REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Noi manifestaţii în Franţa împotriva legii privind securitatea

Noi manifestaţii în Franţa împotriva legii privind securitatea

Replica API 14 decembrie 2020 | 00:00 874

Mii de persoane au defilat sâmbătă pentru a treia săptămână la rând pe străzile din Paris şi din alte oraşe din Franţa pentru a denunţa un proiect de lege privind securitatea, pe care îl consideră un atac la adresa libertăţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto: (c) Charles Platiau/REUTERS

Ultimele două manifestaţii s-au soldat cu incidente violente şi cu ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi calificaţi de autorităţi drept 'ultraşi sau 'vandali', în special la Paris.

De această dată, colectivul de sindicate şi de asociaţii aflat la originea protestelor nu a făcut apel la o manifestaţie în capitală, însă altele au decis totuşi să organizeze o defilare la Paris.

Adunaţi în spatele unui banner uriaş pe care era scris 'Stop liberticidului! Stop islamofobiei!', mii de manifestanţi au început să defileze în cursul după-amiezii pe ploaie şi sub supravegherea unor importante efective de forţe de ordine.

La scurt timp de la începerea manifestaţiei la Paris, Ministerul de Interne a anunţat deja că a făcut 50 de reţineri.

Adoptat de deputaţi, proiectul de lege privind securitatea globală stârneşte de mai multe săptămâni critici puternice din partea stângii, a unor jurnalişti şi a unor ONG-uri de apărare a libertăţilor.

Este vizat în special articolul 24, care penalizează difuzarea rău-intenţionată de imagini cu forţele de ordine.

Proiectul de lege este acuzat de detractorii săi că încalcă libertăţile presei, de expresie şi de manifestare şi că introduce "instrumente de supraveghere în masă". Aceste critici s-au intensificat după apariţia unor imagini cu bătaia aplicată de poliţişti unui producător de muzică de culoare, la 21 noiembrie.

În faţa furiei declanşate de articolul 24, guvernul a lăsat în cele din urmă pe seama parlamentului decizia de a găsi o nouă formulare, în contextul în care proiectul trebuie să ajungă la Senat în ianuarie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212