rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Noi centre de zi pentru copiii cu dizabilităţi, în judeţul Constanţa!

Ajutor considerabil pentru părinții și copiii cu dizabilități! Aceștia nu vor mai trebui să vină tocmai în municipiul Constanța pentru a realiza terapia de recuperare; ci, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și-a luat angamentul să deschisă astfel de centre de zi, cu servicii de logopedie, kinetoterapie și alte tipuri de servicii, și în Medgidia, Lumina și Mangalia. De menționat că un astfel de centru ar fi trebuit realizat la Cogealac, în 2018 fiind puse la punct toate detaliile. Între timp, pentru că autoritatea locală nu a mai pus la dispoziție terenul promis, s-a luat decizia mutării centrului respectiv la Medgidia.

Una dintre cele mai mari greutăți cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități este accesul la serviciile de recuperare. E drept, în prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța pune la dispoziția celor mici, loviți de soartă, trei centre cu servicii comunitare, unde aceștia pot realiza terapia de care au nevoie – fie că este vorba despre kinetoterapie, logopedie, hidroterapie, fizioterapie etc – în cadrul complexele de servicii comunitare „Cristina” și „Orizont”, din municipiul Constanța și la „Sparta Rotterdam”, din Techirghiol.

Pentru părinții și copiii care domiciliază în județ este, însă, mai dificil, având în vedere că trebuie să facă naveta până la Constanța. Tocmai de aceea, odată cu decizia desființării a patru centre de plasament și mutării unei părinți dintre copiii-beneficiari în căsuțe de tip familial, s-a luat și decizia înființării mai multor centre de zi cu servicii pentru copiii cu probleme, din comunitate, în mai multe localități din județ.

„Dorim, astfel, să mărim numărul centrelor de zi unde se realizează recuperarea dar și să ducem serviciile de recuperare mai aproape de beneficiari. Astfel, în Complexul de servicii „Cristina”, care se desființează, va funcționa un centru de zi, fără recuperare; pe de altă parte, la centrul „Orizont”, care de asemenea se va desființa, va fi extins și modernizat centrul de zi, cu servicii de recuperare, inclusiv pentru copiii cu autism.

La „Sparta Rotterdam” va funcționa în continuare centrul de zi cu servicii de recuperare pentru comunitate și, de asemenea, vor mai fi realizate centre de zi la Medgidia, Lumina și Mangalia. Doar la Medgidia va fi construită o clădire nouă pentru centrul de zi, în cazul celorlalte localități vor fi reabilitate clădiri deja existente”, a afirmat Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța, pentru „Replica de Constanța”.

Centrul de zi de la Cogealac va fi mutat la Medgidia

De menționat că un astfel de centru pentru copiii cu dizabilități a fost „promis”, inițial, pentru Cogealac. În zonă găsiseră cei de la DGASPC Constanța înțelegere la autoritățile locale pentru atribuirea unui teren. Era nevoie de un astfel de centru, mai ales că, potrivit statisticilor, numai pe raza localităților Cogealac, Grădina, Istria, Mihai Viteazu, Fântânele, Târgușor și Săcele sunt 53 de copii cu grad de handicap.

În primăvara lui 2018 autoritățile din Cogealac chiar au atribuit un teren DGASPC-ului pentru construirea respectivului centru. Între timp, însă, terenul nu a mai fost acordat, iar la centrul despre care se promitea că va fi predat spre administrare DGASPC-ului până la sfârșitul lui 2018, nici nu au început lucrările.

În aceste condiții, au fost purtate discuții cu reprezentanții autorității locale din Medgidia, iar centrul care inițial urma să fie ridicat la Cogealac, va fi construit în acest municipiu. „După discuțiile purtate cu primarul și consilierii, în ultima ședință de Consiliu Local Medgidia a fost aprobată solicitarea de punere la dispoziție a unui teren.

Urmează ca terenul să fie transferat din domeniul public al Consiliului Local Medgidia în domeniul public al județului Constanța, iar apoi să ne fie dat nouă în administrare. În Medgidia va fi construită o clădire nouă, pentru centrul de zi”, a precizat Petre Dinică.

Centru de recuperare în Mangalia, într-o fostă grădiniță

Un astfel de centru de zi cu servicii de recuperare pentru beneficiarii din comunitate urmează să fie realizat și la Mangalia, unde urmează să fie realizată și două căsuțe de tip familial pentru micuții care vor pleca din centrele de plasament ce se vor închide.

În acest sens, încă din 2017, consilierii județeni au aprobat o hotărâre de Consiliu Județean privind preluarea în administrare a două clădiri – pe strada M.I. Dobrogeanu, nr. 65 H, unde vor fi construite cele două căsuțe de tip familial, iar cealaltă pe aceeași stradă, la numărul 65D, unde a funcționat o fostă grădiniță, unde imobilul urmează să fie reabilitat și modernizat și transformat în centru de zi.

Și în Mangalia, precum în cazul celorlalte proiecte din cadrul procesului de închidere a centrelor de plasament, noile servicii trebuie să fie funcționale până la sfârșitul lui 2020.

Reamintim că, până la sfârșitul lui 2020 trebuie închise centrele de plasament „Cristina”, „Orizont”, „Ovidiu” din municipiul Constanța și „Delfinul” din Agigea. În centrele respective erau instituționalizați, la demararea proiectului de dezinstituționalizare aproximativ 500 de copii, iar deja o bună parte dintre aceștia au fost reintegrați în familia sau au fost dați în grija asistenților maternali.

În cea mai recentă ședință a Consiliului Județean Constanța, din 30 ianuarie a.c., consilierii locali au votat trei proiecte de hotărâre privind dezinstituționalizarea, respectiv: hotărârea privind aprobarea „Închiderii Complexului de Servicii Comunitare Cristina”, a acordului de parteneriar cu unitatea administrativ teritorială județul Constanța, a bugetului proiectului, cheltuielilor anexe și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total este de aproximativ 4,5 milioane de lei (TVA inclus), din care contribuția DGASPC Constanța este de aproximativ 90.000 de lei; hotărârea privind aprobarea proiectului „Închiderea Centrului de plasament Delfinul”, a acordului de parteneriat cu UAT Județul Constanța, a bugetului proiectuui, cheltuielilor conexe ce pot apărea și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total este de aproximativ 4,5 milioane de lei (TVA inclus), contribuția DGASPC Constanța fiind de aproximativ 90197 lei; hotărârea privind aprobarea proiectului „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”, a acordului de parteneriat cu UAT Județean Constanța, a bugetului proiectului, cheltuielilor conexe ce pot apărea și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total al proiectului este de peste 5,6 milioane de lei (TVA inclus), contribuția DGASPC Constanța fiind de 90.576 lei.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Sute de mii de euro investiți într-un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități din zona Cogealac

marţi, 5 februarie 20192138
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 iun 23:50SănătateJudecătorii au obligat Finanţele Publice să emită o autorizaţie privind transportul medicamentelor în regim de scutire de la plata TVA!

Fundația Baylor Marea Neagră din Constanța are misiunea prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase,...635

21 iun 19:37SănătateContractele CJAS Constanța cu furnizorii, prelungite până la 31 iulie500
20 iun 22:17SănătateÎncă un pas spre înfiinţarea Centrului de reumatologie Constanţa!1107
18 iun 01:40SănătateAproape 2000 de bolnavi la Urgența Spitalului Județean, de Rusalii

1790 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul...635

18 iun 01:49SănătateSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!903
18 iun 04:10SănătateGRAVIDA LA PLAJĂ. Sfaturi de la medicul ginecolog!1420
15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...563

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!4220
13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa1447
12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...1072

10 iun 00:17SănătateApel către Colegiul Medicilor pentru găsirea de anesteziști pentru Spitalul Județean Tulcea523
9 iun 23:09SănătatePacienți cu tumori maligne, operați la Spitalul Județean Constanța de prof. dr. Irinel Popescu2059
Vremea
29.3°21.2° - 29.3° marţi, 25 iunie 2019
ploaieUmiditate: 54%
Vânt: 7.91 m/s din NE
Presiune: 1017.56 milibari

Loto
6/49158113645
5/4041526323919
joker2311122119
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 iun 00:59SportIMAGINI ȘOCANTE! Soția lui Cristi Manea, plină de sânge, după ce a fost bătută în tribune. UN SUPORTER A FOST ARESTAT!

Soția lui Cristi Manea, fotbalistul titular al Naționalei U 21, a fost bătută, în tribune, în timpul meciului cu...775

25 iun 00:00SportMirel Rădoi dă detalii despre bătaia încasată de soția lui Cristi Manea: 'Doi dintre suporteri au lovit-o'

Selecţionerul naţionalei Under 21, Mirel Rădoi, a declarat luni seară, după calificarea în semifinalele...1011

25 iun 00:00SportEuropenele de la Minsk: Dacian Nicolae Barna şi Andreea Bogati au cucerit medaliile de argint în proba de perechi mixte din concursul de gimnastică aerobică

Românii Dacian Nicolae Barna şi Andreea Bogati au cucerit medaliile de argint în proba de perechi mixte din concursul...160

24 iun 00:00SportGeorge Pușcaș, cel mai bun om al naționalei de tineret: „Generația asta vrea să ajungă acolo unde probabil nu visăm”

George Pușcaș, 23 de ani, declarat omul meciului de către UEFA în primele două partide din grupă, cu Croația U21,...424

Local
25 iun 02:20LocalAccident rutier în județul Constanța: o persoană a fost rănită

Un accident rutier a avut loc în după amiaza zilei de luni, 24 iunie a.c., pe DN22, la intersecție cu satul Sibioara...965

25 iun 02:21Local'Mergi pe jos! E sănătos!', concurs pentru încurajarea mobilităţii pietonale în Constanţa

În perioada 1-31 iulie, constănțenii sunt invitați să participe la concursul „Mergi pe Jos! E simplu și...275

25 iun 02:33LocalUn șarpe a fost văzut plutind pe apă, la Eforie

Turiștii care s-au aflat în acest week-end pe litoral, mai exact pe plaja Belona din Eforie Sud, au avut parte de o...856

25 iun 02:29LocalAviz de mediu! PUZ pentru înfiinţarea unui cimitir la Mangalia

Primăria Mangalia intenţionează să înfiinţeze un cimitir! În cadrul programului de dezvoltare a municipiului...475

25 iun 02:27LocalAccident în Constanța: trei mașini avariate și o femeie rănită!

O femeie a fost rănită într-un accident rutier care a avut loc, luni, 24 iunie a.c., înainte de prânz, pe strada...967

25 iun 02:22LocalALCOOLUL LA VOLAN. Șoferi beți pe șoselele din județul Constanța

Polițiștii rutieriști au deschis numeroase dosare penale șoferilor pe care i-au depistat că se aflau la volan,...354

25 iun 02:22LocalASFALTĂRI în Constanța. Unde se lucrează săptămâna aceasta

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă reabilitarea trotuarelor pe strada Baba Novac,...524

25 iun 01:09LocalDRIFTURI în parcarea de la Aqua Magic, sancționate de Poliția Locală!

Fie din spirit de bravadă, dornici de senzații tari, de a se făli cu autoturismele din dotare sau din alte motive, se...1892

25 iun 02:22LocalÎN CONTROL PE LITORAL. Pompierii au dat AMENZI USTURĂTOARE!

Pe durata sezonului estival, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului...389

24 iun 00:00LocalŞOFERI BĂUŢI, traşi pe dreapta de poliţişti

La data de 21 iunie a.c., în jurul orei 20.05, poliţişti din cadrul Postului de Poliție Mircea Vodă au depistat un...578

Politică
25 iun 00:00PoliticăRareș Bogdan dă lovitura! Ce funcție-cheie va primi în PNL

...233

25 iun 02:34PoliticăRenate Weber: Mă onorează nominalizarea pentru Avocatul Poporului

Europarlamentarul ALDE Renate Weber reacționează într-o postare pe pagina sa de socializare, după ce ALDE a propus-o...346

25 iun 02:21PoliticăRadu Mazăre, în fața judecătorilor: ”Am fost amenințat!”

Radu Mazăre este în continuare supărat pe autoritățile române pentru că l-au deranjat din sejurul prelungit în...828

25 iun 01:03PoliticăȘOC în PNL: Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a DEMISIONAT din partid

Fost ministru de Finanțe și deputat din partea PDL, Gheorghe Ialomițianu, a demisionat din PNL Brașov. Acesta a...471

25 iun 02:24PoliticăRobert Negoiță face dezvăluiri: NU am votat PSD la europarlamentare

Primar PSD al Sectorului 3 și vicepreședinte al partidului, Robert Negoiță, a spus că el nu a votat PSD la...609

25 iun 01:13PoliticăMihai Fifor intră în cursa internă din PSD pentru a fi desemnat candidat la alegerile prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, a scris, duminică, pe Facebook, că se gândește serios să candideze la...382

24 iun 02:45PoliticăMiron Cozma vrea să fie președintele României!

Miron Cozma a fost un lider sindical din Valea Jiului, de profesie subinginer minier. În 1999 a fost condamnat...848

24 iun 01:04PoliticăSenatorul Popa vorbeşte despre "abuzurile de la Kogălniceanu"

La sfârşitul lunii ianuarie 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate...761

24 iun 02:40PoliticăVictor Ponta, propunere-bombă pentru PSD-ALDE: 'S-ar putea să intrăm în turul doi al alegerilor prezidențiale'

Liderul Pro România Victor Ponta vine cu o propunere-bombă pentru PSD și ALDE pentru alegerile prezidențiale, și...1125

24 iun 00:54PoliticăFiecare cu ce-l doare la ședința PSD de la Neptun: primarii cu pensiile, Teodorovici - cu președinția țării

Social-democrații s-au reunit la Neptun, pentru a discuta probleme organizatorice înainte de Congresul ce va avea loc...1872

Monden
25 iun 00:00MondenLiviu Vârciu, cu fetița la filmările emisiunii lui Nea Mărin

În urmă cu o săptâmână au început filmările pentru „Poftiți pe la noi! - Poftiți la joc!” pe Plaja Saturn...180

25 iun 00:00MondenFlorin Piersic revine pe scenă după vacanța mare

Celebrul actor Florin Piersic (83 de ani) susține că se simte bine, după operația suferită la genunchi, dovadă...142

25 iun 00:00MondenUnde îşi petrec bombele sexy vacanţa de vară

Sezonul estival goleşte Hollywoodul de vedete! Fiecare îşi face bagajele cât de repede poate şi fuge în cele mai...144

25 iun 00:00MondenRuby face mișto de sânii ei uriași

Ruby (30 de ani), celebra bombă-sexy, a făcut furori pe conturile sociale cu fotografia în care apare mai mult...208

25 iun 16:59MondenCe răspuns i-a dat Ioana Ginghină lui Alexandru Papadopol când acesta i-a cerut să renunțe la numele lui

Actorii Ioana Ginghină și Alexandru Papadopol au mers în data de19 iunie 2019, la notar, pentru a divorța. Cei doi...236

25 iun 00:00MondenDenisa de la Bambi învață să facă parfumuri

La 31 de ani, Denisa Tănase, sora mai mică de la Bambi, o lasă mai moale cu muzica și încearcă un domeniu nou:...154

25 iun 00:00MondenIoana Tufaru s-a mutat din garsoniera pe care Gigi Becali i-o dăduse în Berceni

Ioana Tufaru s-a mutat din garsoniera pe care o primise cadou de la Gigi Becali în urmă cu câțiva ani. Acesta...245

25 iun 00:00MondenMatteo Politi critică femeile care se pozează sexy

Matteo Politi, cel care ajuta cumva femeile să ajungă la formele de vis, a transmis un mesaj în care se declară...149

25 iun 00:00MondenCristian Boureanu își trimite fiica în străinătate, la facultate

Ioana, fiica lui Cristian Boureanu din prima căsătorie, are trei variante pentru facultate, în funcție de...181

25 iun 00:00MondenLoredana Chivu, imagini spectaculoase de pe plaja din Mamaia!

Face ce face şi ajunge în atenţia publică pentru postările sale! Loredana Chivu arată spectaculos, aşa că se...208

Mapamond
25 iun 00:00MapamondAnchetă socială în cazul unui copil român internat într-un centru maternal din Germania

Ambasada României la Berlin are în atenţie cazul minorului de cetăţenie română internat într-un centru maternal...119

25 iun 00:00MapamondTurcia sfidează ameninţările SUA şi continuă achiziţia rachetelor Ruseşti S-400

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a afirmat luni că ţara sa nu se teme că i s-ar putea impune eventuale...143

25 iun 00:00Mapamond15.000 de poliţişti şi militari la frontiera sa cu SUA în cadrul acordului încheiat cu Washingtonul pentru a limita imigraţia ilegală

Mexicul a desfăşurat aproape 15.000 de poliţişti şi militari la frontiera sa cu SUA în cadrul acordului încheiat...123

25 iun 00:00MapamondSUA au anunţat luni sancţiuni "dure" împotriva ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei

SUA au anunţat luni sancţiuni "dure" împotriva ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi a mai multor...144

25 iun 02:24MapamondAtac terorist asupra unui aeroport din Arabia Saudită - 22 de victime

Un mort şi 21 de persoane au fost rănite într-un atac lansat de rebelii hutti asupra aeroportului civil Abha din...424

24 iun 02:30MapamondGrecia este în pragul de a rămâne fără păduri: Un gândac distruge toate plantațiile

Copacii dintr-o zonă extinsă de pădure sunt puşi la pământ de autorităţile elene din cauza unui gândac ce pare...604

24 iun 02:41MapamondAlianţa care cutremură SUA: Liderii Chinei şi ai Coreei de Nord şi-au jurat credinţă şi sprijin reciproc

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, au stabilit consolidarea relaţiilor...493

24 iun 02:31MapamondUE blochează Elveția: A interzis accesul burselor elvețiene pe piața unică europeană

Comisia Europeană nu va propune prelungirea regimului de echivalenţă care permite burselor din Elveţia să aibă...516

24 iun 02:35MapamondDonald Trump, acuzat de viol de o jurnalistă. REACȚIA dură a președintelui SUA

O cunoscută editorialistă a ediţiei americane a revistei Elle afirmă, într-un interviu apărut vineri în New York...639

24 iun 01:06MapamondScandal conjugal la vârful politicii britanice: a fost nevoie de intervenţia poliţiei acasă la favoritul pentru succesiunea premierului Theresa May

Poliţia londoneză s-a deplasat vineri la domiciliul lui Boris Johnson, favorit în cursa pentru succesiunea...659