REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

O nouă rețea de traficanți de droguri, destructurată la Constanța

O nouă rețea de traficanți de droguri, destructurată la Constanța

Bianca NEDELCU 19 martie 2024 | 00:00 2052

O grupare infracțională organizată axată pe traficul de droguri de risc și mare risc a fost destructurată, definitiv, ca urmare a unei sentințe definitive pronunțată la data de 18 martie 2024, prin respingerea apelurilor formulate în cauză, de Curtea de Apel Constanța. Cinci membri ai rețelei au primit pedepse cu închisoarea, după ce au fost găsiți vinovați de operațiuni ilicite cu cannabis, într-un caz ce subliniază amploarea problemelor legate de droguri în regiune.

O noua retea de traficanti de droguri, destructurata la Constanta

În cauză s-a reţinut că, în perioada noiembrie 2021 - aprilie 2022, doi dintre inculpați au cultivat și distribuit aproximativ 9 kilograme de cannabis, cantitate pe care au distribuit-o unui alt inculpat în vederea punerii în circulație cu scopul comercializării și pentru care au primit suma totală de 58239,7 lei. 6 plante de cannabis au fost descoperite cu ocazia percheziției domiciliare, la serele ce le aparțineau, fiind îndeplinite condiţiile tipicităţii obiective şi subiective ale infracțiunii de trafic de droguri de risc, prevăzută şi pedepsită de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 35 al. 1 din Noul Cod Penal.

O noua retea de traficanti de droguri, destructurata la ConstantaSere cannabis

5.000 de euro, pentru 1 kg de cannabis

Grupul organizat a fost depistat prin intermediul colaboratorilor și investigatorilor autorizați, cărora inculpatul ce se ocupa de punerea în circulație a drogurilor le-a vândut în repetate rânduri diferite cantități de substanțe, în perioada 17.11.2021-04.08.2022, acesta din urmă având o „reputație” potrivit căreia se ocupa de vânzarea unor cantități mari de substanțe pe raza orașului Constanța, obținând chiar 5.000 de Euro pentru 1 kg de cannabis.

Această activitate ilegală s-a desfășurat cu ajutorul unui sistem bine organizat, ce a inclus și utilizarea de coduri pentru a masca tranzacțiile ilicite pe platforme digitale precum Facebook și WhatsApp.

Astfel, grație eforturilor combinate ale Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța și ale DIICOT - Serviciul Teritorial Constanța, rețeaua celor cinci a fost descoperită și destrămată. Operațiunile de investigare au inclus percheziții domiciliare, interceptări de comunicații și mărturii ale colaboratorilor sub acoperire, care au contribuit la adunarea unor dovezi concludente împotriva inculpaților.

Ce pedepse au primit infractorii

În cauză, condamnările definitive au fost stabilite prin contopirea pedepselor inițiale, rezultând următoarele: Călin George Alexandru, Celik Sahin și Lungu Viorel au primit fiecare câte 4 ani și 8 luni de închisoare, Codău Constantin a primit 3 ani și 8 luni de închisoare, iar Lovin Vasile Licuţă a primit 3 ani și 11 luni de închisoare, pedepse executate în regim de detenție.

Totodată, față de inculpați s-au dispus și:

- pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate, conform art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal.

- pedeapsa accesorie a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate este executată sau considerată ca executată, conform art. 65 alin. 3 Cod penal.

Acest caz reprezintă un semnal de alarmă cu privire la extinderea rețelelor de trafic de droguri și necesitatea unor măsuri sporite pentru combaterea acestei probleme în zona orașului Constanța. Sentința definitivă vine nu doar ca o victorie în lupta împotriva criminalității organizate, ci și ca un avertisment pentru cei care ar putea fi tentați să urmeze un astfel de drum ilegal și periculos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Câinii de pază a lui Tătarul fără Cap de fapt erau Undercovercop. Distracție plăcută cu Lutic vs Parțaru,Panțuru
1
0
Suntem curioși ce pedepse vor primi Rafte,Pitbull ,Ciocan,Borandel&Co,Tocia,și ceilalți traficanți
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108