REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Parchetul General tranşează scandalul gazelor lacrimogene. Ce substanţe au folosit jandarmii

Parchetul General tranşează scandalul gazelor lacrimogene. Ce substanţe au folosit jandarmii

Replica API 17 august 2018 | 02:22 445

Parchetul General vine cu noi informaţii din ancheta ce vizează intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, din 10 august. Procurorii au ridicat documente de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. În urma dovezilor strânse, concluzia că e că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”, notează stiripesurse.ro.

"Având în vedere dezbaterile din spațiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 și, respectiv, în noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestației din București, Piața Victoriei, precum și starea de îngrijorare produsă în rândul persoanelor participante la miting și care au fost expuse substanțelor folosite, pentru a da posibilitatea analizării și stabilirii existenței sau inexistenței unor consecințe medicale, arătăm următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, în temeiul ordonanței, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției, precum și mostre de muniție neletală și substanțe chimice.

Precizăm că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”. Acestea sunt:

- cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;

- pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

- pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

- pulverizator de mână 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);

- cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

În cauză au fost înregistrate până în prezent un număr de 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane.

De asemenea, menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare.

În prezent se desfășoară activități investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine."

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da gazele erau de la sectia de aeroterapie a sanatoriului balnear,curent se utilizau la bolnavii de astm
0
0
Pentru ca diaspora a fost cea care a inclinat balanta la alegerile din 2016 si Johannis a ajuns presedinte si pentru ca oricat s-a caznit psd sa-i impiedice sa participe la alegeri si n-a reusit...le-a tras-o acum cu bastoanele si gaze lacrimogene!!!! Bestiile.
1
0
JANDARMERIA APARA HOTIA!
2
0
JANDARMERIA APARA HOTIA!
2
0
Dihorul Venetic Homosexual de la Cotroceni Chiolhannis 6 Case Penale va fi suspendat si apoi DEMIS de Poporul Roman.Dihorii Activisti Neonazisti Hastago-PNL-epre se vor tavali in chinuri cand va disparea de la Cotroceni Dihorul pe invers Chiolhannis.
1
4
bataia e rupta din buget ....suntem batuti pe banii nostrii
5
1
Ce lozinci pregatite din vreme au folosit atacsatorii jandarmilor? Pietrele,bolovanii,bucati de fier si bile de otel trase cu prastia,sticle cu lichide incendiare,sunt moduri de exprimare? Pai atunci sa se termine cu jandarmii,sa intram in razboi civil si sa vedeti ca hastagistii,cacatii useristi si restul de lasi prostovani vor lua bataie,chiar fiind sustinuti de interlopi. Daca democratia in Romania este de fapt lupta tiganeasca si presedintele este bulibasa pe un clan,pai sa trecem la sabii,nu-i asa? Nu,doar unii au dreptul,adica smardoii lui Iohannis,restul sa stea molcom.Alt Colectiv?
1
3
Pe SRI si pe DIPI nu-i intreba numeni ce au facut si de ce nu au preintimpinat dezordinea? pina caum,mucles.Bine ca toti trag in jandarmerie. De ce, pentru ca nu au dechis usile?
1
3
Mai descreieratilor care tot amenintati ca iesiti cu toti in strada si faceti revolutie de ce nu o faceti odata ca sa terminam balciul la care supunem Romania? Nu o faceti fiindca sunteti putini si sunteti platiti ca sa manifestati, mie imi este frica de aia cu adevarati multi si tacuti sa nu iasa ca atunci iese cu macel.
1
3
Si gata? Cacaciosii parchetului nu investigheaza cum cacaturile cu casca lanseaza gazele? Se vad in imagini ca nu tin lansatoarele la unghi de 45-50 de grade ci mai putin astfel incat sa cada pe oameni si produca rani explozia tuburilor cu substanta lacrimogena.Cacaturile au pulverizat jet de gaze direct la cap.UNDE S-AU INSTRUIT AMARATII DIN JANDARMERIE?DE CE NU RESPECTA UTILIZAREA SI MANIPULAREA ARMELOR DUPA REGULAMENT?TOATE PLUTOANELE TREBUIE ANCHETATE CUM AU FOLOSIT ARMELE DIN DOTARE.Jandarmerita trebuie arestata ptr ca e suspecta la furtul armei.Arma cu munitie de razboi.
6
6
Astia nu se potolesc pana cand nu iesim cu totii in strada, ca la revolutie. Si sa-i trimitem la groapa de gunoi a istoriei si acolo sa le cantam Muie PSD.
7
6
Substantele ca substantele da creierii i-au avut cu ei ??? De fapt n-au avut nevoie. Au avut ordine de la sefii lor supusi oltenilor hoti din parlament. Muie dragnea,muie pesede ! Sunt absolut sigur ca astia nu pleaca decat cu picioarele inainte. Ca ceasca.
9
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108