REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

O centrală electrică fotovoltaică va fi construită, în Cernavodă, de niște portughezi

O centrală electrică fotovoltaică va fi construită, în Cernavodă, de niște portughezi

Andreea VREJOIU 3 noiembrie 2022 | 00:00 3375

EDP Renewables este una dintre cele mai implicate societăți în ceea ce privește creșterea treptată a sectorului energiei regenerabile în România. Portughezii de la EDP Renewables Europe SL au în plan construirea unei centrale electrice fotovoltaice, ce ar urma să fie denumită ,,Cernavodă Solar”. Beneficiarul investiției este compania EDPR România SRL. O parte din terenul pe care se dorește realizarea investiției a fost deținut, în trecut, de Bogdan Silviu Mihalcea Călinescu, un cunoscut om de afaceri.


Grupul portughez EDP Renewables Europe SL are în plan construirea unei centrale electrice fotovoltaice în extravilanul orașului. Cernavodă Solar ar urma să dispună de panouri fotovoltaice, stație de transformare, linie electrică subterană pentru interconectare.


Astfel, la pe masa Agenției Protecției Mediului din Constanța a fost depus un proiect de investiții denumit: ,,Plan Urbanistic Zonal pentru construire centrală electrică fotovoltaică ,,Cernavodă Solar”, de către portughezii de la EDP Renewables Europe SL.


Terenul studiat în Planul Urbanistic Zonal este amplasat în extravilanul comunei Mircea Vodă, parcela A758/7, parcela A758/8 și parcela A758/11, conform certificatului de urbanism nr. 54 din 19 iulie 2021. Mai exact, în partea de vest a comunei, în cătunul Mircea Vodă Gară și are o suprafață de 310.110 metri pătrați, aproximativ 31 de hectare.

Cele 3 parcele de teren sunt, în prezent, în proprietatea EDPR Romania SRL, dar, în trecut, o parte din suprafață era deținută de Bogdan Silviu Mihalcea Călinescu.

Bogdan Silviu Mihalcea Călinescu

Cine este Bogdan Mihalcea?

În trecut, o parte din teren era deținută de Bogdan Silviu Mihalcea Călinescu, un personaj desprins din basme, un om de afaceri care bifează succes după succes, indiferent de domeniu de activitate în care decide să se implice.
În trecut, între societate și Bogdan Mihalcea s-a încheiat un contract de comodat care are ca obiect terenurile pe care se va amplasa parcul.

Dacă în perioada 1996-2000, investiţiile care s-au „învârtit” în jurul numelui Bogdan Mihalcea (şi al lui Dragoş Constantinescu, fiul lui Emil Constantinescu) aveau legătură cu eolienele „plantate” pe terenurile din comuna Peştera, în 2015 a survenit reorientarea în afaceri.

Astfel, în 2015 Bogdan Mihalcea pornea la drum cu un lanţ de vinificaţie, situat în extravilanul comunei Peştera, comună condusă la acea dată de Valentin Vrabie.

Despre EDP România

EDPR a intrat pe piața României în 2008, prin achiziționarea mai multor proiecte eoliene în diferite etape de dezvoltare. În 2010 EDPR a finalizat construcția primului său parc eolian din țară și în 2013 a început să funcționeze prima centrală solară EDPR. EDPR este astăzi al treilea cel mai mare producător de SRE din România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102