REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Pasajul Gării Constanţa, REABILITAT de o firmă implicată într-un MEGA DOSAR al procurorilor anticorupţie

Pasajul Gării Constanţa, REABILITAT de o firmă implicată într-un MEGA DOSAR al procurorilor anticorupţie

Replica API 5 iunie 2019 | 09:07 1279

Nu este nici un secret pentru nimeni că aspectul Gării Constanţa este dezolant, deşi aceasta a fost modernizată în anul 2010. Serviciile din interior sunt jenante, decorul parcă ne întoarce în timp, atunci când ne rugam la o minune, astfel încât cea mai importantă gară din România să arate la standardele europene. Încă din primii ani de la finalizarea lucrărilor, în mai multe zone bucăţi din clădire au început să se desprindă şi să pice, tavanul pasajului aproape că nu mai există, iar scările de acces către peron arătă deplorabil. CFR promite că pasajul se află pe lista de investiţii a companiei, lucrări ce vor fi executate anul acesta, dar şi liniile 1 şi 2 sunt luate în vizor. Lucrările vor fi executate de Wiebe România SRL, firmă implicată în dosarul lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor, fiind suspectat ar fi intervenit în favoarea unor companii pentru a le ajuta să obțină contracte cu CFR. Mita totală din acest dosar se ridică la circa 20 de milioane de euro și ar fi fost dată de asocierea de firme Swietelsky – Wiebe – Takenaka pentru obținerea și derularea contractului de modernizare a magistralei de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Şi în acest sezon estival, turiştii vor da nas în nas cu o imagine dezolantă a Gării Constanţa: în unele locuri, tavanul pavajului este inexistent, scările de acces sparte, ghenele de gunoi şi scaunele de pe peroane vechi, iar de mirosul din tunel, nu mai vorbim. Cele mai grave probleme cu care se confruntă Gara Constanţa sunt cele de la pasaj, unde, în timp, apa s-a infiltrat în tavan şi în pereţii tunelului. Din această cauză, au apărut fisuri în pereţi, ceea ce conduce, ori de câte ori plouă, la inundarea pasajului care duce către peroane. Situaţia este cunoscută şi de reprezentanţii companiei care promit că anul acesta vor începe lucrările la pasaj. „Din câte ştiu, tunelul pieton şi liniile 1 şi 2 vor intra în reparaţii capitale. S-a semnat şi contractul. Cea mai mare problemă cu care se confruntă Regionala Constanţa este pasajul pietonal”, a declarat, pentru Replica, Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Călători.

Firma care se va ocupa de lucrări este Wiebe România SRL, adminisitrată de Daniel Bîrsan, membră a grupului german H.F.Wiebe, valoarea contractului fiind de 10.413.792,92 lei. Daniel Bîrsan este şi preşedinte Asociaţiei Industriei Feroviare.

Wiebe, în dosarul fostului ministru Vlădescu, acuzat de luare de mită

Procurorii DNA au deschis, anul trecut, un dosar penal după ce o companie ar fi oferit mită pentru a obține lucrările de modernizarea ale liniei de cale ferată București – Constanța. Constructorul este, potrivit prersei centrale, asocierea de firme Swietelsky - Wiebe – Takenaka.

Fotul ministru Sebastian Vlădescu a fost suspectat că ar fi luat mită de două ori în timp ce era membru al Guvernului, de la societăţile în cauză. Sebastian Vlădescu este acuzat că ar fi intervenit în favoarea acestora pentru a le ajuta să obțină contracte cu CFR. Mita totală din acest dosar se ridică la circa 20 de milioane de euro și ar fi fost dată pentru obținerea și derularea contractului de modernizare a magistralei de cale ferată Bucureşti-Constanţa. Lucrările de modernizare a magistralei Bucureşti-Constanţa, în lungime de 225 km, au început în 2006, când Sebastian Vlădescu era ministrul finanţelor publice în cabinetul Tăriceanu.

În dosar mai are calitatea de inculpat Cristian Boureanu, deputat la data faptelor, dar şi alţii.

Josef Hornegger, reprezentantul firmei austriece Swietelsky, și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

În dosar, pe lângă Vlădescu Sebastian (care, la data unora dintre fapte, a deţinut funcţia de ministru al Finanţelor Publice), mai sunt cercetaţi: Costea Mircea-Ionuţ, fost angajat al Ministerului Finanţelor, Mititelu Mihaela, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Boureanu Cristian-Alexandru, la data faptelor deputat în Parlamentul României.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai perfecta dreptate,despre politicul din justitie asta se remarca prin apararea politicienilor penali nu prin abuz, chiar si politicieni condamnati au luat mult mai putin decat era normal totusi condamnati astia se oftica pt.ca alti care au furat si ei nu au primit nici o condamnare fiindca ei se cumosc excroci astia din toate partidele.
2
2
Stimate comentator, procurorul instrumenteaza cazul dosarul si il trimite in instanta cu propuneri. Nu este el cel care da sentinta.sentinta este data de judecator.dosarul cauza fapta este incadrata.ce cere procurorul nu este egal cu ce decide judecatorul.judecatorul decide sentinta.asa ca faci o confuzie. Procurorii in cazurile exemplificate de tine cocos vladescu samd au cerut pedepse cu EXECUTARE in zona maxima.judecatorul a stabilit sentinta finala.ca sunt probleme atat la procurori cat si la judecatori cu asta sunt de acord.sunt viu colorati ba cu rosu ba cu galben ba cu dracu sa i ia.
9
7
Mita 20 milioane euro egal 3 ani cu suspendare...Dorin Cocos 9 mil euro executat 4 luni.Furat una bucata cascaval si una bucata salam de o doamna doar 3 ani cu executare sau mai pot sa va dau un exemplu 58 lei mita de la ceferista din Brasov taiat chitanta pentru ei luat 3 ani si 6 luni cu executare.Si va pot da exemple la infinit de aceste zdrente numiti procurori care judeca cu curul,mintea lor plmea.
22
3
frasu zafer e la rutiera nu il opreste nimeni de aia au folii negre amandoi
8
0
Opriti-ma si pe mine in trafic ct 85 frk perchezitie si veti gasi arma alba preferata GELU asa mi-am poreclit vibratorul cand e femeia plecata si nu gasesc pe cinev sa mi-l introudca o fac singur va puup a voastra Faruka o tipa sensibila
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108