REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ministrul Muncii: Suntem într-un context oarecum favorabil majorării salariului minim

Ministrul Muncii: Suntem într-un context oarecum favorabil majorării salariului minim

Replica API 31 august 2021 | 00:00 974

O majorare a salariului minim este necesară, întrucât nivelul actual este insuficient, a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, subliniind că această majorare trebuie să fie făcută fezabil şi sustenabil din punct de vedere al economiei.

Raluca Turcan

"Când salariul minim a fost majorat artificial şi nesustenabil din partea economiei am avut, pe de o parte, creşteri de preţuri ca urmare a includerii cheltuielilor cu salariile şi, de asemenea, muncă la negru. Toată lumea a avut de pătimit. De aceea, ca ministru al Muncii, mă preocupă foarte tare ca o majorare a salariului minim, pe care o consider necesară întrucât nivelul actual al salariului minim este insuficient, să fie făcută fezabil şi sustenabil din punct de vedere al economiei. Şi vreau sa fac aici un comentariu care s-ar putea să vă surprindă. Să ştiţi că suntem într-un context oarecum favorabil majorării salariului minim. Avem şi încă o discuţie la nivel european unde există îngrijorare cu privire la expunerea spre riscul de sărăcie, inclusiv sărăcie energetică, şi atunci statele membre îşi pun problema cum ar trebui să arate salariul minim. În acelaşi timp, dacă obţinem o mai mare corectitudine în relaţiile de muncă - şi vă spun asta ca rezultat al discuţiilor pe care le am în teritoriu cu angajatori mici şi mari - atunci majorările de salariu minim ar putea să conducă şi la o creştere a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai", a afirmat Raluca Turcan, la Digi 24, scrie Agerpres.

Ministrul Muncii a precizat că aproximativ 1,6 milioane de angajaţi au salariul minim. "Avem trei tipuri de salariu minim: salariu minim standard, salariu minim pentru studii superioare şi salariu minim din construcţii. Cumulat, aproximativ 1,6 milioane", a precizat Turcan.

Totodată, ministrul Muncii susţine că, în momentul de faţă, există "informaţii consistente" că sunt foarte mulţi oameni angajaţi scriptic cu salariul minim, dar de fapt ei nu sunt plătiţi cu salariul minim.

"Cine pierde din acest proces? Pierde în primul şi în primul rând angajatul pentru că, în momentul în care angajatul, de convenienţă cu angajatorul acceptă să fie plătit scriptic cu mai puţin, adică să aibă venituri nedeclarate sau subdeclarate, practic el este păgubit în primul rând la pensie, în timp", a spus ministrul Muncii.

Raluca Turcan a precizat că a fost demarată deja o campanie de informare, că se intră pe teren şi se verifică corectitudinea relaţiilor de muncă prin Inspecţia Muncii.

"Discutăm cu agenţii economici, le transmitem notificări prin care le spunem că intrăm în teren, după care modificăm cadrul normativ, astfel încât să definim ceea ce înseamnă muncă subdeclarată. Ştiţi că în România lui 2021, în momentul de faţă, munca subdeclarată nici măcar nu este definită?", a menţionat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, anul acesta s-au descoperit aproximativ 5.000 de cazuri de muncă la negru şi s-au aplicat amenzi de aproximativ 60 milioane lei.

"Din nefericire, colectarea amenzilor este mai mult decât dezastruoasă, lucru care m-a făcut să propun ANAF-ului un protocol de colaborare, astfel încât să creştem colectarea pentru că, dacă inspectorii muncii se duc pe teren, aplică amenzi, dar după aceea amenzile nu se colectează - sunt oarecum luaţi de fraieri şi practica rămâne în vigoare", a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, Raluca Turcan susţine că a propus o schimbare radicală a Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, astfel încât din "pseudo-cursuri de calificare şi de formare", să fie pregătiţi oamenii pentru ceea ce aşteaptă piaţa muncii. "Vorbim de o piaţă a muncii digitală, de meserii care nici măcar nu sunt incluse în codul ocupaţiilor din România, altele nu se mai caută şi atunci schimbăm această perspectivă a formării forţei de muncă", a explicat Raluca Turcan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aloo, Escu pai asta ar fi precum sa taie pensiile unor personalitati ce au trudit precum sefu penitenciarelor ori alti .... , stii bine ca asta nu se poate inclusiv justitiarii nostri ce fac atata bine poporului au si ei o retrib. de cateva zeci de mii si sa-i aducem la sapa de lemn . Nu vom avea norocul asta doar daca poporul intelege ca trebuie si este strict necasar sa iesim cu toti in strada si sa le dam o lectie , chiar nu vezi ca cutu face doar dezastru la indemnul talibanului ? pai pestele de la cap se impute si acum pute rau de tot ca in sect. 1 si la prim. capitalei !
0
0
Dati o lege care sa spuna ca cel mai mare salariu cu tot cu sporuri platit de la bugetul de stat nu poate sa depaseasca salariul presedintelui tari si vor fi bani si mai multi.
3
0
Cei care ar trebui,nu isi dau seama ca aceata femee nu are nici o legatura cu functia in care au propulsat-o!
7
0
Ce cauti tu in fruntea acestui minister ca esti un zero barat?
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614