REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Organizaţia Cooperării Islamice respinge planul Trump

Organizaţia Cooperării Islamice respinge planul Trump

Replica API 4 februarie 2020 | 00:00 372

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), care grupează peste 50 de state musulmane, a anunţat luni că respinge planul preşedintelui american Donald Trump pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, în finalul unei reuniuni extraordinare în Arabia Saudită, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Organismul panislamic, care reprezintă peste 1,5 miliarde de musulmani în lume, şi-a invitat membrii "să nu coopereze în vreun mod sau altul cu eforturile administraţiei americane pentru a face să se aplice" planul.

Acest proiect, la care palestinienii nu au fost asociaţi, prevede anexarea de către Israel a peste 130 de colonii şi a Văii Iordanului, în Cisiordania ocupată. Washingtonul estimează între altele că Ierusalimul este capitala "indivizibilă" a Israelului, în timp ce palestinienii vor să facă din partea de est a oraşului capitala statului la care aspiră.

"Acest plan americano-israelian nu răspunde aspiraţiilor minimale şi drepturilor legitime ale poporului palestinian", au ripostat într-un comunicat miniştrii afacerilor externe din ţările membre ale OCI, prezenţi la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite.

Ei au insistat asupra "dreptului la statul Palestina cu suveranitatea asupra tuturor teritoriilor palestiniene ocupate în 1967, inclusiv Ierusalimul de Est" şi asupra "fermului lor angajament în favoarea soluţiei celor două state".

Printre membrii OCI, figurează importanţi aliaţi ai SUA, în special ţările Golfului, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul, care nu au atacat direct planul american, contrar Iranului şi Turciei, care l-au criticat.

Iranul, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Arabia Saudită, nu a asistat la reuniune. Autorităţile iraniene au acuzat Arabia Saudită că ar fi acordat tardiv o viză reprezentantului său, care nu a putut face deplasarea la Jeddah.

La reuniunea OCI, ministrul palestinian Riyad al-Maliki a afirmat că proiectul american "nu poate fi calificat drept plan de pace pentru că palestinienii nu fac parte din el şi pentru că el elimină orice şansă de pace".

"Planul poartă germenii dispariţiei sale", a apreciat Nevine Mossaad, care predă ştiinţe politice la Universitatea din Cairo. "Odată cu respingerea sa de către palestinieni, arabi şi musulmani, fiţi siguri de moartea sa!", a concluzionat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212