REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Noi reguli pentru șoferi! Conducătorii auto, obligaţi să folosească luminile de întâlnire şi pe drumurile naţionale

Noi reguli pentru șoferi! Conducătorii auto, obligaţi să folosească luminile de întâlnire şi pe drumurile naţionale

Replica API 8 februarie 2020 | 13:11 471

Într-un proiect de lege depus în Parlament se arată soferii vor fi obligaţi să folosească, în timpul zilei, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă şi pe drumurile naţionale, nu numai pe autostrăzi, drumuri expres şi naţionale europene, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament.

Proiectul completează în acest sens Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

"În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naţionale europene (E) şi pe cele naţionale (DN), conducătorii de autovehicule sunt obligaţi să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă", prevede proiectul.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va completa Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, mai prevede actul normativ.

"Iniţiativa vine în sprijinul participanţilor la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile naţionale, ceea ce, pe de-o parte, va reduce numărul accidentelor, iar, pe de alta, va mări siguranţa rutieră din ţara noastră", precizează iniţiatorul proiectului, Nicolae-Miroslav Petreţchi, deputat al minorităţilor naţionale, în expunerea de motive.

"Tot mai multe state europene prevăd, în legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităţilor, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărului de accidente. În momentul de faţă, în ţara noastră, conducătorii autovehiculelor au obligaţia să folosească luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E). Este cunoscut faptul că numărul de kilometri ai autostrăzilor, drumurilor expres şi ai drumurilor naţionale europene este mult prea mic în raport cu numărul total de kilometri de drumuri existente în ţara noastră. Prognozele arată că în 2025, numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naţionale din România se va dubla, fapt care, fără o completare a legislaţiei actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească, ceea va duce atât la mărirea numărului de victime, cât şi la afectarea întregii societăţi, ridicându-se costurile socio-economice", mai argumentează iniţiatorul proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Maine la 11:30 sa-ti dau o muie..daca pricepi!
0
2
Sa va aprind lumanarile
0
4
pe natioanal pe european pe autostrada.nu e regula de azi sau de ieri! iuhuuu replicaaa iesiti din groapa s a terminat razboiul de mai bine de juma de secol
2
0
La cati prodti sunt pe strazi as pune si girofar. Sa te feresti de prosti este un sport extrem
7
0
Baghami as pula in toti aia care merg fara farurui aprinse. Cacatoi beliti nu soferi. Ne omora pe toti nevinovati. Politia ar trebui sa i rupa!!!
9
1
De unu care are masina din 2000 toamna. De vreo 10 ani toate masinile noi au day time running lights standard conform legislatiei europene.Nicolae Miroslav ala e un minoritar cretin, probabil nici nu intelege limba romana.
6
4
tu esti sofer ma, pula cu gat?
9
10
Cred ca va trebui sa folosim luminile de intalire si pe drumurile agricole, zootehnice, paduri si balti...cu conditia sa fie cu 4tru benzi...mi-e scarba!!!
8
17
Ei nu aprind luminile nici pe ceata,ploaie,zapada etc.Politia este de vina ca nu ii arde pe rahatii numiti soferi care nu respecta oug 195 din 2002
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272