecte de interes local. Cu această ocazie, șeful CJ a readus în discuție un proiect mult așteptat la Constanța, și anume spitalul de Pediatrie, ce urmează să fie construit la Constanța, intitulat „Mama și copilul“.

Mihai Lupu: Am avut o discutie cu Stroe. Fiind in coalitie, trebuie sa dezvoltam judetul, nu sa-l ingropam. Video

În debutul interviului, Mihai Lupu a făcut o scurtă analiză a proiectelor pe anul 2022. Președintele CJ spune că și-ar fi dorit să se fi finalizat mult mai multe proiecte, însă speră că anul acesta vor prinde contur. ”Anul s-a încheiat și cu multe împliniri și cu multe neîmpliniri. Mi-aș fi dorit ca multe dintre proiectele pe care le-am inițiat să își aibă finalitatea anul trecut. Chiar unul la care țineam foarte mult s-a blocat și a trebuit să reziliem contractul: vorbim despre extinderea Delfinariului.  Am avut un contract, cu firma așa-zisă italienească, pentru extindere, cu proiectare și execuție și a trebuit să reziliem contractul. Proiectul s-a încheiat acum un an și ceva; nu au onorat termenul, au făcut doar groapa. A fost și o pierdere în bugetul nostru pentru că era pe fond nerambursabil.  Anul acesta am alocat sursa financiară din bugetul propriu ca să ducem proiectul la bun sfârșit. De asemenea, a fost bun pentru că suntem aici, bun pentru că lucrăm în continuare la ceea ce ne-am propus și pentru ce ne-au ales oamenii, vorbim despre: proiecte pe infrastructură, pe cultură”, a spus Lupu.

Spital de Pediatrie la Constanța

”Una peste alta, am început să lucrăm la drumuri, am dat ordin de începere a lucrărilor la Mozaicul Roman, am finalizat studiile și pe partea de fezabilitate pentru Spitalul „Mama și Copilul”. Este un proiect care e unicat pentru că eram unul dintre puținele orașe din România care nu aveam un spital specializat pe Pediatrie. Sigur, aici am văzut în spațiul public multe lucruri ce s-au spus care nu ar fi adevărate. Acest proiect este al Consiliului Județean, să înceteze toată lumea cu a-și asuma acest proiect. Am lucrat cu toții în echipă și am demonstrat că dacă există o coeziune clară și un management eficient, poți implementa astfel de proiecte”, spune Lupu.

Probleme cu transportatorii de persoane

Mihai Lupu are în vedere și contractele cu transportatorii din județ, dar și nemulțumirile care vin din această direcție. ”Știm toate nemulțumirile. Noi le-am dat transportatorilor un termen pentru a-și regla toate lucrurile, să își pună la punct tot ce înseamnă echiparea mașinilor cu GPS, comunicarea graficului pentru călători, dimensiunea corectă a mașinilor și tot ce înseamnă aceste lucruri. Din păcate, și ei au dreptate, există o confuzie creată la limita legalității legată de cei care mergeau pe acele trasee. El invoca faptul că există o derogare dar pentru delegarea serviciilor, nu pentru prelungirea licențelor de transport până în luna iunie. S-a creat un transport ilicit. Ei au intrat ilegal pe traseu, au practicat tarife ilegal, au făcut multe lucruri care au creat confuzie în rândul cetățenilor. Săptămâna trecută am avut o discuție tranșantă cu toți transportatorii, le-am spus că au un contract ferm, trebuie să respecte graficele, tarifele și mașinile care au fost ofertate pentru a face acest transport. Ei au spus: „Domnule președinte, noi am licitat în 2021. Caietele de sarcini și licitația s-a finalizat în 2022. Oferta noastră de carburant a fost cea de la vremea respectivă, salariul minim era de 2540 de lei, acum e de 3000 de lei, inflația era 5% acum e 17%. Toate echipamentele pentru mașini clar sunt cu mult pentru ce am ofertat noi. Deci nu putem ține pasul decât dacă venim cu majorarea tarifelor”. Atunci argumentul lor  a fost foarte bine fundamentat. O altă explicație e că mobilitatea și graficele de transport pe timpul verii nu mai corespund cu cele de pe timpul iernii, astfel că trebuie regândit acest program de transport. Concret, am chemat consultantul care ne-a făcut toate studiile, a centralizat toate problemele pe care le avem, astfel încât, în prima ședință de Consiliu Județean pe care o vom avea vom discuta despre toate. Am cerut sprijinul instituțiilor statului, poliției ARR-ului pentru că aici sunt ilegalități comise de cei care continuă să  practice un transport ilegal ceea ce creează acest dezechilibru. Cred că după ședința de Consiliu Județean vom intra în linie dreaptă”, a explicat șeful CJ.

Mihai Lupu: Am avut o discutie cu Stroe. Fiind in coalitie, trebuie sa dezvoltam judetul, nu sa-l ingropam. Video

Lupu, despre taxa de pod de la Fetești: va trebui să ne judecăm cu Statul Român

Mihai Lupu a vorbit și despre controversata taxă de pod de la Fetești, despre care spune că nu e o ambiție sau un deziderat politic, însă vrea să scape șoferii de ea. Și are și o soluție pentru aducerea, în schimb, de bani la bugetul național. Pentru asta, e dispus să ajungă la Avocatul Poporului: ”Taxa aceasta de pod nu este pe picior de egalitate cu ce este în țară. Eu fac transport de aici la Fetești și plătesc, iar cel care face transport de la Fetești la București nu plătește. Ori plătește toată lumea această taxă, ori nu plătim nici noi. Anul trecut firmele din Constanța au realizat profit 2,2 miliarde de euro. Gândiți-vă că niciun leu din acești bani nu s-a întors la Constanța ci a mers în bugetul central. Păi din banii ăștia ia și acoperă taxa  de pod și veți vedea că înseamnă o plus valoare la bugetul de stat. Dar pune camere și încasează banii pe roviniete de la toată lumea. Sigur că vom sesiza Avocatul Poporului, în calitate de cetățeni ai acestui județ și dacă nici așa nu merge va trebui să ne judecăm cu Statul Român să ne pună pe picior de egalitate cu toți cetățenii României”, spune Lupu.

Cât despre o eventuală candidatură în 2024... N-am venit să mă agăț de scaun

Întrebat dacă va mai candida pentru încă un mandat, Lupu a declarat: ”Un coleg de-al dvs. a dezinformat de foarte multe ori că Lupu nu va mai candida că nu mai candidează niciodată. E fake. Eu voi fi primul care decid dacă mai candidez sau nu pentru că n-am venit aici să mă agăț de scaun Dacă nu sunt eu mulțumit de ce am făcut, mă duc acasă. Depinde de rezultatele muncii noastre, despre ce am promis și ce am făcut pentru oameni. Dar repet, acestea sunt fake-uri și dezinformări...” Președintele CJ este convins că, dacă va mai candida, va avea susținerea partidului. ”Cu siguranță că partidul meu m-a susținut și mă va susține în continuare pentru că noi ne-am angajat cu toții. Când colegii mei m-au chemat să vin înapoi în partid, am creat un program: că vom face drumurile, că ne interesează sănătatea cetățenilor, că ne interesează cultura constănțenilor, că ne interesează dezvoltarea județului și că vom face toate acestea. Noi ne ținem de cuvânt.“

Mihai Lupu: Am avut o discutie cu Stroe. Fiind in coalitie, trebuie sa dezvoltam judetul, nu sa-l ingropam. Video

În PNL Constanța au încercat mulți să tulbure apele

Dar ce zice de șeful PNL, Bogdan Huțucă... „Suntem niște oameni care ne respectăm statutul, care suntem raționali, conștienți de funcțiile pe care le avem. Sunt niște relații excelente, niște relații interumane speciale între noi. Nu cred că l-ați auzit pe domnul Huțucă să spună ceva despre CJ. Pentru că relațiile noastre sunt corecte. I-am explicat despre proiectele noastre și am avut un factor decisiv în accederea acelor două proiecte pe lista PNRR-ului: vorbim de spitale, că tot ați întrebat. Deci zvonurile că sunt dispute nu există. La noi la PNL au încercat mulți «binevoitori» să tulbure apele. Relația corectă cu oamenii, presa, instituțiile ne reprezintă”, a conchis Lupu.

Cât despre relația cu Felix Stroe, după ce anul trecut au avut câteva clinciuri, Lupu a declarat: „Am avut o discuție cu domnul Stroe pentru că, fiind în coaliție, trebuie să dezvoltăm proiectele județului. Ideea e foarte clară: Toată lumea a convenit că trebuie susținute proiectele de dezvoltare. Factorul politic trebuie să fie suport pentru administrația locală, nu să fie o dispută. Eu am fost în relații bune cu toată lumea pentru că sunt om de cuvânt. Când îți spun ceva trebuie să mă țin de cuvânt și urăsc oamenii care nu se țin de cuvânt. Am avut un clinci anul trecut, dar am explicat de ce. Astăzi, cu maturitate, gândim responsabil cum să ridicăm județul ăst,a nu cum să-l îngropăm... l-au îngropat de ajuns alții”.

Interviul integral îl puteți urmări în material video de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
35462936244
5/49
442464503-12-20234 0 9 1 3 5 7
joker
2719125302