REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Moţiune împotriva ministrului Muncii: Ordonanţa privind şomajul tehnic, prost scrisă; modificată de şase ori

Moţiune împotriva ministrului Muncii: Ordonanţa privind şomajul tehnic, prost scrisă; modificată de şase ori

Replica API 5 iunie 2020 | 00:00 979

Social-democraţii solicită prin moţiunea simplă depusă miercuri în plenul Senatului demisia ministrului Muncii, Violeta Alexandru, pe motiv că Ordonanţa 30/2020 privind şomajul tehnic şi măsurile legate de acordarea de ajutoare diverselor categorii vulnerabile a fost "atât de prost scrisă", încât a fost nevoie de modificarea sa de şase ori.

Violeta Alexandru

Moţiunea, semnată de 60 de senatori PSD, este intitulată "Opriţi-o pe doamna în negru de la Ministerul Şomajului şi Prăbuşirii Sociale".

"Trebuia să veniţi cu măsuri care să preîntâmpine degradarea socială şi a situaţiei materiale a celor loviţi de criză. Soluţia dumneavoastră s-a numit OUG 30, care trebuia să regleze şomajul tehnic, precum şi măsurile legate de acordarea de ajutoare diverselor categorii vulnerabile. A fost atât de prost scrisă Ordonanţa 30, încât a fost nevoie să o modificaţi de şase ori, prin ordonanţe de urgenţă succesive. (...) Şi dacă ne referim doar la domeniul pe care îl păstoriţi, ce argumente puteţi găsi ca în doar 60 de zile să modificaţi de atâtea ori un act normativ pe care dumneavoastră l-aţi elaborat?", arată semnatarii moţiunii, potrivit Agerpres.

Senatorii PSD îi mai reproşează ministrului Muncii că în Decretul 240/2020, prin care a fost prelungită starea de urgenţă, a introdus "inovaţii legislative", mai multe reglementări ce ţin de legislaţia muncii, precum şi a protecţiei sociale.

"Aţi introdus munca forţată. (...) Este ceea ce aţi făcut prin interzicerea demisiei pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, orice angajat al statului fiind obligat, în numele luptei anti-COVID, să îşi vadă aprobată decizia unilaterală a demisiei abia după expirarea perioadei de urgenţă. (...) Tot în Decretul 240, la art. 54 din anexă, aţi introdus o inovaţie juridică de genul instituirii vacanţei forţate, pentru că aţi dat posibilitatea angajatorilor de a decide unilateral cu privire la efectuarea concediului de odihnă pe perioada stării de urgenţă", susţin social-democraţii.

Ei o critică pe Violeta Alexandru şi pentru modul în care a gestionat situaţia românilor plecaţi la muncă în străinătate.

"Aţi gestionat foarte prost situaţia românilor plecaţi pentru activităţi sezoniere în ţări din vestul Europei. În ce situaţie s-a întâmplat acest lucru? În situaţia stării de urgenţă, când aveam interdicţii de a părăsi localitatea, darămite ţara", mai afirmă, printre altele, semnatarii moţiunii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212