REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Nicolae Ciucă, la congresul PPE: Aderarea României la Schengen nu mai poate fi amânată

Nicolae Ciucă, la congresul PPE: Aderarea României la Schengen nu mai poate fi amânată

Replica API 4 iunie 2022 | 23:05 833

Delegația PNL prezentă la Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam a impus introducerea unui paragraf referitor la susținerea aderării României la Spațiul Schengen într-o rezoluție a grupului. Premierul Nicolae Ciucă, cel care a condus delegația PNL, a spus că aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată, deoarece ţara îndeplinește toate criteriile tehnice pentru acest .

„România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a adera la spațiul Schengen și așteaptă în continuare adoptarea deciziei de aderare în cadrul Consiliului. Locul Bulgariei, Croației și României este în spațiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu multe provocări umanitare și de securitate la granițele UE”, se arată în paragraful introdus de delegația PNL, care a fost primit cu aplauze.

Ciucă a abordat această temă în discursul său de la congresul PPE.

„Şi în timpul acestei crize, aşa cum am făcut de atât de multe ori înainte, România a dovedit că poate securiza graniţele externe ale Uniunii Europene şi frontierele externe ale spaţiului Schengen. Acest lucru este spus şi de Comisia Europeană de peste zece ani şi este ceea ce spune Parlamentul European de foarte mult timp. România aşteaptă de zece ani să adere la spaţiul Schengen şi credem că această decizie nu va mai fi amânată”, a spus Ciucă, citat de Agerpres.

El a adăugat că decizia respectivă trebuie să fie una bazată exclusiv pe merite.

Pe de altă parte, premierul român a apreciat că sunt necesare măsuri concrete pentru consolidarea Uniunii Europene în viitorul apropiat. Un prim domeniu vizat este, în opinia sa, sporirea securităţii energetice a blocului comunitar. În această privinţă, Ciucă a menţionat că România „susţine deplin obiectivului politic al Uniunii Europene de a elimina cât mai curând posibil dependenţa energetică de Rusia”.

„România este pregătită şi angajată să contribuie la eforturile europene prin utilizarea gazelor naturale interne din Marea Neagră, prin investiţii în noi tehnologii în domeniul energiei nucleare şi al producerii de energie regenerabilă, dar şi prin eforturi de a consolida conectivitatea energetică în regiunea noastră. Dată fiind presiunea la care sunt supuse, este de datoria noastră să ne coordonăm eficient pentru a acorda asistenţă Ucrainei şi Republicii Moldova în ceea ce priveşte nevoile energetice şi reducerea dependenţei prin conectivitate sporită”, a spus el.

Al doilea domeniu vizat este apărarea. Potrivit liderului PNL, actuala criză evidenţiază cât de importantă este existenţa unei cooperări solide între UE şi NATO.

„Trebuie să asigurăm resurse financiare adecvate pentru apărare prin instrumente specifice Uniunii Europene şi prin creşterea bugetelor naţionale. România a decis să-şi majoreze bugetul pentru apărare la 2,5% din PIB de anul viitor. Trebuie să consolidăm şi capacitatea Uniunii Europene de a gestiona provocările vremurilor noastre, în special în domeniile cibernetice şi hibride”, a spus Ciucă.

Un al treilea domeniu prioritar trebuie să fie securitatea alimentară, în contextul în care războiul din Ucraina a avut un impact direct asupra securităţii alimentare mondiale. Liderul PNL a amintit că România participă la eforturile comune de a facilita exporturile agricole ale Ucrainei prin Marea Neagră, inclusiv prin dezvoltarea unor noi capacităţi de infrastructură.

Delegații prezenți la Congresul PPE au adoptat poziții politice privind prioritățile Uniunii Europene post-criză, întărirea solidarității statelor membre, strategia referitoare la susținerea unor sectoare industriale esențiale, agresiunea lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, susținerea luptei poporului din Belarus pentru libertate și democrație, întărirea relației transatlantice, viziunea în privința situației din Bosnia și Herțegovina.

Pe agenda Congresului se mai află documente de poziție în privința securității energetice și trecerea la economia verde, susținerea agriculturii, securitatea cibernetică și combaterea abuzurilor împotriva copiilor, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212