REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video

Mirela PASCAL, B.N. 12 aprilie 2024 | 00:00 2137

Colonelul Mihail Cristian Amarandei, comandantul ISU Dobrogea, s-a aflat joi, 11 aprilie a.c., în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre pregătirea pentru minivacanța de Paște, dar și pentru sezonul estival. Totodată, comandantul a vorbit și despre problemele cu care ISU Dobrogea se confruntă, plecând de la insuficiența spațiilor de desfășurare a activității, până la deficitul de personal.

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video Mihail Cristian Amarandei, Mirela Pascal

În debutul interviului, Mihail Amarandei a vorbit despre pregătirile pentru minivacanța de Paște. „Pentru minivacanța generată de zilele libere de 1 Mai și zilele de Paște, vor fi operaționalizate puncte temporare de intervenție, atât în zona costieră și în stațiunea Mamaia, zona Vama Veche, dar și pe zona continentală, respectiv Valu lui Traian și Ciocârlia. Vor fi operaționalizate atât autospeciale de stingere cu apă și spumă cât și echipaje de prim ajutor și de descarcerare care să intervină în timpul cel mai scurt dacă se vor produce situații de urgență în aceste zone. Pentru minivacanța de 1 mai vom folosi resursele proprii, pentru perioada sezonului estival și aici vorbim de lunile iulie-august care sunt cu cea mai mare încărcare. Am solicitat sprijin de la Inspectoratul General și ne dorim să operaționalizăm 23 de puncte temporare, vorbind atât de puncte de stingere, care vor fi dispuse în zona continentală, dar și puncte de prim ajutor pe zona Costieră, zona de litoral și, de asemenea, puncte de salvare acvatică”, a declarat Amarandei.

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video Mihail Cristian Amarandei, Mirela Pascal

Parcul auto al ISU Dobrogea, reînnoit

Achiziționarea tehnicii de intervenție performantă care să asigure servicii la cele mai înalte standarde pentru cetățeni este și va rămâne o prioritate pentru ISU Dobrogea astfel că și în ultima perioadă au fost depuse eforturile necesare pentru ca acest proces să continue, în cele mai bune condiții, iar angajamentele asumate să fie optim acoperite. „În ultimii doi ani, parcul auto a avut o îmbunătățire substanțială, chiar exponențială, în sensul că i-au fost alocate 26 de resurse, dintre care, în primul rând, 15 autospeciale de lucru cu apă și spumă, autospeciale noi de 4000 și de 10.000 ce litri care au fost repartizate la nivelul tuturor subunităților de pe teritoriul județului Constanța”, spune Amarandei. Legat de echipamente, comandatul a ținut să precizeze că, de la finalul anului, inspectoratul are în dotare și o saltea pneumatică, echipament cu care s-ar fi putut interveni în urmă cu trei ani, atunci când o femeie si-a pierdut viața după ce s-a aruncat de la balconul apartamentului cuprins de flăcări.

Nou sediu pentru ISU Dobrogea, clădirea actuală are 110 de ani

Dacă din punct de vedere tehnic lucrurile s-au îmbunătățit, spațiile în care se desfășoară activitatea lasă de dorit. De aceea, ISU Dobrogea a demarat procedurile în vederea construirii unui nou sediu al inspectoratului.

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video sediul ISU Dobrogea

Activitatea inspectoratului cunoaște trei paliere, resurse umane, materiale și financiare. Dacă din punct de vedere material, din punct de vedere tehnic, lucrurile s-au îmbunătățit foarte mult, și mă bucură acest lucru, pentru că putem beneficia de aportul tehnicii moderne și mult mai eficiente, și acest lucru se vede în activitatea curentă de intervenție, din păcate nu la fel de bine ne situăm și din punct de vedere al spațiilor în care ne desfășurăm activitatea. Motiv pentru care sunt demarate mai multe programe de finanțare pentru a reconstrui sau a moderniza anumite paliere din patrimoniul ISU Constanța. În primul rând, la ora actuală, este un program de eficientizate tehnică și energetică pentru sediul detașamentului de pompieri Medgidia, e o lucrare care a început în luna septembrie a anului trecut și sperăm ca până în septembrie a acestui an să finalizăm lucrarea, ea este în procent de peste 60% . De asemenea, într-un stadiu destul de avansat ne situăm cu proiectele pentru reconstruirea unui nou sediu pentru ISU. Din studiul istoric efectuat a rezultat că anul în care a fost edificat sediul principal este 1915, deci e o vechime destul de mare“, spune Amarandei.

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video sediul ISU Dobrogea

„De asemenea, avem proiecte pentru subunități noi, moderne în Constanța, tot pe strada Mircea cel Bătrân în aceeași locație. Noi am beneficiat de un sprijin substanțial în anul trecut din partea Consiliului Județean și ne-au fost alocate resurse financiare pentru a putea închiria un nou spațiu. Personalul de la comandamentul inspectoratului își desfășoară activitatea într-o nouă locație, începând din luna ianuarie, pe strada Traian numărul 68, în aceeași clădire cu sucursala BCR, iar subunitatea de pe același amplasament va fi relocată în apropiere, astfel încât să nu aibă de suferit timpul de răspuns în cazul în care avem situații de urgență în acea zonă. Avem proiecte cu finanțare europeană pentru reconstruire sediu, subunitate Mangalia sau modernizare detașamentul Port, pentru construire de noi subunități. Și aici am avut aportul autorităților locale, vorbim de Eforie, Adamclisi și Crucea, care au pus terenuri la dispoziție terenul și pe care urmează să fie construite noi subunități“, a mai spus Amarandei.

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video Mihail Cristian Amarandei

Deficitul de personal constituie o altă problemă cu care se confruntă ISU Dobrogea. „Deficitul de personal este o altă problemă cu care ne confruntăm. La nivelul ministerului și, implicit la nivelul Inspectoratului General sunt demarate câteva proceduri de încadrare a unor posturi în trimestrul acesta în trimestrul 2, dar și în trimestrul trei. Sperăm și cu absolvenții instituțiilor de învățământ și cu încadrările noi să putem să depășim perioadele cele mai încărcate“, spune Mihail Amarandei. Întrebat care este salariul de încadrare al unui pompier debutant, acesta a declarat: „Pentru cineva care lucrează în domeniul operativ cred că putem vorbi de 3.500-4.000 de lei, după vechile grile. Pompierii, ca și ocupație, în primul rând, lucrează în folosul oamenilor și cu multă empatie. Sunt foarte importanți banii și fără bani nu putem să ne ducem traiul zilnic, dar nu cred că trebuie să plecăm doar de la modul în care suntem remunerați. În acest început de an s-au luat niște măsuri și vor fi creșteri salariale. Oricum vor fi creșteri substanțiale“, a  subliniat comandantul ISU Dobrogea.

Un lanț de erori umane a provocat valul de incendii și decese de la Petromidia

Rafinăria Petromidia din Năvodari a fost scena unei serii de incidente tragice și explozii în ultimii ani, culminând cu o nouă aproape tragedie în data de 29 martie 2024. Aceste evenimente nefericite au deschis discuții ample despre siguranța la locul de muncă și măsurile preventive necesare în industria rafinăriilor de petrol.

Comandantul ISU Dobrogea, Mihail Amarandei, a recunoscut că, în timpul mandatului său la Constanța, au avut loc trei incendii la Petromidia, în anii 2021, 2023 și 2024, plus un accident grav în care două persoane au căzut într-un rezervor. Potrivit spuselor acestuia, ultimele incidente au fost atribuite erorilor umane, aducând în prim-plan problemele legate de siguranța muncii și supervizarea adecvată în incinta rafinăriei. De când am venit eu la Constanța, au avut loc trei incendii, în 2021, 2023 și cel din 2024. A mai fost un accident cu două persoane care au căzut într-un rezervor. Ce aș putea spune este că ultimele două incendii s-au produs din cauza unor erori umane. Practic, din vina cuiva care executa lucrări în incinta respectivă, în zona respectivă. În acest caz, nu putem trage o concluzie generală la nivelul obiectivului, dacă vorbim doar de o eroare umană. Legat de incendiul produs la data de 29 martie, ancheta este încă în desfășurare, așteptăm ca toate instituțiile să ajungă la o concluzie pentru a se putea stabili și măsurile pentru viitor. Și în acest caz există premisele și elementele care indică, de asemenea, o eroare umană“, a declarat comandantul ISU Dobrogea, Mihail Amarandei.

Mai multe puteți urmări mai jos:

Tragediile de la Petromidia nu sunt doar statistici, ci povestiri ale unor vieți sfârșite prematur și familii distruse. Incidentele din trecut, precum exploziile din 2021 și 2023, precum și cazul recent de pe 29 martie 2024, ilustrează riscurile grave asociate activității rafinăriilor și necesitatea unor standarde riguroase de siguranță.

Mihail Amarandei, ISU Dobrogea: Exploziile de la Petromidia s-au produs din cauza unor erori umane. Video

Istoria neagră a Petromidia include, din păcate, și victime umane. În 2021, un incendiu a rănit grav șase persoane, dintre care una a suferit arsuri pe aproape jumătate din suprafața corpului, și a rezultat în moartea a trei angajați. Anul următor, două incidente separate au dus la decesul a doi angajați și rănirea a doi militari. Aceste tragedii, repetate și devastatoare, ridică întrebări serioase despre standardele de siguranță și responsabilitatea conducerii în prevenirea acestor accidente.

Urmăriți, în materialul VIDEO de mai jos, interviul integral:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272