REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

OFICIALII penitenciarelor: nici o evadare în 2018! ÎN REALITATE, numai la Constanţa au ‘dispărut’, pentru scurt timp, 3 deţinuţi!

OFICIALII penitenciarelor: nici o evadare în 2018! ÎN REALITATE, numai la Constanţa au ‘dispărut’, pentru scurt timp, 3 deţinuţi!

Replica API 27 noiembrie 2018 | 00:00 230

Când statistica ANP bate câmpii

Când statistica ANP bate câmpii

Condamnaţii încalcă regulile şi în condiţii de încarcerare. Potrivit unei statistici emise la nivel naţional de reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor (ANP), peste 2.000 de telefoane mobile şi peste 150 de substanţe susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite în penitenciarele din ţară, de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie. De asemenea, conform unui bilanţ transmis de ANP, la nivel naţional, din cele aproape o sută de persoane care au decedat, în 2018, după gratii, zece au comis suicid, au informat reprezentanţii penitenciarelor.

Ajutaţi din exterior

Oficialii ANP dau detalii referitoare şi la căile şi metodele de introducere în sistemul penitenciar a obiectelor interzise. Cele mai multe obiectele au fost găsite în pachetele cu alimente şi bunuri primite de deţinuţi de la aparţinători ai acestora sau alte persoane ori în interiorul corespondenţei. Cele mai vizate zone în care au fost descoperite telefoane mobile, cartele SIM şi substanţe susceptibil a fi stupefiante au fost: camere de deţinere, punct primire deţinuţi, sector vizită, curţi de plimbare, perimetru, interiorul corespondenţei etc, comunică reprezentanţii ANP.

Detectoare insuficiente la Penitenciarul de la Constanţa

Pentru prevenirea incidentelor, vizitatorii sunt supuşi controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităţilor canine, susţin reprezentanţii ANP. De asemenea, se efectuează demersurile necesare în vederea dotării penitenciarelor cu aparate speciale de detectare a obiectelor interzise.

“În Penitenciarul Poarta Albă avem un număr de astfel de aparate - deţinem aparate de scanat bagaje, porţi detectoare şi detectoare mobile de metale. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Trebuie ţinut cont că avem şi o secţie exterioară şi de aceea ne mai sunt necesare astfel de aparate. Urmează să achziţionăm altele noi, în perioada următoare, în funcţie de alocările bugetare. Avem o singură unitate canină şi nu mai avem nevoie de o alta”, a precizat subcomisarul Gabriel Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă.

Două sinucideri în rândul cadrelor de la Poarta Albă

Subcomisarul Gabriel Botezan a menţionat că, în acest an, nu a avut loc nici o sinucidere în Penitenciarul Poarta Albă. În schimb, anul trecut, astfel de incidente nefericite au avut loc în rândul cadrelor, şi nu al deţinuţilor. Mai precis, doi angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă şi-au luat viaţa “din motive personale, ce nu au ţinut de locul de muncă”, iar un altul a încercat să-şi pună capăt vieţii. Din fericire, tentativa celui din urmă a eşuat.

Amintim că, în decembrie anul trecut, o angajată a instituţiei de la sectorul administrativ a cerut unei colege un cuţit, cu care şi-a provocat răni superficial la închietura mâinii. Acesteia i-a fost acordat primul ajutor de către medicul unităţii, femeia fiind transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru un consult de specialitate.

Amintim şi că pe 10 martie anul trecut, un angajat al Penitenciarului Poarta Albă, în vârstă de 44 de ani, a fost găsit spânzurat în locuinţa sa din Constanţa, descoperire făcută de soţie. De asemenea, în luna aprilie a aceluiaşi an, un subofiţer care lucra în sistem de peste 20 de ani şi-a pus capăt zilelor.

O evadare şi o tentativă de evadare

Deşi la nivel naţional ANP a comunicat că nu a existat nici o evadare în acest an, datele sunt contrazise de situaţia prezentă în judeţul Constanţa. Mai precis, la Poarta Albă a avut loc o evadare şi o tentativă de evadare. “Unul dintre evadaţi se afla la un punct de lucru şi se ocupa de îngrijirea animalelor, însă a fost găsit în mai puţin de o oră.

Alţi doi deţinuţi au părăsit secţia în care erau cazaţi şi, profitând de avantajul întunericului, s-au ascuns într-o clădire părăsită, din interiorul penitenciarului. Cei doi au fost găsiţi a doua zi de dimineaţă, la ivirea zorilor de către echipele de căutare”, a mărturisit Gabriel Botezan.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
..magie,securitate,smecherie si pupicuri de moaste.
1
0
detectoare mai multe si camere de luat vederi, ce e asa de complicat?
3
0
cand le da drumul si intra iar , e o plimbare de dute vino pe banii nostrii , cu riscul tot al nostru , macar de ar diilii un parlamentar doi sa i invete minte!!!!!!
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272