REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

ONU: Antonio Guterres îi îndeamnă pe liderii lumii să se gândească la oameni şi avertizează împotriva unui război comercial SUA-China

ONU: Antonio Guterres îi îndeamnă pe liderii lumii să se gândească la oameni şi avertizează împotriva unui război comercial SUA-China

Replica API 25 septembrie 2019 | 00:00 378

Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat pe liderii lumii, în discursul rostit marţi în deschiderea lucrărilor Adunării Generale a ONU, să se gândească în primul rând la oameni, relatează Xinhua. El a avertizat totodată că un război comercial între SUA şi China ar crea o divizare în economia globală, a consemnat dpa.

"Primele cuvinte din Carta Naţiunilor Unite - noi, popoarele - reprezintă o somaţie de a-i pune pe oameni în centrul muncii noastre, în fiecare zi, peste tot", a notat Guterres.

"Trăim într-o lume a neliniştii. Atâţia oameni se tem că vor fi ignoraţi, daţi la o parte, lăsaţi în urmă. Maşinile le iau locurile de muncă. Traficanţii le iau demnitatea. Demagogii le iau drepturile. Războinicii le iau vieţile. Combustibilii fosili le iau viitorul" - a avertizat secretarul general al ONU. "Noi, liderii, trebuie să ne punem în slujba oamenilor", a conchis el.

Antonio Guterres şi-a exprimat pe de altă parte temerea că "primele două cele mai mari economii ale lumii" - referire la SUA şi China - ar putea duce la apariţia a "două lumi separate şi concurente".

În acelaşi timp, el a făcut apel la "reţinere", în contextul recentelor atacuri asupra instalaţiilor petroliere saudite, însă fără a se referi la responsabilitatea pentru aceste atacuri, atribuite Iranului de către SUA, care au vorbit despre un "act de război". Teheranul a negat însă orice responsabilitate şi a atenţionat împotriva unui "război total" în cazul unei riposte americane sau saudite.

Lucrările celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU au început marţi la New York sub genericul "Intensificarea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, o educaţie de calitate, acţiune în domeniul climei şi incluziune".

Preşedintele celei de-a 74-a sesiuni, Tijjani Muhammad-Bande (Nigeria), a făcut apel în deschiderea lucrărilor la cooperare pentru a răspunde la numeroasele provocări cu care se confruntă lumea, acordând prioritate obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.

Oficialul nigerian a subliniat că în centrul activităţilor ONU se află pacea şi securitatea şi i-a îndemnat pe liderii lumii să se angajeze faţă de eradicarea sărăciei, combaterea schimbărilor climatice, o educaţie de calitate şi incluziune socială. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272