REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Momentul terifiant în care nava pe care se află un constănțean a fost capturată. Video

Momentul terifiant în care nava pe care se află un constănțean a fost capturată. Video

Andreea CONDURACHE 22 noiembrie 2023 | 00:00 4007

Au apărut imagini terifiante, publicate de rebelii Houthi, cu momentul capturării navei Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, la bordul căreia se află È™i un marinar din ConstanÈ›a. Vorbim despre o grupare radicală susÈ›inută de Iran, care a lansat luna aceasta mai multe rachete în direcÈ›ia Israelului în contextul războiului din Gaza. Gruparea teroristă a anunÈ›at inclusiv săptămâna trecută că va ataca în Marea RoÈ™ie nave deÈ›inute sau operate de companii israeliene. Revenind la momentul capturării navei, militanÈ›ii din Yemen, înarmaÈ›i, au folosit un elicopter care a aterizat pe puntea vaporului.

Momentul terifiant in care nava pe care se afla un constantean a fost capturata. Videoimagine din momentul în care rebelii Houthis din Yemen au ajuns la bordul navei Galaxy Leader

Au apărut primele imagini cu momentul în care nava Galaxy Leader, aflată în Marea RoÈ™ie, a fost capturată de rebelii Houthis din Yemen, aceasta aflându-se pe ruta Turcia – India, având 25 de persoane la bord.

ForÈ›ele din Yemen au difuzat imaginile cu deturnarea navei pe care se află È™i un constănÈ›ean, iar materialul surprinde momentul în care militanÈ›ii, folosind un elicopter, au coborât pe puntea vaporului, înarmaÈ›i, pentru a prelua controlul navei.

Momentul terifiant in care nava pe care se afla un constantean a fost capturata. Videoimagine din momentul în care rebelii Houthis din Yemen au ajuns la bordul navei Galaxy Leader

AjunÈ™i pe puntea navei, rebelii s-au îndreptat către cabina de comandă, unde au luat ostatici membrii echipajului, ulterior, nava fiind escortată către coastele Yemenului, înconjurată de navele militanÈ›ilor. Rebelii au motivat că această capturare a navei în sudul Mării RoÈ™ii a avut loc ca răspuns la creÈ™terea tensiunilor provocate de războiul din FâÈ™ia Gaza È™i că ar avea informaÈ›ii conform cărora nava ar aparÈ›ine Israelului.

Momentul terifiant in care nava pe care se afla un constantean a fost capturata. Video Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe

„Am spus de nenumărate ori că grupuri de rezistenţă din regiune acÅ£ionează independent ÅŸi spontan, în baza intereselor lor ÅŸi ale poporului lor”, a susÈ›inut Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe. Vă reamintim faptul că în cursul zilei de duminică, 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea RoÈ™ie, a fost capturată de către miliÈ›iile Houthi È™i dusă lângă coasta statului Yemen.

Momentul terifiant in care nava pe care se afla un constantean a fost capturata. Videomarinarul constănțean de la bordul navei capturate de gruparea Houthi

La bordul navei se află un constănțean

La bordul navei capturată de gruparea Houthi se află È™i un marinar din ConstanÈ›a, în vârstă de 29 de ani, electrician, contractat printr-o firmă din Bulgaria. „Este singurul român de pe navă. Nu am nicio informaÅ£ie, nu ÅŸtiu absolut nimic de el. Ultima oară am vorbit cu el sâmbătă, sâmbătă seară. Nu mi-a zis nimic special, nu mi-a precizat că ar fi vreun pericol pe navă. Urma să vorbim duminică, adică ieri, însă nu am mai primit absolut niciun apel de la el. Mi s-a părut ceva ciudat că nu a sunat. Am căutat pe un site de tracking pentru nave. Am văzut că nava nu are semnal, nu există nicio informaÅ£ie ÅŸi am căutat efectiv nava pe Google, exact aÅŸa, Galaxy Leader. Am aflat de pe internet.", a declarat soÅ£ia marinarului răpit.

Momentul terifiant in care nava pe care se afla un constantean a fost capturata. Videoimagine din momentul în care rebelii Houthis din Yemen au ajuns la bordul navei Galaxy Leader

MAE a activat Celula de Criză Interinstituțională

Ministerul Afacerilor Externe a activat celula de criză ÅŸi urmează procedurile standard pentru eliberarea marinarului român. Autorităţile au cerut eliberarea imediată a întregului echipaj. Este vorba de 25 de marinari care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România ÅŸi Mexic.

„Din dispoziÈ›ia ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de Criză InterinstituÈ›ională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză InterinstituÈ›ională, în cooperare È™i coordonare cu celelalte autorități române cu atribuÈ›ii în materie È™i în strânsă legătură cu alÈ›i parteneri internaÈ›ionali continuă să monitorizeze cu maximă atenÈ›ie situaÈ›ia È™i întreprinde demersuri în vederea soluÈ›ionării acesteia”, au transmis reprezentanÈ›ii Ministerului Afacerilor Externe.

Momentul terifiant in care nava pe care se afla un constantean a fost capturata. Videoultima poziție a navei Galaxy Leader

Și Statele Unite cer eliberarea imediată a navei și echipajului

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Sechestrarea navei Galaxy Leader de către houthi în Marea RoÈ™ie este o încălcare flagrantă a dreptului internaÈ›ional. Cerem eliberarea imediată a navei È™i a echipajului acesteia. Ne vom consulta cu aliaÈ›ii noÈ™tri È™i cu partenerii din ONU, după caz, cu privire la următorii paÈ™i.“

Nava comercială se află în prezent în zona portului Hodeidah din Yemen, a declarat luni proprietarul navei. „Ulterior, toate comunicaÅ£iile au fost pierdute cu nava“, a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Insula Man ÅŸi proprietar al navei Galaxy Leader, care transporta maÅŸini. „Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaÅ£ia politică sau geopolitică“, se arată în comunicat.

„Proprietarii ÅŸi managerii consideră că sechestrarea acestei nave reprezintă o încălcare gravă a libertăţii de trecere a flotei mondiale ÅŸi o ameninÅ£are serioasă la adresa comerÅ£ului internaÅ£ional“, a transmis Galaxy Maritime. Compania a adăugat că „principala preocupare în acest moment este siguranÅ£a ÅŸi securitatea celor 25 de membri ai echipajului care sunt în prezent reÅ£inuÅ£i de autorii acestui act criminal“, au mai transmis proprietarii navei.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asteptam ceva imagini dela data cand intreaga noastra tara a fost capturata
2
0
este prostia din capul jurnalistilor de la Replica!
1
1
cel mai si cel mai important lucru e ca s-a constituit celula de criza la M.A.E. restul e insignifiant.
3
0
Tu esti aceeasi c***a masculina ca cei 3 de mai jos. La fel si pt tine: suge p**a si ma pis pe tine. Sa mori inecat cu cacatul pe care il mananci.
2
2
Sergiu, Memet Ali si Claudiu sunt un si acelasi m***t ordinar. Sa s**a toate pulii si sa ne pisam pe el.
2
1
Frumos, jocul...
1
3
Comandoul pulii!! S-au filmat de parcă cine știe ce acțiune dificilă au desfășurat. S-au dus peste amărâții ăia de civili, un echipaj absolut normal, lipsit de apărare. De ce nu au atacat o navă militară israeliană sau americană, să vedem mai erau așa "Rambo"?
16
1
Ce aveți, frate? Nu a murit nimeni, și nici nu cred că o să moară.
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212