REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ministerul Sănătăţii face sondaj la externare: ‘Vi s-au cerut ATENŢII?’ Iată mesajele primite de pacienţii din Constanţa!

Ministerul Sănătăţii face sondaj la externare: ‘Vi s-au cerut ATENŢII?’ Iată mesajele primite de pacienţii din Constanţa!

Replica API 19 iulie 2019 | 00:47 556

După ‘pacientul acoperit’,

După ‘pacientul acoperit’,

Ministerul Sănătăţii a demarat un amplu program anticorupţie, prin care se doreşte eliminarea practicilor nelegale din unităţile sanitare de stat din România. Şpăgile contra servicii medicale ori în schimbul unui comportament adecvat în relaţia cu pacienţii trebuie să dispară din spitale. Mita oferită cadrelor medicale – un fenomen care macină de ani de zile sistemul medical – a intrat, în sfârşit, în atenţia Ministerului Sănătăţii, şi nu doar la nivel declarativ.

Spre exemplu, de câteva săptămâni, în spitale sunt trimişi “pacienţi sub acoperire”. Ideea trimiterii unui “pacient acoperit” în spitale este de fapt o parte a strategiei anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o aplice până în 2020, a precizat, marţi, ministrul Sorina Pintea. “Nu este o idee a mea, este o parte a strategiei pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o implementeze până în 2020 - povestea cu pacientul misterios. Deja am început să facem aceste verificări şi am câteva exemple negative, şi nu mă refer doar la medici”, a declarat Sorina Pintea într-o intervenţie telefonică la o televiziune centrală.

De altfel, metoda “pacientului fals” a făcut şi prima victimă, la scurt timp de la “lansare”. Un angajat al unui spital de stat din România a fost dat afară după ce i-a cerut mită unui pacient care era sub acoperire. Pretextul cu care s-a dus la spital a fost pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi, iar angajatul i-ar fi cerut pe lângă taxa legală şi o mică atenţie, lucru pentru care a plătit cu funcţia, a relatat un alt post tv. În replica, un lider de sindicat a susţinut că metoda este una prin care ministrul Sănătăţii îşi face… imagine. Ce spun însă pacienţii? Chestionaţi de cotidianul „Replica”, mai mulţi pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa s-au declarat încântaţi de idee.

„Aţi văzut filmarea cu acel copil care se plângea că îl doare mâna, că nu era pusă bine branula? Pe asistentele alea le durea în cot! Ia să îi fi băgat bani în buzunar mămica, să vedeţi ce repede îi suflau copilului şi în fund! Lasă, să ştie un pic de teamă, că prea se cred Dumnezei în spitalele astea, iar noi, pacienţii, stăm la mila lor”, a spus un constănţean internat la Neurologie. Un alt pacient susţine că: „Eu îi înţeleg. Poate că sunt bine plătiţi acum, le-au crescut salariile, dar e muncă multă, ca la balamuc... Mai vin şi d-ăştia recalcitranţi, beţi, nespălaţi... Nu lucrează numai cu pacienţi înţelegători. Lumea a devenit rea”.

În fine, o pacientă care tocmai s-a externat s-a declarat încântată de un alt aspect: „Am lăsat numărul de telefon, împreună cu datele mele şi acordul meu de a fi folosite. Am primit mesaj după externare, am făst întrebată dacă mi s-a cerut şpagă şi dacă vreau să reclam acest lucru ministerului. Foarte bună iniţiativa, foarte bună! Să sperăm că, dacă tot s-au apucat de treabă, vom scăpa şi de cozile de la Urgenţă. Când ajungi acolo, stai cu orele...”, ne-a precizat femeia, care ne-a pus la dispoziţie şi mesajele primite (click pe imagini!):

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Medicul este renumit printre pacienți că nu primește "atenții". Chiar am fost încântat să aflu că există așa oameni. Am spus că nu primește nu numai că nu cere sau că lasă să se înțeleagă că ar fi necesare, in schimb asistentele pot fi îndulcite imediat cu o sumă cât de mică. Poate nu toate, dar n-am văzut una care să refuze. Maseuza a refuzat , dar ea nu e asistenta.
0
0
De cerut nu cere nimeni dar mori cu zile daca nu dai incepand de la femeia de serviciu pana la doctor
5
0
Nu se cer atentii, trebuie sa le dai din proprie initiativa, altfel risti sa mori in spital fara sa se uite vreun doctor la tine.
6
0
trebuie sa ma operez. mai trebuie sa mi cumpar pansamente, medicamente,...??? cat se mai da la doctoe, la anestezist sau asistenta? infirmiera care sa ti schimbe lenjeria??? despre ce vorbim?
2
0
Eu zic ca nu doar la sanatate este nevoie de lichidarea sistemului de ,,atentii'' Sa dispara bacsisurile de peste tot,spagile din toate mediile. La urma urmei fiecare sa faca scandal pentru plata salariului decent si cam atat. In plus,toleranta zero fata de speculanti,fata de infractorii violenti si ceilalti.
4
0
Chestionar anonim? Inainte sau dupa ce intreaba cum te numesti ca sa noteze pe foaie? spaga se cere sub forma " acum tre sa faci cinste si tu la fete ca ai nascut" ,experienta proprie cu infirmiere.
4
0
taiati odata salariile uriase ale medicilor, nu vedeti ca sunt nejustificate?
4
6
De regula medicii nu cer spaga personal ci prin interpusi: asistente, infirmiere si femeile de serviciu. Sunt patit. Am 4 operatii una mai grea ca alta. Nu dai nu esti bagat in seama. Mori cu zile.
13
1
Spaga nu va disparea ! Nu-ti cer personal dar te fac sa intelegi ca trebuie sa deschizi pormoneul inclusiv femeia de serviciu .Nu avem ce face,altfel primim un serviciul de te doare si sufletul nu numai boala...!Spaga este surplusul salariului pentru placerile sufletesti !
17
2
Chestia asta e de cel putin 6 luni! Iti da un formular pe care l completezi anonim cu varii intrb pe langa daca ti s a cerut spaga. Partea proasta e ca inca se da spaga si necerut ca asa e in adn cred! Medicul refuza initial dupa care primeste usor stanjenit. Cred ca se gandeste ca are un salariu baban rau si ca e cam hotie.ceea ce tocmai a facut. Avertisment si chiar amenda pacientului care da spaga precum retragerea dreptului de a practica pe o durata de cateva luni, neplatit pt medici asistente etc- astea ar fi ca solutii! Cu vorba.buna nu merge! Cu frica da
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369