REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Mar., 27 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6652
9.2° Constanța Marți, 27 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6652
 

Miza înființării Mitropoliei Tomisului este desemnarea patriarhului

Miza înființării Mitropoliei Tomisului este desemnarea patriarhului

Victor ROTARU 12 februarie 2024 | 08:43 3349

În momentul în care Tomisul devine mitropolie va fi cea mai veche mitropolie, iar regula în România este că aceasta dă și patriarhul, a declarat politologul Cristian Pârvulescu.

Miza infiintarii Mitropoliei Tomisului este desemnarea patriarhuluiÎPS Teodosie

Pârvulescu a vorbit despre scandalul din BOR și a explicat că Teodosie, arhiepiscopul Tomisului "a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică", menită să pună Patriarhia, Biserica Ortodoxa Română "în fața unei situații complicate într-un an electoral".      

Miza infiintarii Mitropoliei Tomisului este desemnarea patriarhuluiÎnaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Cristian Pârvulescu, politolog: "Care este de fapt argumentul pe care în subsidiar îl au în vedere Teodosie și susținătorii săi? În momentul în care Tomisul devine Mitropolie devine cea mai veche mitropolie. Regula în România este că patriarhul este reprezentantul celei mai vechi mitropolii, iar până acum cea mai veche mitropolie era a Moldovei. Așa s-a stabilit în momentul în care a avut loc Marea Unire. S-a stabilit o regulă de succesiune.          

Miza infiintarii Mitropoliei Tomisului este desemnarea patriarhuluiPatriarhul Daniel

Dar, de data asta, (Teodosie -n.r.) a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică, menită să pună Patriarhia, Biserica Ortodoxa Română în fața unei situații complicate într-un an electoral.

În contextul ăsta BOR a reacționat. Sigur, (Teodosie – n.r.) s-ar putea să reușească. Vom vedea! Vom vedea care este situația în interiorul BOR, când va avea loc Sinodul, pe 29 februarie".

Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie le-a cerut organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, care era programat sâmbătă după-amiază în municipiul Constanţa, să renunţe la demersul lor. Cererea lui a venit după anunțul că va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru "tulburarea păcii din viața Bisericii", "răzvrătire" și "indisciplină", pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă în 29 februarie.  

Miza infiintarii Mitropoliei Tomisului este desemnarea patriarhuluiVasile Bănescu

"Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști", și "nici turma de asalt", a transmis purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu. Mesajul a venit în contextul scandalului care îl vizează pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si de la mine MUULTA MWUE cu muuuuuut Zkkt de la mine!! Sa fie primit!!
1
0
Multa mooie sa-i dau acestui jeg umanoid, securist imputit, pupator de ciolane putrezite si simpatizantilor sai, eternele oi imbecile!
1
0
Theo iti dau niste vaselina , pe 29 februarie ?
3
0
fb face , sa nu mai ne judece aia de la bukale, si asa trebuie sa nu mai dam la bukale , dijma ,totusi putin respect se cere
3
0
BOR ar trebui sa-l raspopeasca pe numitul Macedon Porcu, ce atata tevatura.....
11
1
"Pentru slujirea, vrednicia si rãspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii eparhioti în functiune, cetãteni r*mâni, care sunt doctori sau licentiati în teologie si s-au impus în constiinta Bisericii si a societãtii prin viatã curatã, culturã teologicã, demnitate eclesialã, zel misionar si simt gospodãresc. Pentru alegerea Patriarhului, Sfântul Sinod ... stabileste, prin consultare deschisã urmatã de vot secret consultativ, o listã de 3 candidati dintre chiriarhii eligibili, cu motivarea fiecãrei propuneri. În numele Sfântului Sinod, Sinodul Permanent se consultã, într-o sedintã specialã, cu membrii clerici si mireni din Adunarea Nationalã Bisericeascã, la care se adaugã membrii Adunãrii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor. În cadrul consultãrii, lista de candidati pentru alegerea Patriarhului, prezentatã de Sinodul Permanent, poate fi completatã, cu douã nume dintre ceilalti chiriarhi eligibili."
3
0
Pe hootzul pidosnic Shpagoveanu zis T*o-dos-iei este manipulat de PSD si shantajat cu dosare penale. A fost pus sa faca mitropolia la Constanta ca sa ajumga el patriarh si din pozitia asta sa faca jocurile pentru PSD.
13
6
Cum sa devii multimilionar din cantat…Canti putin apoi bagi sarme in cutia milei si hopa aterizezi cu mercedes S Classe de 150000 euro la Tribunal. S-a ciordit prea mult…
22
6
Vrem mitropolie, sa nu mai depindem de Bucuresti, sa il avem pe Teodosie aici conducator!
7
26
Politologul Cristian Parvulescu ar fi bine sa se rezume la politică, nu sa-si dea cu parerea despre organizarea bisericeasca si istoricul mitropoliilor! Într-adevăr din punct de vedere istoric prima Episcopie, apoi Arhiepiscopie si in cele din urma Mitropolie a fost la Tomis(atestata documentar prin discul mitropolitului Paternus in secolul VI dHr). A doua Mitropolie ca vechime de pe teritoriul tarii noastre este Mitropolia Munteniei( numita initial a Ungrovlahiei), întemeiata in 1359 prin mutarea Mitropolitului Iachint de la Vicina(care era situata in Dobrogea, sic) la Curtea de Arges de catre domnitorul Nicolae Alexandru si recunoscuta de Patriarhia ecumenica de la Constantinopol! Mitropolia Moldovei desi intemeiata intre anii 1382-1386, avea sa fie recunoscuta oficial in anul 1401 de catre Patriarhia ecumenica; primul Mitropolit fiind Iosif Mușat( din familia domnitoare a Mușatinilor), iar domnitor fiind Alexandru cel Bun! Deci dle Pârvulescu Informează-te inainte de orice!
14
11
si un escroc agresiv care incearca sa profite de regulile gresite si rigide ale bor ptr a ajunge la varf ar fi trebuit schimbate regulile si dat afara demult
23
5
deci asta urmarea teoDOSU, sa se înscăunarea ca prea fericit, nu i-a ajuns ca-i prea sfințit, vrea mai mult
25
5
Biserica sa-si rezolve singura problemele. Ce treaba au laici naimiti, gen banescu sau pirvulescu ,sa se amestece in treburi care ii depasesc.
10
17
Tara arde si baba se piaptana! Sau Chelului tichie de margaritar ii trebuie! Fiecare isi cauta de lucru, pentru propria burta!
16
1
crestinismul sub influenta si eparhie bizantina, a aparut ce-i drept in dobrogea si a continuat sub influeta bulgara(vezi limba slavona si scrierea chirilica). ar putea sa fie, dar nu vrea nici tulcea, ce sa mai spui de ialomita si c******i. poate fara teodosie.
11
1
"M-a-itropolie" veche în raia turceasca! Povesti de adormit "in-cult-urist-ii". Revenirea la " omul de Neanderthall" se vede!!
11
10

REPLICA

LOTO

6/49
1144810263
5/49
1646443325-02-20243 1 9 4 7 5 5
joker
20168392839