REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Noi condamnări în dosarul șantajiștilor din Constanța

Noi condamnări în dosarul șantajiștilor din Constanța

Victor ROTARU 22 decembrie 2022 | 00:00 451

Încă o condamnare în dosarul de șantaj în care au fost implicați Suliman Giuniet și Iașar Bechir. Robert Cristian Petre, una dintre victimele șantajiștilor, a fost trimis în judecată în stare de libertate pe 27 octombrie 2020, pentru săvârșirea infacțiunii de favorizarea făptuitorului, iar prin sentința din 20 decembrie 2022, Tribunalul Constanța a decis să îl condamne pe Robert Cristian Petre la pedeapsa amenzii în cuantum de 11.200 lei. Sentința nu este definitivă.

Foto cu rol informativ

În cursul anului 2015, pentru a participa la un joc de noroc, „barbut", Robert Cristian Petre a împrumutat suma de 4.000 euro de la numitul Iașar Bechir, persoană pe care o cunoştea de aproximativ 10 ani şi care locuiește în cartierul Piaţa Chiliei. Pentru a primi suma de bani s-a deplasat împreună cu Iașar Bechir și alte 2 persoane la o locuinţă situată în cartierul Piaţa Chiliei, la o mătuşa de-a lui Iașar pentru a-i împrumuta banii. Aici, declarând că banii sunt ai mătuşii sale, Iașar le-a înmânat fiecăruia câte 4.000 de euro. Pentru fiecare dintre sumele împrumutate celor trei persoane de mai sus, Iașar a stabilit o dobândă de aproximativ 10% pe lună.

Robert Cristian Petre a pierdut suma, participând la jocul de barbut, împreună cu Iașar și încă 2 persoane. Începând din acel moment, Robert Cristian Petre i-a achitat numitului Iașar, lunar, suma de 400 euro, reprezentând contravaloarea dobânzii pentru suma împrumutată. În paralel, acesta a continuat să împrumute de la Iașar şi alte sume de bani pentru care acesta i-a perceput dobândă, sume pe care însă a reuşit să le achite integral, inclusiv dobânda stabilită.

Minuta judecătorească de la condamnarea definitivă a șantajiștilor

După aproximativ 1 an, Iașar i-a spus lui Robert Cristian Petre faptul că a fost nevoit să returneze mătușii sale suma de 4.000 de euro, contractând la rândul său un împrumut de la o terţă persoană care i-a perceput o dobândă de 20% lunar. În consecinţă, i-a solicitat Robert Cristian Petre să îi achite o dobândă de 800 euro lunar, iar acesta s-a conformat. Începând cu luna februarie a anului 2018, ca urmare a faptului că Robert Cristian Petre nu a mai putut să plătească dobânda lunară, Iașar a adoptat o atitudine agresivă faţă de Robert Cristian Petre, încercând să-l determine pe acesta să continue să-i remită suma de bani datorată şi dobânda aferentă.

Robert Cristian Petre a fost audiat la data de 20 septembrie 2017, pentru a descrie un incident petrecut în ziua precedentă, în timpul căruia numitul Suliman Giuniet (unchi de văr al lui Iașar) folosind ameninţări cu acte de violenţă, a încercat să-i ia telefonul şi ceasul în contul unei datorii pe care reclamantul o avea faţă de acesta, respectiv suma de 200 de euro, la care a adăugat suma de 100 de euro cu titlu de dobândă, săptămânal. Robert Cristian Petre a reușit să surprindă momentele în care Suliman Giuniet l-a amenințat, cu ajutorul ceasului, filmând tot momentul.

Minută judecătorească

Cu toate că la început Robert Cristian Petre a povestit cum Suliman Giuniet l-a amenințat, totuși, la reaudiere, acesta a declarat că este prieten cu Suliman Giuniet de peste 15 ani şi că de-a lungul timpului s-au împrumutat reciproc cu bani, motiv pentru care nu s-a simţit ameninţat şi nici nu are vreo problemă cu acesta. Inculpatul a mai declarat că înregistrările efectuate în cursul urmăririi penale, care surprind momentul exercitării actelor de constrângere au fost în realitate o glumă.

Instanța a constatat că Robert Cristian Petre, cu ocazia audierii sale în faţa instanţei de judecată, în calitate de persoana vătămată, a formulat declaraţii neadevărate, fundamental diferite de cele date în faza de urmărire penală. Având în vedere că acestea au fost făcute cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Suliman Giuniet, în raport de infracţiunea de şantaj comisă asupra sa, care face obiectul cauzei respective, inculpatul se face vinovat de favorizarea făptuitorului.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212