REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Palaz: Începe RESTAURAREA CETĂŢII CAPIDAVA!

Palaz: Începe RESTAURAREA CETĂŢII CAPIDAVA!

Replica API 2 noiembrie 2018 | 00:00 660

Începutul lunii noiembrie a.c. marchează și reînceperea lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava, anunţă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Palaz. În urma licitației organizate de Consiliul Județean Constanța, noua firmă care se va ocupa de reabilitare a fost desemnată SC CORAL SRL, iar activitatea de dirigenție de șantier va fi asigurată de SC CONSULT TRANS SRL. Termenul pentru executarea lucrărilor este de 11 luni.

Cetatea Capidava ar fi trebuit, la ora aceasta, să fie un important punct de atracție turistic din județul nostru. Situl arheologic a făcut obiectul unui proiect de restaurare și consolidare, finanțat cu fonduri europene, însă lucrările au făcut mai mult rău decât bine!

La finalul lor, Comisia Națională Limes a constatat că situl arheologic de la Capidava nu mai corespundea criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Drept pentru care, se impunea refacerea lucrărilor. Se impune menționat că investiția care a avut drept rezultat un eșec a fost de aproximativ 16 milioane de euro.

În 2017, reprezentanții Consiliului Județean Constanța au reluat demersurile pentru refacerea lucrărilor de la Cetatea Capidava, pentru a putea fi pusă în evidență, la adevărata sa valoare. A fost demarat proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, iar în urma licitației organizate, anul acesta, a fost desemnată câștigătoare SC CORAL SRL.

Lucrările au fost programate să înceapă pe 1 noiembrie a.c., urmând să aibă o durată de 11 luni. Valoarea investiției este de peste 14 milioane de lei. Obiectivele proiectului sunt: restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea sitului arheologic, punerea în valoare a cetății, prin conceperea unor trasee de vizitare, înființarea unui punct de informare turistică, realizarea unui drum de acces spre cetate și platforme carosabile, realizarea unei zone de parcare, realizarea de alei pietonale și iluminat exterior, pentru punerea în evidență a întregului ansamblu.

F.B.

https://www.replicaonline.ro/fonduri-europene-duse-pe-apa-sambetei-cetatea-capidava-se-restaureaza-pe-banii-cjc-277507/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e cu termopane sau fara?
0
0
cand incepe?strada aia din fata casei luata cu japca.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272