REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Moroianu şi vila din Olimp: dedesubturile SCANDALULUI pe tema taxelor şi impozitelor

Moroianu şi vila din Olimp: dedesubturile SCANDALULUI pe tema taxelor şi impozitelor

Replica API 20 martie 2018 | 22:45 894

Consilierul local ameninţă cu instanţa şi acuză că a fost încălcată legea

Consilierul local ameninţă cu instanţa şi acuză că a fost încălcată legea

Continuă războiul din sudul litoralului, cu acuzaţii grave şi premisele unor procese şi chiar plângeri penale. De câteva săptămâni, consilierul local ALDE Nicolae Moroianu insistă că taxele şi impozitele aferente anului în curs au fost stabilite cu încălcarea legii, în timp ce reprezentanţii Primăriei Mangalia declară că totul este şi legal şi a trecut şi de dezbaterea publică, nu doar de votul aleşilor locali.

Încrâncenarea lui Moroianu a fost pusă chiar pe seama unei „răfuieli personale”: „Domnul consilier are o problemă personală pe care nu reuşeşte să o rezolve aşa cum doreşte dumnealui. Acesta este adevăratul motiv pentru care critică orice iniţiativă a primarului”, susţin reprezentanţii Primăriei Mangalia. În replică, Moroianu susţine că problema taxelor nu are nici o legătură cu vila sa din Olimp – căci aceasta este „problema personală” invocată de subalternii primarului Cristian Radu – şi, mai afirmă consilierul ALDE, se va adresa instanţelor de judecată!

Consilierul Nicolae Moroianu susţine că modificarea impozitelor în sensul majorării pentru cei care deţin terenuri, dar nu au construit de anid e zile nimic pe ele, este nelegală. „Dacă Prefectura Constanţa nu s-a sesizat încă privind acest impozit, aşa cum ar fi trebuit să o facă, în prima şedinţă de Consiliu Local Mangalia voi merge cu un proeict de revocare a respectivei hotărâri. Ce explică ei (reprezentanţii Primăriei Mangalia – n.r.), legat de noul impozit, e de copii mici. Păi, de 6 ani de când e primar, Cristian Radu a observat abia acum că unii sunt proprietari de terenuri şi nu au construit nimic pe ele? Codul fiscal e clar: se impozitează terenul şi se impozitează clădirea. Nu poţi inventa încă o taxă. Când au fost vândute acele terenuri nu exista nici o clauză privind obligativitatea edificării unei construcţii pe respectivul teren. Pot taxa dacă terenul e neîngrijit, dar nu că proprietarul nu a construit pe el”, susţine Nicolae Moroianu.

Însă, a subliniat Moroianu, un alt aspect este mai grav: „Anii trecuţi, au spus că au convocat dezbatere publică pe seama proiectului privind taxele şi impozitele, dar nu s-a prezentat nimeni. Nu poate fi adevărat. Anul acesta, au organizat dezbaterea publică, am fost şi eu prezent, am depus amendamente...

A ajuns proiectul în şedinţa consiliului, însă nu aşa cum a fost prezentat la dezbaterea publică! au adăugat noua impozitare, ceea ce înseamnă o încălcare a legii. Nu aveau voie să adauge ceva în plus faţă de ceea ce s-a convenit la dezbaterea publică”, declară Moroianu. „Ştiu de la angajaţi de la Taxe şi Impozite că, oricum, programul de colectare nu poate fi modificat şi nu poate fi introdus separat acest nou impozit. Aşa că au început să colecteze impozit mărit de la toate categoriile de proprietari”, a adăugat consilierul ALDE.

Vila lui Moroianu: are nevoie sau nu de PUZ?

Evident, toate aceste declaraţii au fost contrazise de reprezentanţii Primăriei Mangalia, care susţin că „frustrarea” lui Moroianu vine din faptul că vrea să schimbe încadrarea vilei în care locuieşte, dar că nu poate rezolva „doar din pix” situaţia. „Dânsul a cumpărat un teren acum 10-12 ani de la SC Neptun Olimp şi a construit o vilă turistică, pentru că în zona respectivă asta permitea Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Acum, dânsul doreşte să scoată vila de la încadrarea de vilă turistică, pentru că plăteşte mult la taxe şi impozite, şi să o declare drept locuinţă, să plătească mai puţin. I s-a explicat că nu se poate fără un nou PUZ, care să fie votat în Consiliul Local. Iar un PUZ înseamnă şi o cheltuială. Făcând opoziţie şi scandal pe orice temă, acum pe tema taxelor aferente anului în curs, dânsul vrea să forţeze mâna primarului, să îi fie rezolvată problema casei”, au precizat reprezentanţii Primăriei Mangalia. De cealaltă parte, Nicolae Moroianu spune că nu au legătură cele două speţe, dar a explicat şi cum stau lucrurile în privinţa vilei sale din Olimp.

„Dânşii trag de timp şi mă voi adresa instanţei până la urmă. Acum trei ani, s-a modificat Codul fiscal, în sensul că o societate comercială poate deţine şi o clădire rezidenţială, cum este cazul vilei în care locuiesc eu. Când am construit-o, situaţia era alta, nu putea fi încadrată decât la categoria vilă turistică, ceea ce înseamnă impozit de 1,5% din evaluarea clădirii. Deşi a fost declarată pensiune, ea n-a funcţionat niciodată în acest regim. Locuiesc eu acolo. Dacă intră pe regim de clădire rezidenţială, aşa cum permite acum Codul fiscal să o declar, plătesc de 5 ori mai puţin. Acum plătesc în jur de 120-140 de milioane lei vechi pe an. Având în vedere modificarea despre care vă spuneam, am mers la Taxe şi Impozite şi am cerut schimbarea încadrării, dar mi s-a explicat că nu se poate dacă nu scot o nouă autorizaţie de construcţie... Păi, construcţia există, iar o nouă autorizaţie înseamnă 20 şi ceva de mii de euro”, a explicat Moroianu. Mai departe, consilierul local a precizat că oricum i s-a spus ceva neadevărat şi că, între timp, a aflat că legea nu ar obliga decât la solicitarea unui certificat de urbanims şi a unei declaraţii dată la notar.

„M-am dus din nou şi le-am spus că am citit legile, m-am documentat. Din nou, au găsit altceva: să le demonstrez că am condiţii de casă de locuit, că am bucătărie şi living. Am făcut şi asta. Apoi, mi-au spus că există o hotărâre conform căreia nu aş avea voie în staţiune cu locuinţă... Păi, toţi vecinii mei au locuinţe în jur! Este şi un ansamblu rezidenţial – sunt locuinţe acolo, în zonă. E drept, ei au PUZ întocmit. Şi le-am spus: ‘trebuia de la bun început să îmi spuneţi că trebuie să fac PUZ’… O să îi dau în judecată şi fac şi PUZ-ul, deşi nu înţeleg de ce nu fac ei, de ce tot amână întocmirea Planului Urbanistic General pentru Mangalia şi staţiuni, să ştim exact ce e voie ş ice nu în fiecare zonă”, a mai spus Moroianu. „Oricum, chiar dacă fac PUZ, mi-au spus că în Consiliul Local nu va fi votat. Dar, eu nu fac opoziţie în Consiliul Local de dragul opoziţiei sau că am eu o problemă, ci din cauza măgăriillor pe care ei le fac, aşa cum v-am explicat: au introdus un impozit care afectează pe toată lumea, şi care este nelegal. L-au introdus pe blat, după dezbaterea proiectului privind taxele şi impozitele”, a conchis Moroianu.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/razboiul-taxelor-in-sudul-litoralului-unii-au-cumparat-terenuri-cu-gandul-sa-faca-specula-imobiliara-348837/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vila facuta din castigul de ospatar.
0
0
Draga Mike, Nicu Moroianu nu a lucrat niciodata la stat. A lucrat in privat, in turism toata viata. Si este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni specialisti in turism din Romania. Daca tot te intereseaza sa dea socoteala aia cu vile imbogatiti peste noapte uita-te la vila primarului Radu Cristian si la averea lui declarata de zeci de milioane de euro si gandeste-te ca le-a facut din salariul de la stat. Care crezi ca e hotul dintre ei doi ?
1
0
Moroianu ALDE si compania mergeti la lada de gunoi.
0
1
Moroianu zis Sandale...un vanzator de pantofi si acum ospatar. Un trist cu veleitati de politician.
7
3
ESTE UN PRIMAR CA UN PONEI OLIGROFEN PITIC SI CU CRAVATA SA I VARIEZ IN GURA SI IMPAIATA AIA DE NEVASTASA
2
0
Nu mergeti prea departe cu privitu-l.In Mangalia in portul turistic se construieste in draci.Se pare ca un belgian constuieste un hotel.In curand marea o s-o vedem din avion.Luca deasemenea sa suparat si mai construieste un hotel.Domnule MIKE intreaba-i pe acestia de unde au bani si cat platesc pe terenul concesionat.Osa te mire ca acasa platesti mai mult decat ei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
0
Pe vila ta moroiule
1
2
Eu am la Venus o parcela de pamant, L:30m si l:10m si mi s-a spus ca nu pot construi o casa deoarece latimea nu este de cel putin 12m dar sunt impozitat dublu ca nu am construit o casa. Precizez ca am cumparat de la fratele aceasta parcela netiind ca daca nu are latimea de 12m nu se acorda autorizatie de constructie.
2
0
Astia care tot il laudati pe primar, cu siguranta sunteti cei care fac naveta la Mangalia si nu cei care locuiti in oras, ptr ca, daca ati fi locuit aici, aveati o cu totul alta parere, magarilor
5
2
Domnule Moroianu,nu sunt un om invidios,totusi va pun o intrebare:Cum ati reusit sa construiti o fila asa de frumoasa? Eu an muncit mai mult de patruzeci ani,am avut functii bune si nu am reusit decat sa platesc intretinerea unui apartament.Cred ca sunteti o mare inteligenta.V_ati gandit ca odata si odata o sa fiti luati la intrebari toti acestia care s-au imbogatit peste noapte?
12
2
Aici nu este vorba despre Moroianu si problemele lui. Este vorba despre aroganta si dispretul unei administratii fata de cetatenii urbei. Nu este vorba despre impozitul pe terenurile cu care au fost blagosloviti diversi profitori de la primarii de dupa 1989, ci este vorba despre terenurile noastre, ale oamneilor obisnuiti, care suntem fortati sa platim taxe si impozite nelegale. Nu exista niciunde notiunea de impozit pe teren fara constructie edificta pe el. Am intrebat si eu la ghiseu : Daca am o imprejmuire pe teren am sau nu constructie, ca dupa cod fiscal imprejmuirea este constructie, nu?
10
5
Cine sunt proprietarii de terenuri in padurea Comorova si cat platesc ei pe metru patrat?
22
0
La o nota de instiintare plata taxe si impozite pe 2018, apare la un apartament la etaj superior, impozit curte.Mai, fratilor astia chiar au luat-o razna.Daca intrebi mironositele de la acest serviciu spun ca asa da calculatorul.Sa vedeti si voi explicatie data de cineva care trebuie pus in slujba contribuabilului.In instanta si o virgula poate schimba incadrarea juridica, ce sa mai vorbim de un cuvant.Eu vreau curtea daca tot platesc impozit pe ea, sa plantez trandafiri, ceapa, rosii, nu??Primaria studiati dex-ul.
12
3
Nicule nu ai nici o sansa credema Am incercat si eu sa ma lupt cu Radu Cristian si nu am avut nici o sansa.E bine pregatit si f legist
7
9
Nicule, succes! Stiu ca lasand la o parte politica, esti un om cu suflet mare. Faceti ceva si luati orasul din mainile lor!!! O sa ajungem o groapa, groapa Mangalia..
10
6
Ori fi astia cum sunt dar Doamne fereste sa cadem pe mana lui Moroioanu, Tanase si compania...O sa se aleaga praful de orasul Mangalia!Moroiene,sa-ti vezi tata de racii tai si acolo sa ramai,acolo ti-e locul!
14
6
Are dreptate Moroianu. Escrocii de navetisti ne ard la taxe si daca te certi cu ei zic ca au gresit si iti dau banii inapoi la anu. Ca n-au ce sa faca ca asa e programul. Niste banditi care au jefuit Mangalia. Cat ii mai suportam?
9
11

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108