REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
18.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Motivarea ÎCCJ: Mazăre a sfidat instanța

Motivarea ÎCCJ: Mazăre a sfidat instanța

Replica API 6 iunie 2019 | 10:58 212

Magistrații ICCJ au confirmat mandatul de arestare preventivă pentru Radu Mazăre deoarece a indus în eroare și sfidat instanța supremă, dar a și creat în opinia publică sentimentul de zădărnicie a actului de justiție, care tinde să se amplifice având în vedere alți inculpați care fug de pedepse, relatează stiripesurse.ro.

„Curtea a constatat că în speţă, este de necontestat că neprezentarea inculpatului la sediul IPJ Constanţa, Biroul Supravegheri Judiciare începând cu data de 30.12.2017, conform graficului de supraveghere, echivalează cu încălcarea obligaţiei prev. de art.215 alin.1 lit.c Cod procedură penală. Conduita deliberată a inculpatului de a se sustrage de la îndeplinirea acestei obligaţii legale rezultă explicit chiar din corespondenţa cu apărătorii săi, depusă de aceştia la dosar, fiind vorba despre o vădită rea-credinţă a inculpatului, iar nu despre o împrejurare accidentală, care l-ar fi pus în imposibilitate temporară de a respecta una dintre obligaţiile inerente măsurii preventive sub imperiul căreia se află”, arată magistrații instanței supreme în motivare.

Este vorba despre motivarea deciziei de confirmare a arestului preventiv pentru Radu Mazăre, din 21 mai.

Totodată, judecătorii arată în document că, în egală măsură, prin părăsirea teritoriului României şi refuzul de a se mai întoarce, Radu Mazăre „s-a sustras procesului penal” din dosarul Polaris, unde avea control judiciar care-l obliga să se prezinte la fiecare termen.

„Curtea a constatat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a inculpatului, întrucât pe de o parte acesta a încălcat cu rea-credinţă obligaţiile prev.de art.215 alin.1 lit.a şi c Cod procedură penală, neprezentându-se nici la sediul IPJ Constanţa (...), iar pe de altă parte sunt întrunite condiţiile prev.de art.223 alin.1 lit.a şi alin.2 Cod procedură penală pentru luarea măsurii arestării preventive”, se mai arată în motivare.

Instanța mai arată că sunt întrunite temeiurile arestării, unul fiind înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică. Magistrații arată că Mazăre a indus în spațiul public ideea de zădărnicie a justiției, care tinde să se amplifice, în contextul altor cazuri de inculpați care fug de executarea pedepselor.

„Astfel, starea de pericol pentru ordinea publică derivă în speţă nu doar din gravitatea faptelor imputate inculpatului, precum şi din modalitatea şi împrejurările în care se susţine că au fost comise, ci şi din conduita pe care inculpatul a înţeles să o adopte după punerea sa în libertate şi, mai ales, după înlăturarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României, acesta inducând în eroare şi, mai apoi, sfidând Înalta Curte, reuşind totodată să inducă în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului român şi de zădărnicie a actului de justiţie, care tinde să se amplifice, având în vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpaţi de sub puterea unor măsuri preventive ori de la executarea pedepsei”, mai spun magistrații ÎCCJ.

„În acest sens, inculpatul nu a încălcat doar o obligaţie inerentă controlului judiciar, ci a acţionat cu premeditare, intenţionând şi reuşind să se sustragă până în acest moment de la faza de judecată. În consecinţă, luând act şi de poziţia procesuală a inculpatului, care a lăsat la aprecierea instanţei decizia cu privire la confirmarea sau nu a măsurii arestării preventive, Înalta Curte constată că temeiurile avute în vedere la luarea acestei măsuri subzistă, sens în care (...) va confirma arestarea preventivă dispusă în lipsă faţă de inculpat”, se mai arată în sursa citată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar ce numai el,cati alti ales bules nu s-au fofilat,numiti un evreu care a furat in romanica si a ajuns la facultate,dracnea si cu veorica erau si sunt slugile lui bibi netaniahu,muiepesde
2
0
Si cu Nuti Udrea cum ramane ? Muista aia n-a sfidat nimic ?
11
0
va rog frumos . uitati ma cel putin 9 ani . am treaba multa
3
1
Trebuie raspuns cu aceiasi moneda...Si justitia sfideaza omul si il trateaza precum un sclav.Oameni sunt sclavi care trebuie sa ii duca la ocna dupa mintea politiei,parchetului,judecatoriei.
4
2
nu am sfidato . EA sa prostituat !
3
2
se uita de oamenii lui mazare, afaceristi carora acest mascarici le-a dat contracte pe bani publici sau terenuri.Unul din ei este Dumitru Draghici, cel care se da administrator al Cimitirului Central , in realitate fiind cu paza si curatenia. Cum face paza, se stie, 3 femei talharite in cimitir in decurs de 2 kuni. Despre curatenie, mizeria colcaie.Acest imbogatit din afaceri cu morti ca sa isi protejeze afacerea l-a uns pe fiul crucear ca si consilier judetean psd. Cimitirul, desi al municipalitatii, e afacerea fam Draghici, cadorisit de mazare din 2004 pe durata nedeterminata.
15
0
Si cand l-au sodomizat , violat , lachit,insemnat ca pe mistreti pe taticul meu Nas la Praga a avut nevoie de multe zile iar mental l-au lasat cu Sechele pe viata la mine n-a fost cazul pentru mine e o placere sa bage canamicina si bile in mine iar in lipsa de ciocane il bag pe Gelu fratele meu, vibratorul care il tin mereu in borseta sanki cica am cutit Multumim Bogdan Pruia ca ne-ai deschis adevarata noastra orientare sexuala
6
13

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212