rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ministrul Digitalizării, Sebastian Buduja, anunță că dosarul cu şină va fi istorie în 3-5 ani

Ministrul Digitalizării, Sebastian Buduja, prezintă, joi seară, un scurt bilanţ la trei luni de la preluarea mandatului, în care vorbeşte despre ”victorii mai mici sau mai mari”. ”Avem mult teren de recuperat”, afirmă ministrul, potrivit news.ro.

”Acum trei luni de zile am început mandatul de ministru in Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - România. Pregătesc un bilanţ pe larg, dar până atunci am pus aici câteva gânduri cu principalele victorii, mai mici sau mai mari. Acum câteva zile a apărut indicele DESI, care confirmă că avem mult teren de recuperat (suntem tot pe 27 din 27, dar nu avem nicio intenţie să rămânem acolo)”, a scris, joi seară, pe Facebook, Sebastian Buduja, citează stiripesurse.ro.

Ministrul prezintă pe scurt principalele realizări:

1. Transformarea digitală a României - muncă de echipă, rezultate nesperate.

”Ordonanta pe cloudul guvernamental a fost adoptată de Guvern, iar contractul de finanţare pentru implementarea investiţiei a fost semnat, ambele borne din PNRR fiind îndeplinite la timp. Acum lucrăm din greu la legislaţia secundară (HG si ordine de ministru), cu ajutorul specialiştilor din Minister si intr-un parteneriat in premieră cu mediul privat si societatea civilă. Avansează bine lucrurile si cu “spaţiul digital comun” între Romania si Republica Moldova”,a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, ”soluţiile excelente dezvoltate de fraţii noştri de peste Prut pe parcursul ultimilor 10 ani pot fi calea către transformarea digitală accelerată a României”.

”Avem multe de învăţat şi destule punţi virtuale de construit peste Prut, de la servicii publice digitale pana la recunoaşterea semnăturilor electronice. Estimăm că primele rezultate se vor vedea până la finalul acestui an”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia se lucrează cu mai multe ministere.

”La MAI, lucrăm la eliberarea online a cazierului judiciar. La Ministerul Educaţiei, la soluţiile pentru digitalizarea parcursului academic. Peste tot am găsit deschidere si oameni puşi pe treabă. În fine, proiectele gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României se mişcă bine si ele. Cele mai mari speranţe mi le pun in PSCID, sistemul care va permite o identificare rapidă a fiecărui român care solicită un serviciu public digital. Plus platforma de interoperabilitate, care trebuie dezvoltată in perioada următoare”, a mai scris ministrul.

Sebastian Burduja afirmă că aceste două elemente cheie vor aduce, în 3-5 ani, dispariţia dosarului cu şină si eliminarea drumurilor între ghişee, prin implementarea principiului “o singură dată” (statul nu are voie să ceară o informaţie pe care un cetăţean deja i-a furnizat-o).

”Bonus, in curând, aplicaţia ghişeul.ro”, a mai scris ministrul.

2. Viziunea pentru investiţii in cercetarea românească.

”Documentul adoptat de Guvern sub forma Strategiei Naţionale de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă 2022-2027 defineşte o nouă paradigmă de creştere economică a României, pe baza investiţiilor cu valoare mare adăugată şi productivitate accelerată”, a mai afirmat Burduja.

Potrivit acestuia, ”cercetarea şi inovarea trebuie să devină vârf de lance pentru dezvoltarea României”.

”În această strategie punem pe primul loc meritocraţia, recunoaşterea performanţei cercetătorilor şi a organizaţiilor de cercetare pe baza unor evaluări obiective, cu indicatori şi criterii transparente. Două principii de bază: “oamenii sunt mai importanţi decât zidurile” (mai bine investim să păstrăm si să atragem resursa umană in cercetarea românească decât in infrastructuri care nu sunt utilizate), respectiv “mai bine mai mult pentru mai puţini decât puţin pentru toţi”, ceea ce implică prioritizarea investiţiilor, recunoaşterea excelenţei şi şansa României de conta pe harta globală a câtorva domenii de cercetare-inovare”, se mai arată în bilanţul ministrului.

Potrivit acestuia, documentul reflectă recomandările experţilor Comisiei Europene, a specialiştilor Băncii Mondiale şi concluziile puse la dispoziţie de Comisia Europeană prin raportul PSF, finalizat si lansat in cadrul unui eveniment in luna iunie.

”Suntem, totodată, in etapa finală cu Planul National care operationalizează strategia si care, pentru prima dată, include toate tipurile de finanţări pentru cercetarea românească. Voi reveni in curând cu toate detaliile”, a adăugat ministrul.

3. România inovării

”Cei care au citit Planul pentru Romania, cartea mea din 2020, îşi vor aminti că in viziunea mea inovarea este principalul pilon de creştere economică. Sau aşa ar trebui sa fie. Problema o ştim: firmele cu potenţial mare de inovare nu au acces la finanţare, mai ales in primele faze de creştere. Iar cercetarea nu face transferul in economia reală. Am găsit si aici soluţii rapide, in colaborare cu mediul privat si cu experţii Băncii Mondiale. Ne dorim să operaţionalizăm astfel, in următorul an, un instrument de “fund matching” prin care statul va putea co-investi in afacerile româneşti cu potenţial înalt. Deja am inclus acest tip de instrument in Planul National IV, despre care vă povesteam mai sus”, mai arată ministrul.

4. Proiectul ELI-NP - “laserul de la Măgurele”.

”Pe de-o parte, la nivel naţional, prin eforturile echipei IFIN-HH, a fost deschisă în premieră infrastructura de la Măgurele pentru cercetătorii din consorţiul ELI-ERIC, în baza unui protocol oficial. Pe de altă parte, am găsit deschidere pentru includerea României in consorţiul european, unde ne este locul. Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării si CNI, avansează bine şi proiectul anunţat recent al investiţiei in producţia de oglinzi pentru laserele de mare putere, în colaborare cu parteneri strategici din Japonia. Sunt si câteva deschideri noi de mare impact, la care am lucrat din greu, împreuna cu alţi colegi din guvern, despre care vă voi spune mai multe când lucrurile vor fi oficializate”, a mai transmis Burduja.

Acesta anunţă, în al cincilea rând, că a iniţiat, împreuna cu Ministerul Energiei, demersurile de Preluare ale Muzeului Tehnic “Dimitrie Leonida”.

”Nu este o chestiune de azi pe mâine, dar mă aştept sa finalizam cel târziu in luna septembrie preluarea efectivă, iar pana la finalul anului să găsim soluţiile de finanţare pentru un amplu proces de modernizare”, a mai transmis ministrul.

”La nivel personal, a fost şi rămâne perioada in care am muncit cel mai mult din întreaga mea cariera profesională si academica. Si am avut perioade in care am tras foarte tare. Dar tot acest efort merită, pentru că simt că rămâne ceva in urma noastră, iar roadele sunt ale muncii in echipă”, a adăugat ministrul.

sâmbătă, 6 august 2022499
GANDUL.RO
Ce a găsit o tânără într-un burger McChicken de la McDonald’s
Comentarii

01Hartia(7 aug 17:48)
Ce ramane pe hartie este sfant, vrem tehnologie ca atunci cand cautam ceva sa nu gasim nimic, s au gasit scrieri dupa sute de ani, o sa ne intoarcem la hartie cum s a ajuns la concluzia ca sticlele de sticla sunt mai bune pungile de hartie la fel fata de cele de plastic si tehnologia mulra strica
02Dorrell(6 aug 10:18)
Bai Buduja mai pune un zero langa 3, ca sa te incadrezi in birocratia romaneasca.
mai mult...Politică
11 aug 00:06PoliticăCiucă: Nu avem date care să justifice o îngrijorare legată de centrala Zaporojie

Guvernul nu are date care să justifice o îngrijorare privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie din...175

11 aug 00:00PoliticăGuvernul a modificat Legea privind aplicarea Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii41
11 aug 00:00PoliticăPremierul cere o mai bună coordonare cu MIPE pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene39
11 aug 00:00PoliticăAEP: Partidele au primit pe luna august subvenţii în valoare totală de 16.972.063 de lei

Autoritatea Electorală Permanentă informează că în luna august au fost virate partidelor politice subvenţii în...37

11 aug 00:00PoliticăDeputat PNL: Există riscul ca România să piardă bani din PNRR45
11 aug 00:07PoliticăGuvernul a demarat operațiunea HeliPol: polițiștii români vor face urmăriri în trafic ca în filme245
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...168

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431128
11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard228
11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...174

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion497
11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA389
Vremea
20.7°20.1° - 20.7° joi, 11 august 2022
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 9.57 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 aug 00:00SportDan Petrescu, înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că...43

11 aug 23:40SportTenis: Simona Halep s-a calificat în optimi la Toronto

Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto,...97

11 aug 23:36SportFotbal: Antrenorul Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu FC Rapid până în 2025

Antrenorul Adrian Mutu, instalat la conducerea tehnică a echipei FC Rapid în luna martie a acestui an, şi-a prelungit...164

11 aug 23:25SportCupa Mondială 2022 ar putea începe mai devreme - Situație neobișnuită la turneul din Qatar

Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de...202

Local
11 aug 00:01LocalRazii la Constanța! A curs cu amenzi

La data de 9 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...363

11 aug 00:02LocalAccident cu victimă, în dreptul localității Ovidiu

...486

11 aug 00:03LocalLaurențiu Bădescu, fostul șef al Ambulanței, cercetat penal la sesizarea ANI!

2970

11 aug 00:01LocalProgramul casieriilor RAJA de Sfânta Maria!

RAJA S.A. aduce la cunoștința tuturor abonaților că luni – 15 august 2022, casieriile RAJA și compartimentele...165

11 aug 00:01LocalO nouă ediție „Dancing with the stars” vă așteaptă cu spectacole inedite de film, muzică și dans

Proiectul organizat de Direcția de Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și...212

11 aug 00:03LocalEl este cel de-al cincilea pasager din mașina morții de la Cobadin

Un grav accident a avut loc în cursul nopții de 4 spre 5 august a.c., în comuna Cobadin. Patru tineri, cu vârstele...3981

11 aug 00:02LocalAu fost reluate căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești

Căutările celor 2 persoane dispărute în mare, la Costinești, au fost reluate în cursul dimineții de miercuri, 10...630

11 aug 00:02LocalSeceta a afectat o zonă strict protejată şi caii sălbăticiţi din Deltă

Zona strict protejată Sărături-Murighiol şi caii sălbăticiţi din pădurea Letea au fost afectaţi din cauza...301

11 aug 00:14LocalAfaceristul Florin Madar a ”pus ochii” pe activele THR Marea Neagră

1200

Politică
11 aug 00:04PoliticăPonta: „Eu propun să dăm pastilele de iod doar «focilor fericite» - ei trebuie să supraviețuiască“

Fostul premier Victor Ponta consideră că se discută prea mult despre pastilele de iod și prea puțin despre criza...168

11 aug 00:04PoliticăBudăi: Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns la 6.431

Numărul cetăţenilor ucraineni cu contracte de muncă în România a ajuns, miercuri, la 6.431, a declarat ministrul...128

11 aug 00:05PoliticăLiderul senatorilor PNL: Marcel Ciolacu bagă bățul prin gard

228

11 aug 00:05PoliticăCiucă: Suplimentăm cu un miliard de lei bugetul investiţiilor importante în economie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui minister...174

11 aug 00:05PoliticăANAF vrea să-l execute silit pe George Simion

ANAF încearcă să-l execute silit pe George Simion, după ce mai multe amenzi primite de acesta în timpul pandemiei...497

11 aug 00:05PoliticăRobert Negoiţă şi mai mulţi directori şi funcţionari din Primăria sectorului 3, trimişi în judecată de DNA

389

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3485

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2716

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

4932

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5259

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4111

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8340

Monden
11 aug 11:58MondenCelebrul balerin Sergei Polunin şi-a tatuat alte două imagini cu Putin

Originar din Ucraina şi unul dintre cei mai buni balerini din lume, Sergei Polunin a fost adesea numit rebel. Acum a...44

11 aug 00:00MondenJohnny Depp va fi din nou imaginea parfumului 'Sauvage' de la Dior după câştigarea procesului de defăimare

Johnny Depp, vedeta seriei de filme ''Pirates of the Caribbean'', în vârstă de 59 de ani, pare să fie într-o...39

11 aug 00:00MondenOzzy Osbourne, apariţie surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Commonwealth-ului

45

11 aug 00:00MondenAna Baniciu, zeița litoralului! Senzuală, în bikini, s-a lăsat pozată de iubitul ei

Ana Baniciu este mai hot ca o zi de vară! Asta demonstrează ultimele imagini pe care le-a postat pe contul de...38

11 aug 00:00MondenFiica lui Will Smith, despre conflictul din noaptea decernării premiilor Oscar

Willow Sith, fiica lui Will Smith cu Jada Pinkett Smith, a rupt tăcerea despre conflictul care a dat peste cap...46

11 aug 00:00MondenDramă la Hollywood! Celebru actor american, acuzat de furt și intrare prin efracție!

Actorul american Ezra Miller a fost acuzat de furt prin efracție după ce a intrat într-o casă din statul Vermont și...44

11 aug 00:00MondenActriţa Anne Heche, în comă după gravul accident de maşină în care a fost implicată

Actriţa de la Hollywood Anne Heche era luni în continuare spitalizată în stare critică, comatoasă şi conectată...45

11 aug 00:00MondenCântăreţul, compozitorul şi producătorul Lamont Dozier, un uriaş al muzicii soul, a murit la 81 de ani

Lamont Dozier, unul dintre cei mai importanţi cantautori şi producători de muzică soul, care a colaborat cu The...35

11 aug 11:37MondenBianca Drăgușanu a încins spiritele pe plaja de la Mamaia

1553

Mapamond
11 aug 00:00MapamondUE: Numărul noilor permise de şedere a crescut în 2021 la nivelurile pre-pandemice

Numărul noilor permise de şedere emise în Uniunea Europeană a urcat anul trecut la nivelurile de dinaintea pandemiei...44

11 aug 00:00MapamondUcraina: Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din estul ţării în ultima săptămână

Peste 3.000 de civili au fost evacuaţi din regiunea Doneţk, aflată în estul Ucrainei, după ce autorităţile au...37

11 aug 00:00MapamondRepublica Dominicană: Doi mineri salvaţi după ce au fost blocaţi 10 zile în subteran

38

11 aug 00:00MapamondZelenski: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii

Conflictul cu Rusia nu se va încheia până când Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de...40

11 aug 00:00MapamondStatele Unite pun capăt măsurilor migratorii contestate ale lui Trump

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca...41

11 aug 00:00MapamondPopulaţia Japoniei scade într-un ritm record

Populaţia Japoniei scade şi îmbătrâneşte într-un ritm record - la începutul anului, statul insular avea doar...46

11 aug 11:38MapamondExplozii puternice în zona unei baze aeriene ruseşti din Crimeea

Trei martori oculari au declarat marţi agenţiei Reuters că au auzit explozii puternice şi au observat o coloană de...314

10 aug 00:00MapamondNegocierile de la Viena privind acordul nuclear cu Iranul au luat sfârşit, textul final rămâne de aprobat

Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit...219

10 aug 00:00MapamondNouă condamnare la închisoare pe viaţă în cazul uciderii joggerului afro-american Ahmaud Arbery

247

Sănătate
11 aug 00:00SănătateRafila acuză politizarea problemei iodului: 'Avem vocaţia de a compromite măsurile de sănătate publică'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că discuţia despre iodura de potasiu a fost politizată în mod...39

11 aug 00:00SănătateAntibioticele trebuie evitate pe cât posibil în cazul copiilor mici

O cercetare recentă realizată pe șoareci a scos la iveală faptul că expunerea timpurie la antibiotice poate avea...43

11 aug 00:00SănătateEuroparlamentar, scandalizat de apelul lui Rafila privind iodura de potasiu

50

11 aug 00:00SănătateSemne ascunse ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pe care le puteți vedea pe picioare

A fi diabetic poate fi o experiență chinuitoare, deoarece boala vine cu o mulțime de boli și afecțiuni care se...44

11 aug 00:00SănătateCum să pierzi grăsimea viscerală: două exerciții care „ard imediat” grăsimea de pe burtă

Grăsimea viscerală este o parte importantă a corpului, deoarece ajută la izolarea și protejarea organelor. Cu toate...48

11 aug 00:00SănătateAi celulită? Iată cum scapi de ea cu metode simple

Tratamentele de îndepărtarea celulitei sunt în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni se luptă să mențină...41

11 aug 00:00SănătateCum trebuie tratate tumorile rinichiului

Tumorile care se dezvoltă la nivelul unuia dintre rinichi pot fi de natură benignă sau malignă. De multe ori,...42

11 aug 00:00SănătateComisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze din noul vaccin Moderna

Comisia Europeană (CE) a rezervat, la compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, 15 milioane de doze...42

11 aug 00:00SănătateINSP: 253 de secvenţieri ale SARS-CoV-2, raportate în ultima săptămână

49

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT