REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Olanda: Primăria din Amsterdam dăruieşte locuitorilor oraşului ornamente arhitecturale din perioada medievală

Olanda: Primăria din Amsterdam dăruieşte locuitorilor oraşului ornamente arhitecturale din perioada medievală

Replica API 4 noiembrie 2019 | 00:00 215

Primăria din Amsterdam a început de vineri să dăruiască locuitorilor oraşului sute de ornamente arhitecturale recuperate din edificii aparţinând perioadei medievale şi secolului al XVII-lea, când aceste edificii au fost demolate pentru a face loc unor clădiri noi, informează EFE.

Într-un comunicat, primăria a explicat că principala condiţie pentru ca locuitorii să primească una dintre aceste opere este ca, în calitate de potenţiali proprietari noi, să le folosească pentru "a recupera o parte din gloria fostului oraş" şi "a le folosi doar pentru binele" oraşului Amsterdam.

Această cerinţă se traduce prin obligaţia de a încorpora aceste elemente pe un fronton deja existent şi într-un loc vizibil sau de a le folosi la ridicarea unor case noi pentru a le "recondiţiona şi a le oferi o a doua viaţă".

Ornamentele includ ciorchini de struguri, pietre naturale sculptate, texte gravate şi ghirlande de flori şi frunze care decorau edificiile originale înainte de a fi demolate "cu multă delicateţe" pentru a face loc locuinţelor noi şi infrastructurilor de transport public în ultimele decenii.

Elementele decorative au fost demontate şi depozitate cu grijă într-un loc secret din oraş pentru a evita furturile. Cu toate că ornamentele au fost catalogate în funcţie de valoare, dimensiune şi stare de conservare, ele vor fi oferite gratuit cetăţenilor care sunt în stare "să demonstreze că vor fi custozi grijulii" şi vor respecta valoarea istorică a acestor elemente şi care trebuie să informeze în prealabil primăria ce intenţionează să facă cu respectivele decoraţiuni.

Noii proprietari vor trebui să achite costurile de transport până la destinaţie, a anunţat primăria, care a avertizat că "a le transporta pe partea din spate a unei biciclete nu este cea mai bună idee".

Şi artiştii sunt invitaţi să propună "locuri bune în spaţiul public" pentru aceste ornamente, care vor fi expuse pe pagina de internet a primăriei, unde poate fi văzut fiecare obiect şi unde se poate completa un formular de intrare în posesie, cel mai târziu până la sfârşitul acestui an.

În Amsterdam, încă din 1928 există o listă cu circa 4.000 de clădiri considerate "frumoase şi valoroase din punct de vedere istoric", însă abia la începutul anilor 2000 primăria a făcut un inventar al celor mai importante edificii istorice, în contextul în care mii de clădiri au dispărut în urma renovărilor şi a extinderii urbane. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108