REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Număr record de 55 milioane de persoane strămutate în propria ţară în 2020

Număr record de 55 milioane de persoane strămutate în propria ţară în 2020

Replica API 22 mai 2021 | 00:00 959

Circa 55 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în 2020, dintre care 38 de milioane au fugit din calea luptelor şi violenţelor, ceea ce înseamnă mai mult de o persoană pe secundă, conform unui bilanţ prezentat joi de două organizaţii neguvernamentale care monitorizează astfel de situaţii, informează AFP, citată de Agerpres.

În pofida restricţiilor de circulaţie legate de pandemia de COVID-19, 40,5 milioane de persoane au îngroşat rândurile celor strămutaţi pe plan intern, cel mai mare număr în zece ani, subliniază Centrul de monitorizare a deplasărilor interne (IDMC) şi Consiliul norvegian pentru refugiaţi (NRC).

"Aceste două numere sunt neobişnuit de mari", a declarat Alexandra Bilak, directorul IDMC, apreciind că această creştere este "fără precedent".

Astfel, persoanele strămutate pe plan intern sunt de acum de două ori mai numeroase decât cele 26 de milioane de refugiaţi, care traversează frontiera internaţională în încercarea de a se pune la adăpost.

"Este şocant că cineva a fost forţat să fugă de la domiciliul său în propria ţară în fiecare secundă în ultimul an", a declarat Jan Egeland, şeful NRC, într-un comunicat.

"Ne dovedim incapabili de a-i proteja pe cei mai vulnerabili de conflicte şi dezastre", a adăugat el.

Alexandra Bilak consideră că, în pofida acestor numere record, realitatea ar putea fi şi mai dură, întrucât pandemia a făcut dificilă colectarea datelor şi ar putea să existe persoane care au evitat adăposturile amenajate de teama de a se infecta cu SARS-CoV-2.

Raportul subliniază că trei sferturi dintre persoanele strămutate pe plan intern au fost forţate să fugă din cauza unor catastrofe naturale şi, în special, ca urmare a unor fenomene meteorologice extreme.

"Ne putem aştepta ca impactul viitor al schimbărilor climatice să facă aceste evenimente catastrofale mai frecvente şi mai violente şi, în consecinţă, numărul persoanelor strămutate intern să crească şi mai mult', anticipează responsabila IDMC.

În plus, circa 10 milioane de persoane strămutate pe plan intern au fost forţate să fugă din cauza conflictelor sau a recrudescenţei violenţelor, cum ar fi războiul din Tigray, o regiune etiopiană confruntată cu conflicte devastatoare, atacurile jihadiste în nordul Mozambicului sau în Burkina Faso.

Războaiele fără sfârşit, cum ar fi cele din Siria, Afganistan sau Republica Democratică Congo, continuă, de asemenea, să forţeze oamenii să fugă în număr mare şi, deseori, pentru o perioadă lungă de timp.

Şi pentru ca tabloul să fie şi mai sumbru, 95% din strămutările legate de noile conflicte au loc în ţările vulnerabile la schimbările climatice, conform organizaţiilor neguvernamentale citate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au fost stramutati fara razboi cam zece milioane de taica ilici si pesedeul.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272