REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Nicuşor Constantinescu, condamnat la încă 8 ani de închisoare

Nicuşor Constantinescu, condamnat la încă 8 ani de închisoare

Replica API 5 mai 2018 | 14:09 592

Zi grea pentru Nicuşor Constantinescu. Tribunalul Constanţa i-a adus o nouă condamnare, în dosarul în care a fost trimis în judecată împreună cu fundaţiile Thalia şi Fantasio, dar şi cu alte personalităţi, printre care şi binecunoscutul Cristian Zgabercea. Fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa a primit încă opt ani de detenţie, în primă instanţă, fiind acuzat de infracţiuni de corupţie. Sentinţa nu este definitivă.

Potrivit DNA, în calitate de consilier al lui Nicușor Constantinescu, Zgabercea ar fi întocmit mai multe referate și l-ar fi ajutat pe fostul preşedinte al CJC să facă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii de casă. Prejudiciul adus constănțenilor: 18,4 milioane de lei, circa 4 milioane euro. O parte din fondurile CJC au fost direcționate ilegal către Fundația Fantasio din Constanța. Banii au fost folosiţi și pentru cheltuielile legate de organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 şi a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012.

Zgabercea ocupa simultan mai multe funcții-cheie: președinte executiv al Festivalului, consilier al lui Nicușor Constantinescu, președinte al Consiliului Director al Fundației Fantasio și consilier al lui Claudiu Săftoiu- Preşedintele Director General al TVR. Din aceste poziții, Zgabercea putea să direcționeze cum voia fondurile publice. Pentru a fenta plata unor impozite, el a folosit ca intermediar Fundația Culturală Thalia din Agnita (Sibiu), cu care Fantasio a încheiat contracte privind presupuse „servicii artistice”, în sumă de 1.100.000 de lei. Deoarece era vorba de bani publici, Fundația Fantasio avea obligația de a organiza atribuirea contractului de achiziție publică prin licitație deschisă.

Doar că fundaţia Thalia nu avea nici un angajat, iar activitatea sa declarată era organizarea de nunţi şi botezuri. Reprezentantul acesteia, interpretul de muzică populară Marcel Brâncoveanu Părău, trimis în judecată în prezenta cauză, a scos acești bani în numerar din bancă, cu mențiunea „sponsorizare”. După cum spuneam, banii au fost folosiți pentru plata unor servicii prestate de diverse persoane cu ocazia celor două Festivaluri. Astfel, Fundaţia Thalia a creat aparenţa plăţii unor sponsorizări în scopul evitării reținerii și plății impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii în cazul prestatorilor de servicii – artişti sau alte persoane implicate în prestarea de servicii. Prejudiciul prin evaziune fiscală: 152.180 de lei. Potrivit DNA, în urma combinațiilor lui Cristian Zgabercea, membrii juriului și premianții Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia 2012 au fost plătiţi de Fundația Thalia pe baza unor contracte de sponsorizare, fără a se achita impozitele la stat.

Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea au fost trimiși în judecată în aprilie 2015 pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, evaziune fiscală. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au arătat: “În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu inculpații Zgabercea Cristian , Oproiu Carmen și Fundația Fantasio, a constituit un grup infracțional organizat pentru comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală. Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro”.

Pentru aceste fapte, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la o pedeaspă de 8 ani de detenţie, cu executare, Cristian Zgabercea a primit 4 ani şi 8 luni de închisoare, tot cu executare, Carmen Florentina Oproiu a primit 3 ani cu suspendare, iar Marcel Brâncoveanu Părău a primit 2 ani tot cu suspendare. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multi inainte !
0
0
TOTI CEI DE SUB MINE DAAA TOTI FAR EXCEPTI SA IL DECALOTEZE LA PENIS PE NICUSOR SA IA SI MAMELE CU EI SA II AJUTE SA IL SUGA PE NICUSOR.JAPITEEEELOR CE SINTETI.
1
2
guiiiiitz, guiiiiitz, grof, grof
0
1
DREPTATE -STROE FURA MILIOANE DE EURO- DE LA NOI
0
1
Auziti, dar de ce nu il aresteaza si pe fisu lui Mazare? Ia ganditi-va, fisu de unde are atatia bani? Este corect? acum fisu lui Mazare peste 15 ani poate veni si el ca Tasu si sa vina Primar, sa mai fure o data si el.
2
1
Mazare a renuntat la cetatenia romana , culmea dupa ce a furat tot din Constanta si a fugit cu banii
0
2
Daca nu sau luat masuri de recuperare a prejudiciului e fix plua puscaria lui Domuz ...
4
2
tovarase constantinescu
5
2
Degeaba! Nu ma incalzeste cu nimic. Banii ! Unde sunt banii ? Asta ma intereseaza ! Recuperarea prejudiciului demonstrat ! Si dupa aia poate sa fie si liber ! Nu a fost destul de istet sa se tireze in Madagascar ! Astept cu interes sa vad ce se intampla si cu cei care ii aduceau osanale si faceau abuzuri in umbra lui !
5
2
Maricel Cirjaliu , sa se duca dupa nicusor !
6
1
Bai distrusilor am inteles. Sa ne bagam pl in el de porc prost si in Mazare. Dar acum ce facem ?? Ca Fagadau fura la fel impreuna cu Tutuianu si porcu ala de Stroe!!! Dormiti pe voi distrusilor!!!
6
1
Poate il transfera intr.o microrezervatie
6
1
Lasati-l in pace , e bolnav si nu suporta detentia .
2
2
si 80 de ani si tot ar fi putin ...
6
1
era "fuhrerul"Constantei toti primarii de la sate se aruncau la copitele grasunului.acum e singurul parnaias din grupul de preferati ai pensionarilor care pe vremuri erau gata sa-l pupe in cur pe mazare la orice ora.ei si iubitii tigani.
14
2
hai, bagati in seama si pe don fagadau. nu imi ziceti ca servantul lui mazare e bonux.
12
2
Fagadau esti aprope. Te_ai pisat pe tine. URMEZI
15
2
Militia e cumparata de Nicusor. Atunci cand a adormit din cauza bauturii la semafor, niciun militian nu a avut curajul sa-l duca la spital pt. recoltarea de probe. Si va mai intrebati de ce arunca astia cu HIV in voi. Doar HIV-ul va iubeste. Si, boule, legea prevede ca tablagiul tb. sa poarte sepcuta pe neuron.
7
1
Sa i se confiste banii furati si dupa lasat liber
19
2
Cea mai mare,restul se contopesc
4
1
FORZA MAZARE FORZA PSD
5
15
acest porcusor era doar varful unei structuri, de bagat a fost doar asta bagat dupa gratii, dar restul structurii are radacini adanc impamantenite in toate structurile de administrare ale judetului, si cum structura asta inca mai are radacini, sa fiti singuri ca acum are alt cap.Fagadau chiar era vice-presedintele bobului de mazare, iar Tutuianu e tot din structura lor.Intrebare?Ce s-a schimbat? NIMIC, doar modul in care sunteti furati in continuare
29
2
Mai este unul la Agigeaaa ...hai cu puscaria !MARICEL CRISTIAN CIRJALIU E CHEMAT DE URGENTA DE NICUSOR
22
2
De ce oare si in acest caz se confirma faptul ca intodeauna grasul e prostul grupului? Paiatza se balaceste in Madagascar, Strutul se ascunde in Israel, pe cand sarmana suina tot aduna condamnari.
27
0
Fiisa se plimba numai prin America inainte, prin magazine scumpe, acum plange ca proasta ca umbla prin Zara
23
0
Exisat un mare bou in constanta. Aghiotantul astuia - purtatorul de cuvant de la consiliul judetean Nevasta lui a furat de a rupt la pavilionul expozitional Constanta. Sa verifice cineva cum fura acest Carsium - purtatorul de cuvant de la consiuliu judetean - faina de la ajutoare.
15
3
Cat mai multi ani pt Porcusor, dar i s-a facut dor de pretenarul Maz. Trebuie adus si acesta acasa. Baietii de la bulau sunt indragostiti de el.
24
2
Doamne ajuta la cat mai multi ani in spatele gratiilor!!!
22
2
Sus jos ... Asa e viata..
12
0
Hau, hau, tot PeSeDau. ...Hastagistii cand ? S a inceput timid cu Rarutz Bogdan Rares dupa vizita stradal telegenica la congreu PSDragnea: amenda la domicil... Slab, slab...
2
9
In cocina cu ceilalti tigani care fut in kur ca tine
11
3
La munca grea poate mai slabeste si mai da jos colesterulul Cum a putut sa fie in fatu unui judet important asa secatura ?? Uitati va prin tara comune si orasre cu edili care au facut ceva si pt urbea si comuna de unde au mancat Aici avem parte numai de smenari si paraziti
22
2
dai Doamne inca multi ani de puscarie acestui hot ,a furat cu che mazarel dara asta afugit in madagascar
30
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367