REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

O FIRMĂ fără ANGAJAȚI și cu 0 ACTIVITATE reface malul PRĂBUȘIT de la CUMPĂNA!

O FIRMĂ fără ANGAJAȚI și cu 0 ACTIVITATE reface malul PRĂBUȘIT de la CUMPĂNA!

Replica API 23 august 2021 | 00:41 8248

Vasile Costea, patronul firmei ABC Val, care a primit în august 2019, în regim de urgență, lucrările de refacere a malului prăbușit de la Cumpăna în valoare de 7 milioane de euro, va mai încasa aproape 11 milioane de euro, de data aceasta prin altă firmă. O mană cerească pentru Costea, căruia statul îi salvează astfel firma de la faliment, în condițiile în care se înglodase în pierderi și datorii. Principalul său subcontractant va fi o firmă fără angajați și cu activitate 0.

Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit pe 13 august 2021 un contract privind ”PROIECTARE și EXECUȚIE: "Reabilitare taluz afectat de alunecarea de teren (calamitate naturală) zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre- Marea Neagră, între km 56+989 (km 7+421 navigație) și km 57+217 (km 7+193 navigație)” – LUCRĂRI URGENTE”.

Contractul a fost atribuit în urma licitației deschise inițiate pe 22 mai 2021, la care s-au înscris 12 firme, grupate în 3 asocieri. Câștigătoare a fost desemnată asocierea condusă de Betoane și Prefabricate SRL Agigea (reprezentant Cosmin Dima), din care mai fac parte Eco Terra Proiect SRL Constanța (reprezentant Ioan Bogdan Vintilă), Zublin România SRL București (reprezentant Ioan Toma), Almma Contractors Group SRL Constanța (subcontractant a 29,01% din lucrări, reprezentată de Alexandru Stamate), Geostud SRL București (subcontractant a 26,27% din lucrări, reprezentant Petru Nicolae) și Canal Sea Services SRL Constanța (reprezentant Mariea Bălășescu).

Vasile Costea, sursa foto: ct100.ro

Firma lui Costea, îngropată în pierderi și datorii

Valoarea totală a contractului este de 52.854.544,31 lei, fără TVA, echivalentul a circa 10,7 milioane de euro. Administrația Canalelor Navigabile a reușit astfel să facă o economie semnificativă, ținând cont de faptul că valoarea estimată inițial era de 62.259.200,6 lei.

Autoritățile fac lucrări de reabilitare a malului prăbușit la Cumpăna încă din august 2019, când s-au alocat în regim de urgență 33,7 milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro) firmei ABC Val a lui Vasile Costea pentru refacerea efectelor alunecării catastrofale de teren.

Din motiv de extremă urgență, controversatul afacerist a încasat direct banii, fără niciun fel de licitație, iar de această dată a câștigat și competiția organizată de ACN, întrucât Vasile Costea este unic asociat al Betoane și Prefabricate SRL, liderul asocierii care va încasa 11 milioane de euro.

Banii de la stat reprezintă o mană cerească pentru Costea, ținând cont de situația financiară dezastruoasă în care se afla Betoane și Prefabricate SRL înainte să pună mâna pe acest contract.

Firma a raportat pentru 2020 afaceri de 9,8 milioane lei, cele mai mici de la înființarea sa, în 2004, precum și pierderi de peste 1,2 milioane lei, cu 25 de angajați, de asemenea cei mai puțini de la înființarea sa. În plus, Betoane și Prefabricate înregistra și datorii de peste 7,6 milioane lei, la care se adaugă și cele mai reduse capitaluri proprii de când funcționează această firmă, de numai 300.000 de lei.

Dragoș Vintilă

Principalul subcontractant al lucrărilor, o firmă cu un angajat și fără activitate

Interesante sunt și celelalte firme prinse în contractul de 11 milioane de euro pentru refacerea a 300 de metri de mal surpat. Astfel, Eco Terra Proiect SRL este o firmă de consultanță și proiectare la care este asociat Dragoș Vintilă, la un moment dat decan al Facultății de Construcții de la Universitatea Ovidius din Constanța și expert angajat al Primăriei Constanța.

Pe de altă parte, atrage atenția și Almma Contractors Group SRL, firmă deținută de un oarecare Alexandru Stamate și care va realiza 29,01% din contract, adică mare parte din lucrările de refacere a malului din Cumpăna. Societatea căreia revine unul dintre cele mai importante roluri are un singur angajat și a prestat oarece activitate simbolică doar în 2020, când a raportat afaceri de 78.000 lei și un profit net de 71.000 lei. În rest, firma de construcții pe care Vasile Costea a luat-o să refacă malurile prăbușite de la Cumpăna nu a desfășurat niciun fel de activitate și nu a avut niciun angajat de la înființarea sa, în 2017.

Malul surpat de la Cumpăna

Și Geostud SRL este un nume cu notorietate. Vorbim aici despre firma din București căreia ACN i-a plătit în iunie 2019 un contract pentru studiul geotehnic a malului prăbușit din Cumpăna, pentru ca în martie 2021 să-i ofere o completare la studiu de 3 ori mai scumpă decât studiul în sine, respectiv încă 1,6 milioane lei.

Geostud SRL este deținută de Anton Chirică, profesor universitar doctor la Universitatea Tehnică de Construcții București.

În fine, și prezența în sine a firmei de pilotaj Canal Sea Services SRL în contractul de reabilitare a malului prăbușit de la Cumpăna este interesantă. Societatea implicată în monopolul de zeci de milioane de euro asupra serviciilor de pilotaj din Portul Constanța are mai mulți asociați, printre care și Mihaela Fulea, fost decan al Facultății de Litere de la Universitatea Ovidius.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Caju cat si-a luat spaga ?
1
1
nu numai ca nu mai au rusine dar fura in continuare si se pisha pe capul contribuabililor.
10
2
tot daniel georgesca malai mare e director pe acolo
5
1
Si voi credeati ca mazare a disparut
10
2
draga vasilica vad ca esti pe cai mari si te rog sa nu uiti ca eu te am lansat in afaceri.acum este randul tau sa ma sponsorizezi pe mine ca sunt falit datorita fiului meu rispitor mihai dorin.
15
0
se consolideaza se...cu mana moarta. fara licitatie angajati 0 cativa zilieri necalificati si sefi ...universitari in ...politica!
23
0
Astia de la DNA clar ca nu citesc presa.
34
1
ABC Val e firma care a reabilitat strazile din zona peninsulara a orasului si acum arata ca dupa bombardament. Abonat la stat, cotizant la psd
28
0
Vintila e concubinul Tenei! Tenea e fosta directoare care a stabilit din pix suma! Afaceri in familie cu experienta ZERO ! Iar costea mana moarta! Se intoarce iar pdl via psd pnl! Tenea directoarea lui Chitac adusa de fagadau!
27
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218