REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Minorul bătut în Şcoala 28 este un COPIL PROBLEMĂ: ‘A bătut groaznic şi a chinuit copiii timp de 6 luni’

Minorul bătut în Şcoala 28 este un COPIL PROBLEMĂ: ‘A bătut groaznic şi a chinuit copiii timp de 6 luni’

Replica API 1 februarie 2018 | 00:00 782

Cazul minorului bătut în Școala 28 „Dan Barbilian” scoate la suprafață probleme vechi de sistem. Este vorba de un copil de 14 ani, Mustafa, care a rămas repetent de mai multe ori, a fost transferat de la o instituție la alta și de fiecare dată a avut un comportament neadecvat, devenind violent și deranjând orele. Procedurile instituțiilor sunt, parcă, fără efect: scăderea notei la purtare, cercetare disciplinară și mutarea disciplinară la o altă instituție. Mamele altor copii din școală fac acuzații incredibile la adresa lui Mustafa, care ar fi amenințat unii copii cu moartea.

Cazul elevului Mustafa, de 14 ani, elev în clasa a V-a la Școala 28 a revoltat un oraș întreg. Vorbim aici de un copil cu comportament violent, care a fost bătut de trei mame pe holul instituției. Atitudinea femeilor este de condamnat chiar de conducerea instituției, iar poliția a și deschis un dosar penal pe numele femeilor. Totuși, alți părinți au precizat faptul că acel copil este un pericol social. „Am înțeles că acest specimen își sugruma colegii, îi dădea cu capul de calorifer, îi lovea brutal etc. Ca și părinte, când vezi că cei din conducere nu iau măsuri, ajungi să își faci dreptate singur”, a spus o femeie.

„Îmi este rușine să-l numesc copil, acest câine a bătut 2 copii de clasa a 5-a, timp de 6 luni non-stop”, a spus o mămică. Acuzațiile nu se opresc aici! „Acest copil, care nici nu-mi vine să-i spun copil este un criminal. A bătut groaznic și a chinuit copiii de la Școala gimnazială Dan Barbilian timp de 6 luni de la începutul anului școlar care au fost chinuiți și puși la pămînt amenitându-i să nu spună nimic părinților deoarece îi va omori și încercând să sărute băieti pe gură”, a punctat o altă femeia.

Directorul instituției, Doina David, a precizat că este un copil problemă și că s-a intervenit prompt după ce s-a declanșat conflictul între mame și Mustafa.

„Este adevărat că este un copil cu o fire conflictuală, a avut un parcurs educațional diferit, a fost prin mai multe școli și a ajuns și la noi. Este mult mai mare decât vârsta clasei a V-a în care se află acum. Pe acest fond al conflictelor i s-a scăzut și nota la purtare, iar din cauza învățăturii a rămas repetent, dar și a comportamentului. Lucrurile nu sunt tocmai în regulă cu el din punct de vedere al atitudinii cu colegii mai mici. D

ar asta nu justifică atitudinea mamelor de care noi ne delimităm. Dumnealor au intrat ieri în școală pentru că au depus la secretariatul unității niște reclamații. Imediat au ajuns pe holul școlii unde s-a produs incidentul. Totul a durat foarte puțin, 2-3 minute, profesorii au intervenit – directorul adjunct, ceilalți profesori de serviciu – pentru a desparte părțile. Au fost scoase afară doamnele.

Totul a fost în 3 minute. Părinții au acționat și ne delimităm de tot comportamentul dumnealor. Știau foarte bine că li s-a prezentat în cadrul ședințelor cu părinții regulamentul intern. Au semnat. Știau care sunt drepturile, dar și obligațiile. Ne pare rău! Suntem o școală de top a Constanței, cu rezultate foarte bune, cu elevi deosebiți. Nu e ceea ce ne caracterizează”, a punctat pentru cotidianul „Replica de Constanța” directorul Școlii nr. 28.

De asemenea, copilul a refuzat să fie consiliat psihologic, chiar dacă psihologul instituției știa ce fel de comportament avea acesta și era recomandat să se prezinte la aceste ședințe. Desigur, comportamentul violent al băiatului nu justifică acțiunea femeilor.

„Avem psiholog în școală. Psihologul desfășoară și consiliere la clasă. Îl cunoaște. El a refuzat consilierea. În momentul acesta am făcut tot ce s-a stat în putință. Nu poate fi obligat să participe la niște activități. Inspectoratul nu a fost informat. Sunt probleme care se rezolvă la nivelul instituției. Avem pârghii pentru a rezolva astfel de probleme: scăderea notei la purtare, există comisie de disciplină.

ISJ nu are nicio vină, noi avem un regulament pe care îl respectăm și urmăm procedurile. Sunt copii problemă – iar acestea se gestionează la nivel de școală. Problema e că adulții nu au înțeles că dreptatea nu se face cu pumnul. Noi nici nu am apucat să citim acele reclamații. Anul trecut i s-a scăzut nota la purtare și a rămas reptent.

Chiar acum avem comisia de curriculum la nivelul clasei care s-a întrunit și se propusese în consiliul profesoral scăderea din nou a notei la purtare. A creat probleme și anul acesta – comportamentul lui în timpul orelor, cu colegii, în pauze, și atunci urmează să discutăm și acest aspect. Mămicile vor răspunde în fața legii pentru atitudinea. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putință”, potrivit conducerii școlii.

Mama lui Mustafa a punctat că și sora minorului a fost lovită de cele trei mame, directorul dorind să clarifice cum s-a întâmplat acest lucru.

„Sora băiatului este elevă în clasa a VIII-a. Ea a ajuns în zona conflictului și a încercat să despartă. E posibil ca în acea îmbrânceală să fi fost rănită și ea. Mama ei declară niște lucruri care nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Cercetarea va scoate la lumină toate aspectele”, a precizat directorul instituției.

„Noi de ieri avem toată situația. După ce s-a întâmplat au fost doi colegi de-ai noștri acolo. Avem totul. Înțeleg că există și o cercetare penală pentru cele două mămici care veniseră la școală să depună sesizarea pentru ceea ce făcuse copilul respectiv. Ele erau mămicile unor copii, colegi cu băiatul respectiv. Înțeleg că împlinește anul acesta 14 ani, deci erau niște probleme acolo. Numai că nu așa se rezolvă problemele!

După ce și-au depus sesizarea și au înregistrat-o la secretariat, în loc să plece liniștite, s-au dus la etajul al doilea, unde l-au întâlnit și s-a întâmplat. Avem de ieri situația și astăzi este în continuare domnul inspector acolo căci luăm și ceea ce a făcut școala – era cu monitorizarea psihologului, cu o serie de altă lucruri care s-a întâmplat la clasă. Eu i-am și cerut să xeroxeze absolut toate documentele din ultima perioadă.

Am vorbit și cu doamna director, mi-a explicat că din momentul în care au intrat, căci mi-a făcut captură de la camerele de supraveghere, a durat puțin până au ajuns la etaj. Asta o să discutăm și noi în Consiliul de Administrație, dar asta după ce o să avem toată cercetarea pe care am demarat-o. După ce vine colegul cu raportul. O să vedem și dacă a existat vreo greșeală a conducerii școlii. Eu am discutat și cu gardianul, dar pe perioada pauzei are misiunea să supravegheze curtea școlii, dar este și normal, iar mamele s-au dus spre secretariat.

Să le interzici părinților în unitatea școlară este absurd. Nimeni nu se gândește la reacția lor. Este o situație destul de delicată și uneori te trezești în mijlocul evenimentelor. Din păcate, nu cred că este nici primul, dar nici ultimul eveniment", a spus Petrică Miu, inspector șef la Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Ce spun polițiștii de incidentul cu minorul bătut în școală

La data de 30 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați de directorul unei școli gimnaziale din municipiul Constanța asupra faptului că un elev al respectivei unități de învățământ ar fi fost agresat fizic, în pauza dintre cursuri, de două femei, în vârstă de 30, respectiv 37 de ani.

Cele două persoane în cauză sunt mamele a doi elevi, colegi de clasă cu persoana vătămată. În cauză, polițiștii constănțeni efectueaza cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Minorul agresat va fi examinat medico-legal și a fi formulate propuneri legale corespunzătoare.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ARE 14 ANI SI ESTE IN CLASA A V-A. IN SIRIA ERA DEJA INSURAT.VIITOR CAMICAZE.DATI-L RETUR.
5
1
le-as pupa in cur pe mamicile alea.asa trb.rezolvat nu cu drepturi de cacat.drepturi au numai oamenii.bravo lor. aferim
4
2
elevii au numai drepturi..indatoriri nu...daca copilul meu era batut repetat de un asa elev si eu ma duceam sa-l scutur.....dar dupa ore
9
1
Puiul asta de arab daca nu e monitorizat de cine trebuie,maine-poimaine o sa puna si o bomba in scoala.
15
1
impuscati ca pe caini
6
2
Maimutoiul ar trebui expediat urgent inapoi in Siria. Sa mearga la pascut cu caprele in desert daca nu se poate integra in societate si nu e in stare sa se poarte ca un om normal.
12
1
Daca nu veneau mamicile sa si faca dreptate , cate luni mai trebuiau sa rabde batjocura acelui derbedeu ceilalti copii ?
21
1
arabul Mustafa trebuia exmatriculat de mult din scoala daca agresa ceilalti copii
24
1
Celor care il plang de mila pe saracul baietel de 14 ani agresat de niste nenorocite de mamici ale caror copii au fost terorizati de haimanaua aia, le urez sa treaca cu proprii lor copii prin ce au trecut acele mamici! Sa va vad cum veti reactiona atunci!
32
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614