REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Moga anunţă că România va fi independentă de Rusia: va scoate gaze din Marea Neagră pe la Tuzla şi pe la Vadu

Moga anunţă că România va fi independentă de Rusia: va scoate gaze din Marea Neagră pe la Tuzla şi pe la Vadu

Replica API 24 martie 2018 | 00:00 1279

Senatorul PSD Nicolae Moga a prezentat, vineri, 23 martie a.c., un proiect de care s-ar putea bucura aproape toți locuitori județului Constanța: alimentarea cu gaze naturale, în perioada următoare, a tuturor orașelor și comunelor din județ, cele care până în prezent nu au putut fi racordate la rețeaua națională de gaze. Parlamentarul de Constanța a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că s-au făcut demersuri în urma unor discuții cu compania Trans-Gaz Mediaș. De asemenea, Moga a mai anunțat că lucrările se vor face în mai multe etape, în unele zone fiind deja în execuție.

”După cum știți, eu m-am ocupat de acest proiect major pentru județul Constanța și am avut o întâlnire cu conducerea Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaș, nu am fost singur la această întâlnire, care a durat 4 zile, referitor la la extinderea conductelor de transport gaz la nivelul județului Constanța. Îmi doresc această extindere de conducte în tot județul Constanța, îmi doresc ca în 5-6-10 ani, absolut toate localitățile, mai ales comunele și satele să fie alimentate cu gaz. Gazul reprezintă civilizație, încălzire, apă caldă, știți foarte bine cât costă o butelie, în funcție de transport și de distanță”, a precizat senatorul Moga, în cadrul conferinței de presă.

Referitor la demersurile făcute în acest sens, Moga a precizat că o parte din proiect deja se află în stadiul de execuție.

”Transgaz derulează pe raza județului Constanța o serie de obiective execuționale care se află în diferite faze de execuție sau de achiziție a lucrărilor de construcție/montare. Lucrările în faza de execuție sunt: conducta de transport gaze naturale Negru Vodă-Techirghiol, etapa a doua: Pecineaga-Techirghiol”, a completat Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, în prezent, zona de consum ”Dobrogea Sud” este alimentatăcu gaze, pe direcția Negru Vodă – Pecineaga, din Conducta de tranzi 1 Bulgaria, având ca punct terminal de predare gaze către consumatori stația de la Mangalia. Tot el a declarat că se urmărește independența României din punct de vedere al gazelor, prin extragerea acestora din Marea Neagră și preluarea lor de sistemul național de transport gaze, interconectat, la rândul lui, cu sistemul de transport din Europa, care este bidirecțional. Mai exact, gazele pe care OMV Petrom şi ExxonMobil le vor extrage din Marea Neagr,ă vor intra în reţeaua continentală de transport denumită ”BRUA”.

De remarcat că despre acest proiect se discuta, la nivelul Transgaz de mai mult timp, iar în luna februarie a anului trecut, pagina companiei anunță că: „Societatea Naţională de Transport Gaze Transgaz Mediaş, titular al proiectului ”Conductă de transport gaze naturale zona Ţărmul Mării Negre – Podişor” anunţă publicul interesat asupra luării deciziei privind etapa de încadrare de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată, pentru proiectul ”Conductă de transport gaze naturale zona Ţărmul Mării Negre – Podişor”, propus a fi amplasat în judeţele Constanţa, Giurgiu şi Călăraşi“. Aceste aspecte au fost confirmate și de senatorul Nicolae Moga.

”În vederea transportului gazelor extrase din perimetrul Marea Neagră, este necesară construirea unei conducte la țărmul mării, de la Tuzla până la stația de comprimare gaze ”Podișor”. Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării și urmează direcția sud-est spre vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu. Aceasta are o lungime de 300 de kilometri, și este o conductă telescopică, formată din 2 tronsoane: tronsonul 1: Țărmul Mării Negre – Amzacea, cu o lungime de 32,5 kilometri, tronsonul 2: Amzacea – Podișor, cu o lungime de 275,7 kilometri.

Prin construirea acestei conducte se ating următoarele obiective: diversificarea resurselor de gaze naturale din România și din UE, reducerea gradului de dependență față de importul de gaze din Rusia, transportul spre piața românească și spre piețele centrale europene a gazelor din Marea Neagră, dezvoltarea unei capacități de transport ce va permite, în viitor, interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potențiale de alimentare gazele lichefiate de la Marea Neagră”, a mai precizat Moga.

Tot el a precizat că al doilea punct de trecere al gayelor extrase din Marea Neagră se va face la Vadu (comuna Corbu n.r.), de unde vor intra în conducta care face parte din sistemul de conducte interconectat cu Europa, în acest mod având posibilitatea chiar să exportăm gaze Bulgariei.

De remarcat că, potrivit proiectului, conducta de tranzit care vine din Rusia, trece pe la Isaccea și ajunge în Bulgaria, pe la Negru Vodă, va aparține României din 2019.

”Începând să scoate gaze din Marea Neagră, pe la Tuzla și pe la Vadu, nu mai depindem de ruși. Scoatem gaze, le ducem prin conducta națională, ne interconectăm cu Europa în mod reversibil și devenim independeți din punct de vedere al gazului. (...) Din cele trei conducte de tranzit care vin de la ruși spre Bulgaria, prima conductă, începând din 2019, va fi conductă de transport și va aparține Statului Român, iar noi vom putea să o folosim de ea și să ne racordăm unde vrem noi. Tot din conducta asta va fi racordat și Murfatlarul”, a precizat parlamentarul.

Tot el a spus că primarii constănțeni vor fi informați cu privire la aceste demersuri. Localitățile care nu au fonduri suficiente pentru studii de fezabilitate și alte proceduri vor primi co-finanțare de la Consiliul Județean Constanța.

Extracţia gazelor din Marea Neagră, unde s-au anunţat rezerve estimate de 80-90 de miliarde de metri cubi, va începe din 2019, cel puţin aşa a anunţat, anul trecut, consorţiul Exxon – Petrom. La acea dată, România îşi va fi rezolvat problema de securitate energetică şi va deveni şi un exportator major de gaze. România are un consum intern de gaze de circa 12 miliarde de metri cubi anual, din care aproximativ 15% reprezintă importuri.

„Proiectul constă în construirea unei conducte de transport de la țărmul Mării Negre până la Nodul Tehnologic Podişor, județul Giurgiu, care să facă legătura între gazele naturale disponibile la țărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Finalizarea acestui proiect este estimată pentru anul 2020, iar investițiile aferente se ridică la aproximativ 278,3 mil. euro“, potrivit descrierii oficiale a acestui proiect, de pe site-ul Transgaz.

Daniel ALBU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in campania actualului primar tuzla lai sustinut si garantat pentru el de atunci nici dracu na mai auzit de tine poate iti faci timp sa-ti onorezi promisiunile micinos si bulangiu care esti cu actuala clasa politica in frunte cu neica nimeni resit taner personal ma voi interesa daca-si face treaba de nu il voi trage la raspundere ,garanta panarama asta de moga pentru primar unde morti mati esti ma ai uitat de tuzla
0
0
CCONDUCTA TARMUL MARII NEGRE PODISOR PUNE IN PERICOL DE POLUARE SI EXCPLOZIE TOATA TUZLA SI COSTINESTIUL INTREG , LA MODUL REAL. CE SPUNE DOMNUL MOGA NU ESTE INFORMAT CORECT CA ATYARE NE INFORMEAZA FARA SA VREA GRESIT SI PE NOI
0
0
Boshorogule , esti depasit de realitate !... Ocupa-te de prioritati , nu avem autostrazi , canalizare ... si pe tine te fute grija de Rusia ... Tara arde si Moga se balbaie !
2
0
asta si vro citiva de la PNL pentru voturi osa minta iar din abundenta populatia cu fel de fel de minciuni ca si cu salariile si pensiile pentru voturi daca au mincat acum de post fasole si-au adus aminte de gaze hai s-o dam pe asta la alegatori gata s-a terminat cu glumele nu mai pune alegatorul botul decit pe concret ai prostit Eforia nu mai prostesti si Techirghiolul
1
0
Nu ai o varsta sa mai lasi si pe altii, mergi acasa si mananca pensia
4
0
este chiar atat de greu sa te dai la o parte? Nu ti se face sile de gogomaniile pe care le scoti? Nu ti-e jena de glumele rasuflate, gen baba care se da cu dosul de pamant. Hai, ia decizia corecta, este prea mult sulf in aer.
3
0
politicienii de tata jena nu au vandul tara dar au dat-o gratis. in tarle adevarate redeventa este foarte mare si pe langa aceasta statul primeste si intre 20 si 40 procente din productie. oare avea dreptate tzutzea cand a a zis fraza aia cu popor de idioti.
3
0
La anul avem din nou an electoral.Sacalii ciumei rosii incep sa se dezmorteasca si vin cu noi promisiuni.Medgidia are gaze de aproape 20 ani,spune-ti ce sat din jurul Medgidiei mai are gaze?De ce ,pt ca suntem condusi de incompetenti ,de prosti ,de hoti de niste nulitati care vizeaza doar ciolanul.
4
0
Domnilor aveti dreptate. Domnul holywood aveti perfecta dreptate, tehnic si practic, dar pulimea actioneaza emotional. Pulimea inca nu realizeaza ca suntem sclavi in propri tara atata timp cat cei ce nu pot ii vor conduce pe cei ce pot.
4
0
Un taran pentru tarani. Bravo Nicule!
4
0
Manca cacat cu polonicul, golanul asta. Dupa ce a furat de-a rupt cu drogatul de Mazare , acum jegul asta se da mare senator . Cu initiative, cica! Daca te uiti cu atentie, mogangiul asta, pt ca isi plateste consumatia prin carciumi, nu a facut nimic concret, doar mananca cacat. A promis ca face spital regional si nimic. In loc sa se ia de gat cu Dragnea, fute vant cu prostii care -l asculta. Milogul
3
0
Ce handicapat ambulant
6
0
cine-i moga? are studii de specialitate? este doar un fas care vorbeste mult si face ...nimic! doar incaseaza leafa si atat! aaaa si va mai viziteaza cu moga-mobilul!
8
0
va scoate gaze pe nas!
7
0
Pentru ca nu au specialisti in partid si doar buni vorbitori mai spunem si tampenii
10
0
imi vine sa ma cac pe mine de bucurie...dar pina una alta ma cac pe creirul astui nebun.
12
0
Si marmota lui Moga invelea ciocolata in staniol. Hai sictir, ba, golanule!
16
1
Toate proiectele sunt investitii private care platesc redeventa statului roman si taxe de transport la Transgaz. Nici un alt beneficiu nu exista pt romani sau pt Romania! Daca este, atunci sa fie aratat, caci nu se vede. Suntem doar simpli clienti consumatori in afacerea cu gazele.
16
0
Gogosi pentru prosti ca el
20
0
Moga bate campii, ori din prostie ori intentionat. Nu Romania va scoate gaze si nici nu va fi independenta de Rusia. Exxon cu OMV vor scoate gazele din forajul de mare adancime pentru care Romania tampitului asta de Moga nu are tehnologia necesara, iar productia este deja contractata pentru 20 ani pe pietele energetice din vestul Europei. Noi o sa luam pula in brate asa cum ne-au obisnuit guvernarile de dupa 1990 incoace si eventual o redeventa de cacat. Plm.
23
0
"Ai bre ce naiba" tragem linii si vorbim fara sa stim , sunt gaze peste tot vin de colo se duc incolo si gata. Un exemplu este Eforie Nord : au intrat cu conducta de gaze la Steaua de mare si la cartierul de jmecheri, s-a mai tras conducta la hotel Europa si a murit totul
12
0
Moga deja scoate gaze pe cwr.E independent de rusia.
12
0
Ati uitat faza cu Tariceanu si platoul continental? Romania inca nu castigase procesul la Haga cu Ucraina ca Tariceanu arvunise deja zonele de exploatare catre diverse companii companii. Practic vanduse pielea ursului din padure. Restul e Cancan.
23
0
Astia, cozile de topor care zic ca ne conduc, dupa ce ca sunt niste tradatori nenorociti ne mai cred si prosti. Sa vedeti ce mooie va luati.
20
0
astea sunt fumigene pentru fraieri.Rusii si americanii sunt stapanii zacamintelor uriase de gaze descoperite in zona noastra.
23
0
Asta e prosteala. in realitate Romania e sclava si da gazul americanilor aproape moga. pardon moca. Deci americanii nu vor mai depinde de Rusia.
24
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108