REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.9° Constanța Vin., 24 Mai 2024
Anul XX Nr. 6739
21.9° Constanța Vineri, 24 Mai 2024 Anul XX Nr. 6739
 

Mihai Soare, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Constanța! Video

Mihai Soare, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Constanța! Video

Georgiana BOGLEA, Emilia BABU 18 aprilie 2024 | 00:00 3880

Mihai Soare, actualul primar al comunei Siliștea, s-a aflat în studioul Replica miercuri, 17 aprilie a.c., unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre activitatea sa de primar, despre proiectele actuale și viitoare și nu numai. Precizăm că Soare este unul dintre cei mai longevivi primari din județ, fiind ales prima oară în funcție, în anul 2000.

Mihai Soare, unul dintre cei mai longevivi primari din judetul Constanta! Video

Care e secretul succesului?

În debutul interviului, Mihai Soare a explicat cum a reușit să ajungă primar la vârsta fragedă de 27 de ani, dar și cum a reușit să rămână în funcție timp de 24 de ani. „Sunt primar încă din anul 2000, atunci având 27 de ani. Secretul este seriozitatea în ceea ce faci și încrederea pe care ți-o dau oamenii, faptul că am fost ales și reales înseamnă că mi-am făcut treaba și că am fost aproape de ei. Înainte cu un an de a candida am început să studiez ce înseamnă munca de primar, ce înseamnă, în primul rând, actul administrativ, ce înseamnă atribuțiile primarului, ce înseamnă atribuțiile Consiliului Local. Am studiat, mi-am făcut o echipă și în anul 2000 am candidat și am ieșit primar, iar de atunci încerc zi de zi îmi fac treaba și dezvolt comuna Siliștea. La momentul acela, în 2000, comuna era la nivelul secolului XIX, și nu exagerez. Nu aveam apă, nu aveam canalizare, nu aveam drumuri, nu aveam piatră pe drumuri, aveam o școală aproape fără apă și fără utilități”, a declarat Mihai Soare.

Acesta a făcut și un bilanț al activității sale ca și primar și a precizat proiectele pe care le-a realizat de-a lungul mandatelor sale. „Primul meu proiect a fost drumurile către cimitir pentru că nici morții nu puteam să îi ducem la cimitir în condiții civilizate. Primul mare proiect a fost cel de alimentare cu apă. Am acționat în sensul acesta, am făcut un proiect SAPARD. Am vrut întâi să avem apă, apoi să avem canalizare. Mai avem de asfaltat vreo 3 km de stradă și zic că până la sfârșitul anului 2024 asfaltez aproape 100%. M-am canalizat mai ales pe aceste proiecte care înseamnă o grămadă de alergătură și o grămadă de fonduri. Am accesat și fonduri europene și naționale și județene. Am vrut să rezolv aceste mari probleme care existau apă, canal, drumuri asfaltate. S-a constatat că acea școală care era veche de 100 de ani nu mai putea funcționa din punct de vedere seismic și atunci am făcut un proiect prin Banca Mondială și am făcut o școală nouă cu etaj, cea veche rămânând ca magazie, ca poștă, cabinet veterinar, dar anul acesta trebuie să o demolăm până la sfârșitul lunii iunie deoarece acolo o să facem o sală de sport care va fi vizavi de actuala școală, cu teren sintetic. Avem asociație sportivă încă din 2002, această asociație am început-o înainte să ies primar. Am creat două echipe de fotbal, am creat o competiție Cupa Siliștei. În ultima vreme mă axez mai mult pe copii, să dezvolt sportul pentru copii”, a spus Mihai Soare în cadrul interviului.

Mihai Soare, unul dintre cei mai longevivi primari din judetul Constanta! VideoMihai Soare, Emilia Babu

„Ne confruntăm cu depopularea, deoarece suntem departe de orașe“

O mare problemă cu care se confruntă comuna Siliștea este depopularea, dar primarul Mihai Soare a venit cu o soluție. „Chiar dacă vin mulți și pleacă în afară pentru că există această posibilitate de a face bani, ei se întorc. În sensul acesta, m-am luptat foarte mult să introduc în intravilanul comunei o suprafață rezonabilă de teren atât în Siliștea, cât și în Țepeș Vodă pe care să o oferim gratuit tinerilor să își construiască case. Am început să aducem apă, canal și electricitate acolo”, a declarat Mihai Soare.

Ce înseamnă comuna Siliștea pentru Mihai Soare?

Primarul Siliștei a declarat că în ultima vreme se axează mai mult pe copii, pe viitorul acestora. „Când te duci în școală și sar copiii pe tine și nu e teatru nu ai cum să nu te implici. Meseria de primar este grea, dar și frumoasă. Le mulțumesc cetățenilor mei că mi-au oferit această șansă... pentru mine înseamnă mult, e bogăția mea”, a zis Mihai Soare

Ce planuri are Mihai Soare dacă mai câștigă un mandat

Mihai Soare a precizat că vrea să se axeze pe înfrumusețarea comunei și pe curățenie, acestea fiind rămase ca și proiecte pentru un viitor mandat. „În primul rând vreau să mă axez pe curățenie și pe înfrumusețarea comunei. Vreau să îmbunătățim fața comunei. Avem deja parcuri, stadion cu nocturnă de acum 20 de ani, pentru că vreau ca toți copiii din comună să aibă activități să nu se ducă spre altceva” , a spus Mihai Soare.

Mihai Soare a fost hărțuit de contracandidații săi

Urmează alegerile locale, iar Mihai Soare pare să nu se teamă de contracandidați. „În ultimele zile este o întreagă foială în comuna Siliștea deoarece s-a auzit că anumiți candidați care actualmente sunt consilieri locali PNL au ceva probleme de integritate și nu mai pot candida. Eu credeam că și-au rezolvat problemele. Vorbesc despre Frâncu Mihai, dar și despre Popa Gheorghe (AUR). Este o interdicție de 3 ani de la ANI. Candidatul AUR, Popa Gheorghe a fost exclus din partidul AUR tocmai pentru acest moment de integritate. Cel de la PNL zice că are dreptul de a candida. Mie nu mi-e frică de contracandidați, mie mi-e frică de mine. Eu mă mobilizez pe mine să fiu mai bun de la zi la zi. Citesc foarte mult, mă autoeduc, orice apare nou vreau să știu, mai ales pe legislație deoarece mi s-au făcut multe înscenări de către echipele contracandidatului. În ultimi 4 ani am fost efectiv hărțuit de tot felul de reclamații.  Au un băiat Cherim Regep care e activ pe rețelele de socializare, și-a făcut și conturi anonime. Au vrut să inducă în rândul cetățenilor că primarul Mihai Soare e hoț, gras, urât. Au început să îmi atace și familia puțin, dar am contraatacat și s-au liniștit. În 2020 a fost o luptă aprigă, am câștigat cu 52%. Am avut reclamații la taxe și impozite, dar nu am avut nimic imputabil. Sunt adeptul unui trai minimalist. Eu când am venit la primărie aveam casă, aveam mașină”, a spus Mihai Soare.

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920