REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Milioane de euro aruncaţi de pomană. Ferma de calcani a afaceristului Ion Grecu îşi cere falimentul

Milioane de euro aruncaţi de pomană. Ferma de calcani a afaceristului Ion Grecu îşi cere falimentul

Replica API 18 martie 2019 | 14:06 3781

S-a ales praful de imperiul Elcomex

S-a ales praful de imperiul Elcomex

Ion Grecu, foto: Capital

Firmele milionarului Ion Grecu dau faliment una după alta, iar imperiul unuia dintre cei mai bogaţi români se ruinează de pe o zi pe alta. Astfel, după Elcomex IEA, unul din costructorii centralei nucleare, dar şi Elcomex Agroindustrial, prin care Grecu voia să întemeieze cea mai mare fermă de capre din lume, a venit rândul Elcomex Aqua SRL, ferma de calcani din Corbu a familiei Grecu, să îşi ceară falimentul. Firma a avut un destin de-a dreptul catastrofal, după ce a bifat o experienţă probabil unică în lume: absolut toţi puieţii de calcani au murit, la scurt timp de la inagurarea fermei, realizată cu impresionanta sumă de 3 milioane de euro, bani europeni.

Debitoarea Elcomex Aqua SRL a înregistrat pe 14 martie 2019 un dosar la Tribunalul Constanţa, prin care îşi cere falimentul. Instanţa nu a stabilit încă un prim termen de judecată. Elcomex Aqua SRL este fosta El-Goc SRL, are sediul în comuna Corbu şi aparţine familiei Grecu. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri simbolică, de 2.773 lei şi pierderi de 417.694 lei, cu 2 angajaţi şi datorii uriaşe, de 23.044.179 lei. Elcomex Aqua SRL operează ceea ce trebuia să fie prima fermă de calcani din România, o investiţie masivă, dar cu sfârşit dezastruos. Ion Grecu vorbea despre ferma sa de calcani de la Corbu încă din 2011, când anunţa investiţii de 4,5 milioane de euro, din care jumătate din fonduri europene, într-un proiect unic în ţară. Elcomex Aqua SRL a aplicat şi a primit finanţare europeană de 2.984.565 de euro pentru “construire fermă piscicolă marină în sistem recirculant”, iar în septembrie 2013 deja se perindau politicieni de seamă pe la Grecu pentru a se poza la ferma de calcani. Pe 29 septembrie 2013, ministrul Agriculturii de atunci, Daniel Constantin, însoţit de comisarii europeni Maria Damanski (pentru Piscicultură) şi Dacian Cioloş (pentru Agricultură), dar şi de ministrul Mediului, Rovana Plumb şi vicepremierul Liviu Dragnea, au vizitat ferma de calcani ridicată din bani europeni de Grecu.

Institutul “Grigore Antipa”, plătit să afle misterul morţii calcanilor

Vizita politicienilor nu i-a priit absolut deloc afaceristului. Brusc, toţi peştii au murit, iar ferma de calcani de atâtea milioane de euro a devenit istorie. Potrivit unei constatări a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, pentru ferma cu o capacitate de 150 de tone “puietul a fost importat din Franța. Licenţa de acvacultură este suspendată din 2015. Motivul fiind defecţiunile care au apărut la sistemul de alimentare cu apă de mare . Societatea este în reparaţie şi revizie ale componente-lor tehnice”. S-a încercat să se afle de ce au murit calcanii, astfel încât s-au plătit şi studii de specialitate, precum cel din 2014, comandat celor de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”. “Calcan :Identificarea cauzelor, circumstanţele şi factorilor favorizanti ai producerii mortalităţii piscicole înregistrate la ferma ELCOMEX AQUA SRL, beneficiar Gothaer Asigurări Reasigurări SA Bucureşti, Contract nr. 2690/20.06.2014”, se arată într-un raport al institutului, din care aflăm şi costul studiului: peste 28.000 lei.

Datorii de zeci de milioane de euro

Până la falimentul fermei de calcani, milionarul Ion Grecu a trebuit să facă faţă şi altor necazuri. Elcomex IEA SA, probabil cea mai mare societate de instalaţii electrice din România, a intrat în insolvenţă la cerere pe 7 aprilie 2017, când existau déjà mai multe solicitări similare din partea unor creditori. La acea dată, firma lui Grecu motiva că are datorii de 18,07 milioane de euro, pe care nu le putea onora. Totuşi, Elcomex IEA avea de recuperat de la Nuclearelectrica nu mai puţin de 60 de milioane de euro. Şi mai gravă este situaţia Elcomex Agroindustrial SA, firma prin care Ion Grecu administra o fermă de capre, pe care milionarul voia să o transforme în cea mai mare din lume, dar şi o fabrică de nutreţuri. Aceasta a intrat în insolvenţă tot în aprilie 2017, dar cu datorii mult mai mari decât surata sa, de 30,32 milioane de euro.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
1. MGM a fost construit si pus in funtiune de mine si de echipa pe care am format-o, cu imprumut de la banca si Elcomex. Am plecat din Cernavoda si de la administrarea lui din motive ce nu au legaturi cu zvonurile, desi invidia si frica altora de concurenta, era evidenta. Nu am sa discut oameni, ci fapte daca se doreste. A fost decizia tatalui meu cine va administra in continuare MGM. In ceea ce priveste ferma de peste, vorbiti sa va aflati in treba. Cauzele au fost altele si intentionate pentru ca au fost interese la nivel mult mai mare. Fondurile EU nu au fost fraudate ci justificate la leu.
0
1
MGM este a lui Grecu ,Nelu Sava doar in locatie de gestiune.Rromanul Sava trebuie sa mai fure la portii sa aiba un MGM
1
0
Mgm Cernavoda este a lu Nelutzu sau a lu grecu?
1
1
pe langa erorile de proiectare sau executie la instalatia de alimentare cu apa din mare se adauga si plecarea unui specialist din firma. romanii dupa cd angajeaza un specialist in faza de inceput la un buissines il dau afara crezand ca au furat destul din meseria acestuia. apoi urmeaza dezastrul. nimeni nu este priceput la toate. economia creste daca fiecare specialist face ce trebuie. nu exista oameni buni la toate. chiar daca exista trebuie sa lase si pe altii sa castige o paine. personal ma cam pricep la toate dar am reusit sa inteleg ceea ce am scris mai sus. toata lumea trebuie sa manance
5
1
Dragi Cernavodeni va astept la restaurantul Holywood la ora 11 cand servim pranzul La comanda polonicului este sora mea Gela care va face portiile mici cat mai mici sa nu va ingrasati.Apropos...stiti ca eu am facut un palat tip ateneul roman si trebuie sa imi scot banii.Dupa ce mancarea este din ce in ce mai proasta este si mai putina asa spun Cernavodenii si cei care servesc masa la cantina Holywood si nu uitati la hotel este si mai rau.Asa se fac bani dragii mei prin mangle si furaciuni.La casa este Simona sotia mea...un bon prin casa cinci fara bon.Asa se face avere dragi Cernavodeni !.
10
5
ce e bun e bun la toate daca grecu asata era bun la furat curent s-a crezut bun si la furat calcani dar uite ca nu s-a potrivit calcanii au murit din prostia lui,nu mai bine ramanea sa fure curent
2
4
Normal daca sunt bani din fonduri europene, nemunciti
3
0
Mai Gabriel Popescu care ai lucrat acolo sunt curios si ce ai lucrat ca la noi tot romanul cu 2 clase face politica stie sa puna gresie tamplarie e mare sofer etc iar in cazul tau vad ca esti si inginer ocazional. Tu crezi ca astuia nu vroia sa ii mearga ferma de calcani cu toate ca sa presupunem ca a sifonat si ceva bani . Cine nu isi doreste sa mearga afacerea ca era si cam singurul pe zona . Puteai sa deschizi gura daca nu iti luai drepturile salariale da cred ca tu esti dinala de ai stat pe acolo mai mult sprijinit in lopata Timpul trece leafa merge .
6
0
Ce scriere pseudo-jurnalistica !!! Aceasta firma privata a reusit sa se dezvolte si sa aplice pentru proiecte mari . Acolo muncesc oameni competenti ! De ce nu scrieti si despre dezastrul retrocedarilor Mazare-Nicusor - din banii statului ??? Nu cumva articolul este un santaj pentru a obtine niste sponsorizari , ceva ? De ce nu cereti si opinia reprezentantilor societatilor ? De ce oare ????
8
3
Imi vine sa plang de mila milionarilor care ajung la sapa de lemn.Credeti ca va ajunge dl.Grecu la AJOFM pt.un loc de munca?
17
2
Pestii au murit din cauza marelui specialist in piscicultura Popescu Gabriel, actualmente mare sef pe la Agentia de Pescuit si Acvacultura Constanta,iar acolo s-au furat bani europeni. Totul a fost facut de fatada. Am lucrat acolo si stiu despre ce vb.
19
3
Titlu tendentios , scris total neprofesionist in cautare de atentie , nu de adevar...
10
8
Confiscatii ma tot ce are luatii bani din conturi nu doar astuia ci tuturor care au datorii si cer sa le fie sterse de stat adica sa plateasca prostimea traiul lor,daca raman fara casa datii o garsoniera in cartierul Henri Coanda.
9
2
Sa nu uitam fraza rostita de un condamnat american: in spatele fiecarei averi se afla o crima ! La noi ca sa indulcim putin situatia, putem spune: in spatele fiecarei averi se afla cel putin o excrocherie ! Nu va faceti griji, milionarii au intuitia de a-si pune de o parte sume frumusele ca sa le ajunga toata viata !
17
2
Nu stiu daca acesta si a facut averea corect sau nu , pana la o proba contrarie titlul este cam tendentios cu acea expresie " sa ales praful " deoarece cred ca nu e chiar frumos sa ne bucuram de raul altora mai ales ca acesta chiar a incercat sa faca ceva ferma capre ferma calcani sau nu stiu ce nutreturi . Toate acestea inseamna angajati si atragere de fonduri in Ro pe linga altii care doar fura sau construiesc blocuri pe terenuri furate fara locuri de parcare si fara a respecta Puz ul zonei
25
4

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920