rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Noi centre de zi pentru copiii cu dizabilităţi, în judeţul Constanţa!

Ajutor considerabil pentru părinții și copiii cu dizabilități! Aceștia nu vor mai trebui să vină tocmai în municipiul Constanța pentru a realiza terapia de recuperare; ci, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și-a luat angamentul să deschisă astfel de centre de zi, cu servicii de logopedie, kinetoterapie și alte tipuri de servicii, și în Medgidia, Lumina și Mangalia. De menționat că un astfel de centru ar fi trebuit realizat la Cogealac, în 2018 fiind puse la punct toate detaliile. Între timp, pentru că autoritatea locală nu a mai pus la dispoziție terenul promis, s-a luat decizia mutării centrului respectiv la Medgidia.

Una dintre cele mai mari greutăți cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități este accesul la serviciile de recuperare. E drept, în prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța pune la dispoziția celor mici, loviți de soartă, trei centre cu servicii comunitare, unde aceștia pot realiza terapia de care au nevoie – fie că este vorba despre kinetoterapie, logopedie, hidroterapie, fizioterapie etc – în cadrul complexele de servicii comunitare „Cristina” și „Orizont”, din municipiul Constanța și la „Sparta Rotterdam”, din Techirghiol.

Pentru părinții și copiii care domiciliază în județ este, însă, mai dificil, având în vedere că trebuie să facă naveta până la Constanța. Tocmai de aceea, odată cu decizia desființării a patru centre de plasament și mutării unei părinți dintre copiii-beneficiari în căsuțe de tip familial, s-a luat și decizia înființării mai multor centre de zi cu servicii pentru copiii cu probleme, din comunitate, în mai multe localități din județ.

„Dorim, astfel, să mărim numărul centrelor de zi unde se realizează recuperarea dar și să ducem serviciile de recuperare mai aproape de beneficiari. Astfel, în Complexul de servicii „Cristina”, care se desființează, va funcționa un centru de zi, fără recuperare; pe de altă parte, la centrul „Orizont”, care de asemenea se va desființa, va fi extins și modernizat centrul de zi, cu servicii de recuperare, inclusiv pentru copiii cu autism.

La „Sparta Rotterdam” va funcționa în continuare centrul de zi cu servicii de recuperare pentru comunitate și, de asemenea, vor mai fi realizate centre de zi la Medgidia, Lumina și Mangalia. Doar la Medgidia va fi construită o clădire nouă pentru centrul de zi, în cazul celorlalte localități vor fi reabilitate clădiri deja existente”, a afirmat Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța, pentru „Replica de Constanța”.

Centrul de zi de la Cogealac va fi mutat la Medgidia

De menționat că un astfel de centru pentru copiii cu dizabilități a fost „promis”, inițial, pentru Cogealac. În zonă găsiseră cei de la DGASPC Constanța înțelegere la autoritățile locale pentru atribuirea unui teren. Era nevoie de un astfel de centru, mai ales că, potrivit statisticilor, numai pe raza localităților Cogealac, Grădina, Istria, Mihai Viteazu, Fântânele, Târgușor și Săcele sunt 53 de copii cu grad de handicap.

În primăvara lui 2018 autoritățile din Cogealac chiar au atribuit un teren DGASPC-ului pentru construirea respectivului centru. Între timp, însă, terenul nu a mai fost acordat, iar la centrul despre care se promitea că va fi predat spre administrare DGASPC-ului până la sfârșitul lui 2018, nici nu au început lucrările.

În aceste condiții, au fost purtate discuții cu reprezentanții autorității locale din Medgidia, iar centrul care inițial urma să fie ridicat la Cogealac, va fi construit în acest municipiu. „După discuțiile purtate cu primarul și consilierii, în ultima ședință de Consiliu Local Medgidia a fost aprobată solicitarea de punere la dispoziție a unui teren.

Urmează ca terenul să fie transferat din domeniul public al Consiliului Local Medgidia în domeniul public al județului Constanța, iar apoi să ne fie dat nouă în administrare. În Medgidia va fi construită o clădire nouă, pentru centrul de zi”, a precizat Petre Dinică.

Centru de recuperare în Mangalia, într-o fostă grădiniță

Un astfel de centru de zi cu servicii de recuperare pentru beneficiarii din comunitate urmează să fie realizat și la Mangalia, unde urmează să fie realizată și două căsuțe de tip familial pentru micuții care vor pleca din centrele de plasament ce se vor închide.

În acest sens, încă din 2017, consilierii județeni au aprobat o hotărâre de Consiliu Județean privind preluarea în administrare a două clădiri – pe strada M.I. Dobrogeanu, nr. 65 H, unde vor fi construite cele două căsuțe de tip familial, iar cealaltă pe aceeași stradă, la numărul 65D, unde a funcționat o fostă grădiniță, unde imobilul urmează să fie reabilitat și modernizat și transformat în centru de zi.

Și în Mangalia, precum în cazul celorlalte proiecte din cadrul procesului de închidere a centrelor de plasament, noile servicii trebuie să fie funcționale până la sfârșitul lui 2020.

Reamintim că, până la sfârșitul lui 2020 trebuie închise centrele de plasament „Cristina”, „Orizont”, „Ovidiu” din municipiul Constanța și „Delfinul” din Agigea. În centrele respective erau instituționalizați, la demararea proiectului de dezinstituționalizare aproximativ 500 de copii, iar deja o bună parte dintre aceștia au fost reintegrați în familia sau au fost dați în grija asistenților maternali.

În cea mai recentă ședință a Consiliului Județean Constanța, din 30 ianuarie a.c., consilierii locali au votat trei proiecte de hotărâre privind dezinstituționalizarea, respectiv: hotărârea privind aprobarea „Închiderii Complexului de Servicii Comunitare Cristina”, a acordului de parteneriar cu unitatea administrativ teritorială județul Constanța, a bugetului proiectului, cheltuielilor anexe și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total este de aproximativ 4,5 milioane de lei (TVA inclus), din care contribuția DGASPC Constanța este de aproximativ 90.000 de lei; hotărârea privind aprobarea proiectului „Închiderea Centrului de plasament Delfinul”, a acordului de parteneriat cu UAT Județul Constanța, a bugetului proiectuui, cheltuielilor conexe ce pot apărea și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total este de aproximativ 4,5 milioane de lei (TVA inclus), contribuția DGASPC Constanța fiind de aproximativ 90197 lei; hotărârea privind aprobarea proiectului „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”, a acordului de parteneriat cu UAT Județean Constanța, a bugetului proiectului, cheltuielilor conexe ce pot apărea și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total al proiectului este de peste 5,6 milioane de lei (TVA inclus), contribuția DGASPC Constanța fiind de 90.576 lei.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Sute de mii de euro investiți într-un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități din zona Cogealac

marţi, 5 februarie 20193048
Comentarii
mai mult...Sănătate
30 mai 00:00SănătateCNAS: Cardul nu va fi utilizat în asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate până la 30 septembrie

Cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în asistenţa medicală...224

30 mai 00:00SănătateAlexandru Rafila: Vaccinarea copiilor - o prioritate193
30 mai 00:00SănătateBaciu (MS): Grup de lucru privind accesul la medicaţie. E important să avem o mai bună monitorizare a stocurilor184
30 mai 00:00SănătateINSP: Încă 15 cazuri de rujeolă - raportate în această săptămână; în total - 20.122

Încă 15 cazuri de rujeolă au fost raportate în România în această săptămână, informează vineri Institutul...186

30 mai 00:00SănătatePierderea în greutate reduce riscul de cancer la sân192
30 mai 00:00SănătateInfecţiile urinare, diagnosticate cu ajutorul telefonului mobil186
30 mai 00:00SănătateCum îți întărești sistemul imunitar după infecții respiratorii repetate

Rezistența sistemului imunitar ca răspuns la infecțiile respiratorii se schimbă permanent, în funcție de istoricul...203

30 mai 17:56SănătateTraiul în zone aglomerate crește riscul de boli neurologice200
30 mai 00:00SănătateImunoterapia sublinguală ar putea vindeca alergia la arahide183
30 mai 00:00SănătateAlzheimer: au microbii un rol esențial în dezvoltarea bolii?

Prezența anumitor agenți infecțioși pare să fie asociată cu boala Alzheimer, arată un studiu recent, oferind o...198

30 mai 00:00SănătateS-a descoperit celula care declanșează tremorul și cum poate fi controlată204
30 mai 00:00SănătateUn compus anticancerigen, descoperit în frunzele de salcie190
Vremea
18.8°18.8° - 19° sâmbătă, 30 mai 2020
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 3.47 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 mai 00:00SportCare este cel mai valoros club de fotbal din lume

Real Madrid este pentru al doilea an consecutiv cel mai valoros club de fotbal din lume, potrivit unui studiu realizat...288

30 mai 00:07SportFarul are cea mai bună situație financiară din ultimii 12 ani

Managerul clubului FC Farul Constanța, Tiberiu Curt, a făcut câteva precizări în legătură cu articolele apărute...430

30 mai 00:00SportTehnicianul echipei Leicester City, Brendan Rodgers, a declarat că a avut coronavirus şi a învins boala

Tehnicianul echipei Leicester City, Brendan Rodgers, a declarat că a avut coronavirus şi a învins boala, relatează...215

30 mai 00:00SportGruparea Gaziantep, la care activează Marius Şumudică, Alin Toşca şi Alexandru Maxim, a anunţat că un angajat al clubului a fost testat pozitiv cu coronavirus

Gruparea Gaziantep FK, la care activează Marius Şumudică, Alin Toşca şi Alexandru Maxim, a anunţat, vineri, că un...222

Local
30 mai 22:34LocalCOVID-19: 279 de cazuri la Constanţa

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul...1018

30 mai 22:35LocalȘedința ordinară a Consiliului Local Municipal Medgidia: 11 proiecte aprobate

Joi, 28 mai 2020, la Primăria Municipiului Medgidia s-a desfășurat ședința ordinară a Consiliului Local Municipal....535

30 mai 22:28LocalOFICIAL. Parchetul Tribunalului, precizări despre dosarul șefului pazei de la Flora și al agentului de la Penitenciarul Poarta Albă

1803

30 mai 22:32LocalPrinși BEȚI la volan și FĂRĂ permise de conducere

Polițiștii din cadrul Secției 2 și jandarmi ai G.J.M. Tomis, la data de 28 mai a.c., în jurul orei 16.00, au...742

30 mai 22:33LocalCondamnați la închisoare pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Cernavodă, la data de 28 mai a.c., au identificat un bărbat, de 31 de ani,...703

30 mai 22:33LocalGrădina de Vară 'Farul' din Mangalia - reabilitată cu fonduri UE

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, recent, sursele de finanțare pentru modernizarea Grădinii de Vară...1163

30 mai 22:29LocalDoi tineri au încercat să facă un 'cocktail Molotov' din petarde ca să-și incendieze socrul

Cei doi tineri din comuna Călărași, răniți de explozia unor petarde ar fi încercat să pregătească un...818

30 mai 22:30LocalSpecialiștii dau PONTUL: Cum sună ANUNȚURILE de angajare care se vor dovedi a FI ȚEPE

Specialiștii atrag atenția asupra anunțurilor de angajare care se pot dovedi a fi țepe. Un milion de români au...891

30 mai 23:10LocalPopescu: Colaborarea cu compania chineză pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu a progresat

720

Politică
30 mai 00:00PoliticăPreşedintele Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general Ioan Buda

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului...210

30 mai 00:00PoliticăTurcan: Guvernul a adoptat procedura ce va permite elevilor să folosească gratuit transportul public pentru a merge la şcoală

Guvernul a adoptat procedura detaliată care le va permite elevilor "să folosească gratuit transportul public pentru a...216

30 mai 00:01PoliticăSONDAJ IMAS. PRO România lui PONTA a ajuns la 11%

999

Interviuri
16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3601

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

România a ieșit oficial din starea de urgență, intrând, de azi, în starea de alertă. Astfel, despre începutul...3190

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

5232

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7282

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3296

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

4058

Monden
30 mai 00:00MondenConcertul special „One World: Together at Home“ a stabilit două recorduri

Reprezentaţii Guinness World Records au anunţat că evenimentul special ''One World: Together at Home'', difuzat la...192

30 mai 00:00MondenLady Gaga lansează „Chromatica“ şi se reafirmă ca regină a electropop-ului

Lady Gaga a lansat vineri "Chromatica", cel de-al şaselea său album de studio care are ca tematică universul...198

30 mai 00:00MondenStudioul Paramount pregăteşte o continuare la filmul „Sonic the Hedgehog“

191

30 mai 00:00MondenMTV Video Music Awards ar putea avea loc sub forma unui show live

Reprezentanţii postului MTV poartă discuţii în această perioadă cu numeroase agenţii guvernamentale şi din...183

30 mai 00:00MondenFostul membru ABBA Björn Ulvaeus este noul preşedinte al CISAC

Compozitorul suedez Björn Ulvaeus şi fost membru al celebrei trupe ABBA a fost ales preşedinte al Confederaţiei...221

30 mai 00:00MondenFostul membru ABBA Björn Ulvaeus este noul preşedinte al CISAC

184

Mapamond
30 mai 00:00MapamondCoronavirus: Spania trece de luni într-o nouă fază a măsurilor de relaxare

Spania va continua luni aprofundarea măsurilor de relaxare care vor permite unui procent de 70% din populaţie să...197

30 mai 00:00MapamondCel mai bătrân bărbat din lume, britanicul Bob Weighton, a murit la vârsta de 112 ani

Britanicul Bob Weighton, recunoscut de Guinness Book of Records drept decanul de vârstă al umanităţii, a murit joi...213

30 mai 00:00MapamondCoronavirus: 1.297 de decese în SUA în ultimele 24 de ore

197

30 mai 00:00MapamondBoris Johnson anunţă noi măsuri de relaxare în Regatul Unit de săptămâna viitoare

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat joi o nouă relaxare a restricţiilor impuse pentru limitarea...198

30 mai 00:00MapamondProtest al angajaţilor medicali la Paris: „Vrem bani, nu medalii“

Sute de angajaţi medicali au demonstrat joi în faţa unui spital din Paris pentru a cere salarii mai mari şi mai...211

30 mai 00:00MapamondSpitalele californiene se luptă cu greutăţile financiare după ce s-au pregătit pentru un val epidemic care nu a venit

211

Sănătate
30 mai 00:00SănătateCum îți întărești sistemul imunitar după infecții respiratorii repetate

Rezistența sistemului imunitar ca răspuns la infecțiile respiratorii se schimbă permanent, în funcție de istoricul...203

30 mai 17:56SănătateTraiul în zone aglomerate crește riscul de boli neurologice

Locuirea în apropierea străzilor aglomerate sau a autostrăzilor crește riscul de demență, Parkinson, Alzheimer și...200

30 mai 00:00SănătateImunoterapia sublinguală ar putea vindeca alergia la arahide

183

30 mai 00:00SănătateAlzheimer: au microbii un rol esențial în dezvoltarea bolii?

Prezența anumitor agenți infecțioși pare să fie asociată cu boala Alzheimer, arată un studiu recent, oferind o...198

30 mai 00:00SănătateS-a descoperit celula care declanșează tremorul și cum poate fi controlată

Tremorul - cea mai frecventă tulburare de mișcare - este declanșat de o celulă care poate fi controlată,...204

30 mai 00:00SănătateUn compus anticancerigen, descoperit în frunzele de salcie

190

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT