REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, ACHITAŢI DEFINITIV în dosarul 'Şpagă în Portul Constanţa'

Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, ACHITAŢI DEFINITIV în dosarul 'Şpagă în Portul Constanţa'

Replica API 16 iulie 2019 | 00:19 1664

Mircea Banias, Laurenţiu Mironescu

Deputatul Mircea Banias scapă de dosarul intitulat generic „Şpagă în Portul Constanţa”. După 8 ani de cercetări şi circa 100 de termene de judecată, instanţa a decis, definitiv, că Mircea Banias nu se face vinovat de nici o faptă care i-a fost imputată, fiind achitat. La fel, şi fostul secretar de stat Laurenţiu Mironescu.

“Așadar, azi, la fel ca acum 33 de ani, am avut examen … La 15 iulie 1986 am dat primul din cele trei examene pentru admiterea la Institutul de Marină … Algebră și analiză matematică. 33 de ani după, examenul a fost mai complicat … În față unui complet de 5 judecători care au judecat apelul procuraturii la achitarea pe care am primit-o acum 3 ani și jumătate, după alți 4 ani de proces la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acum 33 de ani, rezultatele s-au dat pe 24 iulie. La examenul de azi, rezultatele s-au dat azi. Achitare și la completul de 5. Și uite-așa au trecut 8 ani…” – a comentat Laurenţiu Mironescu luni, 15 iulie, pe Facebook, referindu-se la acest dosar.

De-a lungul timpului, Mironescu a mai comentat situaţia sa, arătând că perioada pe care o traversează este groaznică, iar familia sa s-a resimţit ca urmare a chinului. În acest dosar, la debutul său, amintim că “mascaţii” au percheziţionat domiciliul lui Mironescu şi l-au “săltat” pe acesta.

Reamintim că procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 39 de inculpați în dosarul „Şpagă în Portul Constanța”, fiind formulate acuzaţii de luare și dare de mită și trafic de influență. “În perioada noiembrie 2011 - februarie 2012 mai mulţi poliţişti şi agenţi de pază au sprijinit membrii unor grupări pentru furtul de fier vechi, îngrăşăminte chimice, cereale, dar şi cupru sau bronz din Portul Constanţa”, arătau procurorii în rechizitoriu. Mai mulți polițiști au fost arestați la finalul lunii martie în acest dosar pentru 29 de zile. De asemenea, în dosar au fost cercetaţi şi trimişi în judecată şi Mircea Banias, respective Laurenţiu Mironescu. După 8 ani de când a început acest dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat luni, 15 iulie a.c., în sensul că a decis respingerea apelului. Astfel, sentinţa de achitare din fond a rămas defintivă, iar toți inculpaţii din dosar au fost achitaţi.

Întrebat dacă intenţionează să îi dea în judecată pe cei care l-au cercetat în acest dosar, Mircea Banias a declarat că nu ştie: „M-am săturat de sălile de judecată, oricum nu poate repara nimeni răul făcut”.

Iată minuta Completului de 5 judecători ÎCCJ din dosarul 2495/1/2017, citată de luju.ro:

“Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatii Ciobanu Mihai, Dragutel Cezar Stefan si Scriosteanu Ionut Marius impotriva sentintei penale nr.236 din data de 22 martie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.2540/1/2012.

In baza art.275 alin. (2) din Codul de procedura penala obliga apelantii intimati inculpati Ciobanu Mihai, Dragutel Cezar Stefan si Scriosteanu Ionut Marius la plata sumei de cate 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art.275 alin. (3) din Codul de procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) din Codul de procedura penala onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati Ciobanu Mihai, Dragutel Cezar stefan si Scriosteanu Ionut Marius si pentru intimatii inculpati Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, Ali Amer, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, Banias Mircea Marius, Barbu Andreea Emilia, Bogatu Eugen, Bratu Liviu Costel, Budai Sorin, Cadir Sunai, Catargiu Laurentiu, Culea Mihai, Didilescu Ioan Dan, Dodu Marin, Durbac Liviu Adrian, Guo Ning, Ionita Ion Marius, Ionita Ionela, Iordanescu Marian Ionut, Miao Rongsheng, Milea Adrian, Mironescu Laurentiu, Mohamad Rouchdi, Ni Jinming, Ni Jinping, Olteanu Claudiu Constantin, Patrascu Adrian Sorin, Paun Corneliu, Paun Lucian, Pilca Aurelian Catalin, Riscu Adrian, Rosculet Valentin, Tudoran Dragos Iulian, Tudoran Horia Dan, tiripan Valentin si Zhang Qing, in suma de cate 600 lei si onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpatul El Haj Ahmad, in suma de 1253 lei, raman in sarcina statului. In baza art.275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite interpretilor de limba araba si limba chineza se suporta din fondurile Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 15 iulie 2019”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Futu-va-n gura de securisti spagangisti. Mizerabililor.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218