REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pacienții hipertensivi continuă să consume prea multă sare

Pacienții hipertensivi continuă să consume prea multă sare

Replica API 27 aprilie 2021 | 00:00 669

Pentru pacienții cu hipertensiune, reducerea consumului de sare ar putea să contribuie la menținerea sub control a afecțiunii. Totuși, noile cercetări arată că acești pacienți au un regim alimentar mai bogat în sare decât cel din anul 1999.

Sursă foto: Shutterstock

Între 1999 și 2012, consumul de sare a crescut de la aproximativ 2.900 de miligrame pe zi (mg/zi) la 3.350 mg/zi. Ceea ce depășește dublul limitei ideale de 1.500 mg/zi, recomandată de American Heart Association (Asociația Americană a Inimii), pentru persoanele cu hipertensiune.

O linguriță de sare conține aproape 2.300 mg de sodiu. Sarea conține și clorură, dar sodiul este cel care contribuie la problemele cardiace și la hipertensiune. Sodiul este un nutrient esențial care controlează echilibrul apei în organism. Dar potrivit asociației, excesul de sodiu poate cauza retenție de apă, hipertensiune și suprasolicitarea inimii și a vaselor de sânge.

„Trebuie să aveți mare grijă cu cantitatea de sare din regimul alimentar, mai ales dacă sunteți hipertensivi”, a mai adăugat autorul studiului, dr. Sameer Bansilal. Acesta este profesor asistent de medicină la Școală de Medicină Icahn, Mount Sinai, New York.

„Persoanele care consumă prea multă sare sunt mai predispuse la hipertensiune necontrolată și pot suferi complicații ale acesteia, precum insuficientă cardiacă și renală, infarct și accident vascular cerebral”, a declarat acesta.

Potrivit dr. Gregg Fonarow, profesor de cardiologie la Universitatea din California, Los Angeles, „aceste constatări contesta eficientă intervențiilor de reducere a consumului de sare în rândul adulților hipertensivi.”

Pentru realizarea studiului, Carr și colegii săi au strâns date de la mai mult de 13,000 de bărbați și femei care au participat la U.S. Național Health and Nutrition Examination Survey (Sondajul privind Examinarea Nutriției și Stării de Sănătate Naționale din Statele Unite) între 1999 și 2012. Toți participanții sufereau de hipertensiune. Vârstă medie a fost de 60 de ani.

Studiul a arătat că aportul zilnic de sodiu în rândul persoanelor hipertensive a crescut cu mai mult de 14% din 1999 până în 2012. În rândul hispanicilor și afro-americanilor, consumul de sodiu a crescut cu 26%, respectiv 20%. Iar în rândul caucazienilor, consumul de sodiu a crescut cu 2%. „Persoanele caucaziene au consumat mereu mai multă sare, așa că nu e că și cum s-ar află la un nivel bun, mai degrabă au rămas la același nivel, iar hispanicii și afro-americanii au ajuns de la un nivel bun, la unul mai puțin bun”, a spus Bansilal.

Printre persoanele cu cel mai scăzut consum de sare s-au numărat cele care suferiseră deja un infarct sau accident vascular cerebral, cele care luau medicamente pentru tensiunea arterială, persoanele cu diabet, persoanele obeze și cele cu insuficientă cardiacă, a precizat acesta. „Se pare că cel puțin acestea au luat mesajul în serios și și-au redus consumul de sare, ceea ce este încurajator”, a mai adăugat Bansilal. Pentru persoanele fără hipertensiune, ghidurile în materie de nutriție din Statele Unite recomandă un consum maxim de o linguriță de sare pe zi (2,300 mg de sodiu), a spus Bansilal.

Samantha Heller este nutriționist clinic la New York University Langone Medical Center (Centrul Medical Universitar Langoneal Universității din New York City). Potrivit spuselor sale, „Ați putea crede că nu consumați prea multă sare, dar gândiți-va la acest lucru: numai o linguriță de sare conține aproape 2.300 mg de sodiu.” Și, a adăugat această, cel mai probabil, majoritatea sodiului din regimul nostru alimentar nu provine din solnița. „Peste 75% din sarea consumată provine din alimentele ambalate și semi-preparate. Doar în jur de 15-20% provine din sarea din solnița”, a spus Heller.

Alimentele bogate în sare includ alimentele foarte procesate, semi-preparate, că supele, pizza, pâinea, sosurile și mezelurile. Sodiul se găsește și în produse precum bicarbonatul de sodiu, praful de copt, glutamatul monosodic, fosfatul disodic, praful de usturoi, benzoatul de sodiu și alți aditivi, a spus această.

„Având în vedere că unele dintre aceste componente sunt adăugate pentru textura și pentru a stă pe rafturi timp îndelungat sau că potențiator de arome și conservant, e posibil că alimentele să nu aibă un gust sărat”, a spus Heller. „Ceea ce nu înseamnă că nu conțîn multă sare.”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual dacă consumul de sare s-ar reduce până la nivelul recomandat. Heller sugerează că „prepararea alimentelor în casă cât mai des reprezintă cea mai ușoară metodă de a reduce sarea din regimul nostru alimentar.”

Rezultatele studiului au fost prezentate pe 19 martie în cadrul conferinței anuale a American College of Cardiology (Colegiului American de Cardiologie) din Washington. Cercetările prezentate în cadrul conferințelor sunt considerate preliminare până la publicarea într-o revista revizuită de colegii din domeniu.

Ce spun alte studii despre legătură dintre aportul de sare și hipertensiune

Sarea a fost, în ultimul secol, subiectul unor cercetări științifice intense, în legătură cu creșterea valorilor tensiunii arteriale și creșterea mortalității de cauza cardiovasculară. Reducerea moderată a aportului de sare din dietă noastră este, în general, o măsură eficientă pentru a reduce tensiunea arterială, spun oamenii de știință. O reducere a cantității de sare din dietă, de la aportul actual de 9-12 g/zi până la nivelurile recomandate de sub 5-6 g/zi va avea efecte benefice majore asupra sănătății sistemului cardiovascular.

Un alt studiu de referință a avut în vedere dietă DASH și consumul de clorură de sodiu (sare). Oamenii de știință au vrut să vadă efectele pe care le are consumul de sare asupra tensiunii arteriale la oameni. Studiul a demonstrat că o reducere a consumului de sare a scăzut tensiunea arterială atât în grupul de control, cât și în grupul de persoane care au ținut dietă DASH. În plus, combinația unei diete sărace în sare și a unei diete DASH a avut un efect mai mare asupra tensiunii arteriale decât oricare dintre aceste modificări în parte, scrie New York Times, citat de doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272