REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

O nouă BAZĂ DE TRATAMENT, în plan la Sanatoriul Techirghiol

O nouă BAZĂ DE TRATAMENT, în plan la Sanatoriul Techirghiol

Replica API 25 februarie 2019 | 00:00 1239

Inclusiv în sezonul de iarnă, Sanatoriul Balnear de Techirghiol are grad de ocupare 100%. Ba mai mult, s-a ajuns cu programarea pacienților până spre sfârșitul anului. În aceste condiții, în anul în care se celebrează 120 de ani de balneologie la Techirghiol, conducerea are în plan extinderea instituției sanitare, prin realizarea unei noi baze de tratament, care va fi dedicată memoriei prof. univ. dr. Mărioara Godeanu, și a unor noi spații de cazare.

Rupturi de menisc, rupturi ligamentare, hernii de disc în cazul cărora intervenția chirurgicală pare iminentă, dar și probleme din sfera ginecologică și cea ORL – cu toate sunt tratate, cu succes, în cadrul Sanatoriului Balnear Techirghiol, cu ajutorul factorilor naturali, respectiv a nămolului de Techirghiol și a apei de ghiol. Ba mai mult, pacienții care ajung în această unitate sunt tratați cu ajutorul celor mai moderne aparate de fizio și kinetoterapie.

Aceste două argumente, dar și calitatea profesională a cadrelor medicale din această unitate, sunt premisele care stau la baza faptului că, indiferent de sezon, Sanatoriul Balnear Techirhiol are un grad de ocupare de 100%. Drept pentru care, conducerea are în plan extinderea unității, prin realizarea unei noi baze de tratament și a unor noi spații de cazare.

„În noua bază de tratament vor fi două bazine, unul cu apă sărată și unul cu apă dulce; totodată, intenționăm să dezvoltăm și conceptul de spa. Este cerință mare, iar pacienții vor putea beneficia de alternativa spa, pe lângă cea medicală”, a afirmat pentru „Replica de Constanța” managerul Elena-Roxana Almășan.

„Noua bază de tratament va fi dotată cu salină, saune, tot felul de căzi moderne, cu cromo-terapie, aromo-terapie, dar și frigidarium, un serviciu ce nu cred că mai există în România”, a completat dr. Elena Ionescu, director medical.

Bază de tratament dedicată unui cercetător remarcabil: prof. univ. dr. Mărioara Godeanu

Iar pentru că această bază de tratament va fi dedicată memoriei prof. univ. dr. Mărioara Godeanu, aceasta va fi una dintre principalele teme de discuții ale mesei rotunde „In memoriam prof. univ. dr. Mărioara Godeanu, un pionier în cercetările științifice de graniță”, care se va desfășura pe 30 martie a.c., la sanatoriu. Manifestarea, pusă sub semnul aniversării a 120 de ani de balneologie românească la Techirghiol, va reuni apropiați ai prof. univ. dr. Mărioara Godeanu, oameni care au avut un cuvânt de spus în balneologia românească.

Prof. univ. dr. Mărioara Godeanu a fost un remarcabil cercetător, cadru didactic al Universității „Ovidius” Constanța și președinte al Secției de Biologie a Academiei Oamenilor de Știință din România. Printre activităţile de cercetare ale Mărioarei Godeanu se numără: tehnologii de cultivare şi valorificare a vegetaţiei din Delta Dunării, tehnologii de epurare a apelor uzate orăşeneşti şi industriale, structura şi funcţionarea ecosistemelor naturale şi a celor impurificate, cercetarea fenomenelor de graniţă energo-informaţionale în structurile vii şi nevii. A realizat noi tehnologii de epurare cu ajutorul plantelor şi instalaţiilor specifice pentru fundamentarea cercetărilor privind epurarea apelor uzate cu ajutorul macrofitelor emerse, realizând 20 de staţii-pilot, amplasate în multe oraşe mari ale României. De asemenea, prof. univ. dr. Mărioara Godeanu a creat şase tehnologii noi de valorificare a spirulinei (în domeniul alimentar şi farmaceutic).

Exoscheleți pentru pacienții cu deficiențe motorii care ajung la Techirghiol

Pe lângă planul de realizare a unei noi baze de tratament, conducerea instituției are în vedere și înnoirea cu aparate medicale moderne, cu „tot ce este mai nou pe piață”. În prezent, sanatoriul are în dotare aparatură de kinetoterapie de ultimă generație, care „aplică terapii combinate de unde de joasă frecvență, cu cele de înaltă frecvență și impulsuri nano-pulsate”, a arătat dr. Elena Ionescu. „Sunt aparate de kinetoterapie, cu realitate virtuală, cât și diverse platforme, vibratorii, bandă de mers cu realitate augmentată. De asemenea, deținem o masă de verticalizare, foarte utilă pentru pacienții cu traumatisme vertebro-medulare”, a adăugat directorul medical. Iar pe lângă acestea, urmează să mai fie achiziționate aparate diatermie de contact, biciclete ermometrice, biciclete magnetice, un aparat pentru mișcre pasivă continuă pentru recuperarea genunchiului, aparate cu vacuum intermitent, sistem de stimulare multisenzorial cu „imersie” în realitatea virtuală etc. Dar și exoscheleți – robotică medicală necesară persoanelor cu deficiențe motorii.

Iar odată cu realizarea noii baze de tratament, actuala bază va fi reorganizată, astfel încât să fie mai mult spațiu pentru kinetoterapie – având în vedere și numeroasele aparate medicale ce vor intra în dotarea sanatoriului – și pentru partea de masaj.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu hoti ca Sipos greu de realizat
0
0
o pesoana deosebita un adevaat manage bavo ei si la ani multi in sistem si feiciti da sa o lase sacali di sanatate in pace
1
0
Serviciile de tratament sunt ff bune, la fel si asistentele. Eu am de cativa ani de zile una care face treaba buna, all inclusive !
0
1
Bravo si felicitari conducerii
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218