REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

ONU: Jacinda Ardern şi Donald Trump au discutat despre controlul armelor

ONU: Jacinda Ardern şi Donald Trump au discutat despre controlul armelor

Replica API 25 septembrie 2019 | 00:00 318

Jacinda Ardern

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat marţi că preşedintele american Donald Trump 'a ascultat cu interes' prezentarea reformelor în domeniul controlului armelor din această ţară, în cadrul întâlnirii pe care cei doi lideri au avut-o în marja Adunării Generale a ONU de la New York, transmite Reuters.

'A fost o discuţie în jurul (programului nostru de) răscumpărare a armelor şi a muncii pe care am depus-o pentru a elimina armele semiautomate, în stil militar, şi puştile de asalt', le-a declarat Ardern reporterilor. 'Am simţit un interes', a adăugat ea.

Parlamentul Noii Zeelande a aprobat la 10 aprilie, cu un singur vot împotrivă, într-o primă serie de reforme, interzicerea tuturor tipurilor de arme semiautomate în stil militar şi de arme de asalt, o decizie luată în urma atacurilor comise la două moschei din Christchurch de un adept al supremaţiei albe, masacru în care au fost ucişi 50 de membri ai comunităţii musulmane.

O amnistie a fost decretată pentru ca proprietarii de astfel de arme să le poată preda, pe baza unui mecanism de răscumpărare. Noua Zeelandă plănuieşte un al doilea set de reforme, ce va fi dezbătut marţi în parlament.

Măsurile adoptate deja sau în curs de adoptare de Noua Zeelandă în ce priveşte controlul armelor au atras apreciere în multe ţări, în special în Statele Unite.

În SUA, preşedintele Trump a discutat cu congresmeni o potenţială legislaţie privind controlul armelor, după o serie de incidente cu arme de foc în august, în care au murit peste 30 de persoane.

În prima lor întrevedere oficială, care a durat 25 de minute, Jacinda Ardern şi Donald Trump au mai discutat, pe lângă masacrul de la Christchurch, despre comerţ şi turism.

Întâlnirea celor doi lideri a fost urmărită cu atenţie, Jacinda Ardern fiind adesea pusă în contrast cu miliardarul american pentru opiniile sale pe teme precum drepturile femeilor, schimbările climatice şi diversitatea. Presa nu a fost invitată la discuţie. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272