REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ministerul Culturii nu vrea să salveze hotelul Rex din Mamaia, monument istoric: nu-și exercită dreptul de preemțiune

Ministerul Culturii nu vrea să salveze hotelul Rex din Mamaia, monument istoric: nu-și exercită dreptul de preemțiune

Replica API 16 septembrie 2022 | 00:00 3941

La începutul anului se zvonea că hotelul Rex din Mamaia, deținut de Carmen Palade, ar fi fost vândut dezvoltatorului imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag. La acea dată, reprezentanții companiei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informația, existând totuși posibilitatea ca tranzacția să se fi efectuat, atâta timp cât la finele anului trecut a fost înființată firma Hagag Rex Mamaia. Însă nu! Hotelul este încă în proprietatea lui Palade, urmând ca imobilul să ajungă la israelieni doar dacă actualul proprietar obține reconversia în aparthotel si centru comercial. Puțini știu, însă, că Rex Hotel este un monument istoric, iar Statul Român, mai exact Ministerul Culturii, ar fi putut să obțină dreptul de preemțiune, însă a refuzat, transferând acest drept în sarcină autorităților locale, în speță Primăria.

Protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a bunurilor imobile clasificate drept monumente istorice beneficiază de o atenție sporită din partea legiuitorului român și de o preocupare constantă a acestuia, date fiind modificările legislative din ultimii ani. Un exemplu este reprezentat de clarificările aduse în privința dreptului de preempțiune în cazul vânzării unor astfel de imobile. Dreptul de preempțiune este acel drept de care se bucură cineva care este preferat în calitate de cumpărător al unui bun.

Ministerul Culturii nu e interesat să salveze soarta hotelului Rex

Întrucât hotelul Rex din Mamaia este monument istoric de valoare națională, Rex Mamaia a depus la Direcția Județeană de Cultură înștiințarea de vânzare și o documentație aferentă solicitând exercitarea-neexercitarea dreptului de preemțiune al Statului Româna, prin Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii a comunicat faptul că ministerul nu-și exercită dreptul de preemțiune asupra imobilului și că transferă acest drept către autoritățile publice locale. Numai că, potrivit informațiilor noastre, nici autoritățile nu sunt interesate să obțină acest drept. Primăria a fost notificata sa facă uz de dreptul de preemțiune si nu au răspuns nimic.

”Municipalitatea nu a exercitat dreptul de preempțiune. Verificarea documentelor care atestă dreptul de proprietate asupra imobilului și asupra calității dreptului de proprietate excede competenței Primăriei Municipiului Constanța, inclusiv asupra transferului dreptului de proprietate excede competenței”, ne-au transmis reprezentanții primăriei.

Israelienii de la Hagag Development Europe cumpără hotelul doar dacă obțin reconversia

Așa că, cel mai probabil, imobilul va ajunge la Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, însă tranzacția nu este certă. De ce? Aceasta vrea să-l cumpere doar dacă actualul proprietar obține certificat de urbanism pentru reconversie în aparthotel și centru comercial. Adică să distrugă actuala configurație a monumentului.

Iar reconversia este greu de obținut. În luna iunie, a emis Certificatul de Urbanism 1360 prin care Rex Mamaia era informată că nu poate fi utilizat în scopul declarat pentru consolidare, recompartimentare interioară, modificare volumetrie mansardă cu păstrarea înălțimii maxime și compartimentarea acesteia în spații locative, rconversie hotel în clădire cu funcțiuni mixte : apartamente de vacanță, comerț, servicii, refacere fațadă, intervenții pentru conformarea cu normativele specifice de siguranță la incendiu, organizare de șantier”. Motivul? Este necesară elaborarea și aprobarea unei documentații PUD, cu avizul DCJ Constanta.

Cu alte cuvinte, firma lui Palade trebuie să elaboreze PUD care va fi, sau nu, aprobat în Consiliul Local și mai apoi poate vinde imobilul. Vom urmări subiectul și vă vom ține la curent! Până atunci, hotelul continue să se degradeze și să ajungă o ruină.

Video:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
poate il demoleaza cu a demolat mazare hotelul de linga grant
0
0
sa se ia banii celui care l-a privatizat!!
1
0
Dar in perioada asta , cand ba ti dau voie ba nu ti dau voie , scutiti de impozit ?
1
0
Il va distruge chitac , impreuna cu feliciu ca si monument istoric.
1
0
Asa se intimpla cind la conducere se afla niste hoti.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614