REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

O bolnavă de Febră Mediteraneană vrea acces gratuit la un medicament de 10.000 de euro

O bolnavă de Febră Mediteraneană vrea acces gratuit la un medicament de 10.000 de euro

Replica API 12 martie 2022 | 11:21 1201

În urmă cu câteva luni în Constanța și nu numai exista criză de Siofor, medicament pentru diabet, și Euthyrox, medicament pentru afecțiunile glandei tiroide. Dacă aceste probleme sunt rezolvate în acest moment, iată că o constănțeancă solicită, prin ordonanță președințială, să i se asigure, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), a medicamentului Canakinumab (denumire comercială ILARIS). Chemați în judecată sunt Guvernul României, Ministerul Sănătății, CAS și Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Motivarea reclamantei

Serena D. solicită includerea în lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, în regim de compensare 100% a medicamentului Canakinumab (denumire comercială ILARIS) pentru indicația terapeutică Febră Familială Mediteraneană. În acest moment, prețul medicamentului în România este de 50.000 de lei. Reclamanta a fost diagnosticată cu Febră Familială Mediteraneană, dar nu își permite cumpărarea medicamentului. Febra familială mediteraneană (FMF) este o boală cu transmitere genetică. Pacienții suferă de crize recurente de febră, însoțite de dureri abdominale sau toracice sau de durere și tumeflere articulară. FMF nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată folosind medicamente administrate toată viața.

Instanța a respins cererea reclamantei

Magistrații din cadrul Curții de Apel Constanța au reținut că la data formulării cererii de ordonanță președințială, medicamentul Ilaris se află în procedură de evaluare, în condițiile ordinului ministrului sănătății nr.861/2014, dat fiind că deținătorul autorizației de punere pe piață compania Novartis Pharma Services România SRL a depus la sediul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, documentația necesară pentru evaluarea medicamentului pentru indicația terapeutică „tratamentul sindroamelor febrile autoinflamatorii priodice, la adulți, adolescenți și copii cu vârsta de 2 ani și peste această vârstă: sindromul periodic asociat cu receptorul factorului de necroză tumorală ( TNF) (TRAPS); sindromul hiperimunoglobulinemiei D; febrei familiale mediteraneene (FMF). Concret, nu se poate stabili că în cauză a fost încălcat dreptul reclamantei de a beneficia de tratament adecvat pentru afecțiunea cu care a fost diagnosticată, aspect față de care se reține neîndeplinită și cerința aparenței în drept. Față de considerentele expuse Curtea a respins cererea de emitere a ordonanței președințiale ca nefondată. Sentința a fost dată pe 22 februarie 2022 și nu este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eutanasiem boaita,economisim bani!
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272