REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.7° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

O grupare implicată în atacuri cibernetice de tip ransomware, vizată de o amplă operaţiune internaţională de poliţie

O grupare implicată în atacuri cibernetice de tip ransomware, vizată de o amplă operaţiune internaţională de poliţie

Replica API 1 noiembrie 2021 | 00:00 551

Poliţiile europene au întreprins o operaţiune în Ucraina şi Elveţia împotriva unei reţele de 12 persoane implicate în atacuri de tip ransomware împotriva unor infrastructuri importante, au informat vineri agenţiile europene Europol şi Eurojust, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Aceşti indivizi 'reprezentau o combinaţie periculoasă de perturbări agresive şi ţinte cu miză mare', menţionează agenţiile într-un comunicat comun.

În stadiul actual al anchetei, nu este clar dacă toţi cei 12 vor face obiectul urmăririlor judiciare, a precizat Europol pentru AFP.

Gruparea, care 'făcea ravagii în lume' cu aceste activităţi de infracţionalitate cibernetică, a fost vizată marţi de o operaţiune de poliţie şi judiciară în care au fost implicate opt state, au transmis Europol şi Eurojust.

'Aceşti actori cibernetici sunt cunoscuţi pentru faptul că au ca ţinte marile companii, oprindu-le efectiv activitatea', mai spun agenţiile, precizând că atacurile au făcut peste 1.800 de victime în 71 de ţări.

Cei mai mulţi dintre suspecţi făceau deja obiectul unor anchete în mai multe cazuri foarte mediatizate în diferite ţări, au indicat aceleaşi surse.

Operaţiunea de marţi a mai permis confiscarea a 52.000 de dolari şi a cinci autovehicule de lux, confirm unei surse din poliţia franceză.

Investigaţiile franceze au condus la 'localizarea unui server găzduit în Franţa' şi a piraţilor informatici care atacau 'în jur de zece mari companii franceze', a precizat comisarul Nicolas Guidoux, director adjunct al diviziei de combatere a criminalităţii cibernetice (SDLC).

'Exploatarea tehnică a serverului a demonstrat că au fost furate date ale unor societăţi franceze prin hackeri care se infiltrau pe termen lung în sistemul informatic', a adăugat el.

Suspecţii furau mai ales date de identificare ale utilizatorilor şi trimiteau e-mailuri de phishing cu fişiere malware ataşate.

Ei aveau apoi tot timpul să exploreze reţelele informatice fără a fi detectaţi, înainte de a le prezenta victimelor cereri de răscumpărare în bitcoin în schimbul cheilor de decriptare, au explicat agenţiile europene.

Suspecţii sunt bănuiţi că au făcut victime în diferite zone geografice din lume. Unii dintre ei sunt suspectaţi şi de spălare de plăţi în bitcoin.

La operaţiunea coordonată de Europol şi Eurojust au luat parte Franţa, Norvegia, Ţările de Jos, Ucraina, Germania, Elveţia şi SUA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108