REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

OFICIAL, de la DNA, cu privire la BLOCAREA proiectului de EXTINDERE a PLAJELOR

OFICIAL, de la DNA, cu privire la BLOCAREA proiectului de EXTINDERE a PLAJELOR

Replica API 2 martie 2021 | 15:49 4025

După ce a bubuit bomba că DNA Constanta a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologica pentru lărgirea plajelor (una numit perimetru), procurorii au făcut precizări în acest caz. Proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA și nici nu există/a existat vreo intenție în acest sens, spun anchetatorii.

”Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice. Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului”, transmite DNA

Au fost identificate fragmente lemnoase cu potențial arheologic

În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic.

Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment de către DNA.

Citește și:

DNA a intrat pe FIRUL Apelor ROMÂNE. LĂȚIREA PLAJELOR, în PERICOL

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eu nu inteleg cum s-au oprit lucrarile cand nava inca aduce nisip azi 3 martie!!!!
3
1
nu ii lasam sa deznisipeze siturile arheologice?
1
1
De ce nu ancheteaza DNA-ul cum lua spaga Adrian Abrudan de pe plaji?
10
2
Nu se comenteaza?!
5
0
Alo, domnu pwla de vice primar, fa in pizda matii parcari si dupa pune taxe, mai pwla de vaca! Sa ma kak in barba ta aia de span ce esti
9
1
pana strabati hectarul ala de plaja ca sa ajungi la apa se face pranzu. asta daca nu cumva te intorci sa-ti pansezi taieturile de la puzderiile de scoici aduse peste fostul nisip fin, odata cu latirea plajelor.
11
7
DNA sa verifice legalitatea emiterii avizelor de la mediu. Vor avea mari surprize. Inspectoarele de acolo vor avea de dat explicatii serioase la care nu au ce raspunsuri plauzibile sa dea. Doar sa o toarne pe generaleasa ZECA ca sa-si mai reduca din pedepsele care le asteapta garantat.
8
2
Comentariul de mai jos este al pesedistilor din ABADL ce au pierdut friiele conducerii si banii nemunciti ce ii primeau.Rusune sa va fie golanilor!
4
9
Ancheta procurorilor este venita la Apele Romane este pentru modul in care a fost angajat Bola atata timp cat incalca regulile elementare si decizia de a nu se face angajari ,...UN betiv notoriu ,acest Bola si sleatca lui versus Omocea si Georgiana Grigore
6
13
Se pare ca inca mai aveti sechele comuniste.. unde sunt comentariile cu marele viceprimar? Il deranjeaza adevarul si a sunat sa le retrageti? Incepuse lumea sa spuna ca lua spaga 1000e de contract la firma de crewing..
12
0
Ati sters toate comentariile de la cel mai mare viceprimar, cu digitalizarea lui! Ce jeguri sinteti, ati primit ordin sau de ce?
17
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108