REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei

Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei

Replica API 30 ianuarie 2021 | 00:00 1174

Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei, această ţară urmând să devină cea de a şaptea din lume care le va permite pacienţilor în faza terminală a bolii să obţină asistenţă din partea unui medic pentru a-şi pune capăt vieţii, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Persoanele de peste 18 ani vor putea să solicite asistenţă pentru a-şi pune capăt zilelor dacă se află în fază terminală şi suferă de o durere "persistentă" şi "insuportabilă", cu excepţia cazului în care se consideră că nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie.

Acest proces va fi deschis doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia pentru a obţine ajutor medical ca să-şi pună capăt zilelor.

Legea se află acum în mâinile preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator, pentru promulgare. El a declarat anterior că va respecta votul parlamentului.

Unii au criticat momentul acestui vot, reprezentanţi ai partidului de opoziţie PSD (de centru-dreapta) afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara "există o mare nelinişte, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte".

Într-o scrisoare adresată parlamentului, două grupuri care administrează majoritatea căminelor de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, susţin că "aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni".

Însă liderul parlamentar al formaţiunii Oameni-Animale-Natură, Ines Real, a declarat: "Este necinstit să invoci un moment extrem de dificil în ţară... să confuzi decesele legate de COVID-19 cu procesul legislativ care are drept obiectiv să permită eutanasia pentru cei suferinzi".

Portugalia, o ţară majoritar catolică ce a petrecut o mare parte din secolul al XX-lea, până la revoluţia din 1974, sub un regim fascist, a făcut de atunci mari paşi înainte în reformele liberale care susţin drepturile omului. Acest stat a legalizat avorturile în 2007 şi a autorizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2010.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce minunat!
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272