REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pastramă, acuzat că ia români la muncă, în Germania, și nu-i plătește cu lunile

Pastramă, acuzat că ia români la muncă, în Germania, și nu-i plătește cu lunile

Rocsana CRISTEA 17 ianuarie 2023 | 00:00 6483

Un afacerist din Constanța este acuzat de mai mulți foști angajați că a refuzat să le plătească salariile după ce aceștia au prestat servicii pe un șantier din Germania. Este vorba despre Vasile Pastramă, administratorul unei agenții de selecție și plasare de personal, care activează atât în țară cât și în străinătate. Lucrătorii menționează că abuzul nu se oprește doar la neachitarea salariului, pe șantierul din Germania aceștia muncind și câte 11 ore, cu 3 ore mai mult decât norma prevăzută în contract. Pe lângă declarațiile cetățenilor păgubiți, reporterii Replica au luat legătura și cu cel acuzat, acesta manifestând o atitudine necooperantă și grosolană, invocând ca scuză faptul că angajații nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile.

Vasile Pastramă

Un afacerist din Constanța este acuzat de numeroși foști angajați de neplata salariilor cât și că, pe perioada contractului, au fost supuși la situații abuzive, precum muncă peste program și promisiuni primite la angajare ce au fost apoi încălcate. Firma în cadrul căreia unic asociat este Elena Pastramă, rudă a lui Vasile Pastramă, se ocupa cu activități de telecomunicații prin rețele cu cablu, activând atât în țară cât și în Germania, unde cetățenii ce ne-au adus la cunoștință acest caz susțin că realizat lucrări cu fibră optică. 

Foștii angajați, contactați de reporterii Replica, susțin că lucrau și până la 11 ore pe zi, uneori în condiții de ploaie. Dacă la început le-au fost garantate cazarea și transportul, ulterior costurile necesare asigurării acestora le-au fost oprite din salariul care oricum nu le-a fost plătit integral și nici la timp.  

„Eu știu cum a făcut el acel contract? Ne-a zis că avem asigurare și tot felul de abureli. Am fost 12, dacă nu mai mulți angajați în această situație. Primeam undeva la 30-50 de euro pe săptămână pentru mâncare. Lucram în fibră optică. Ne-a plasat la o firmă de turci, și-a luat banii pe noi. Ultima situație a fost atunci când am lucrat la o firmă de turci. Lucram 5 oameni în asfaltări, tăieri, multe. În luna când trebuia să încasăm banii, le-am spus de dinainte că suntem plecați de 7 luni și vrem să mergem acasă. Nu au fost de acord și ne-au spus că dacă vrem să primim salariile trebuie să mai așteptăm o săptămână. La finalul acelei săptămâni ne-au spus că ne dau doar 1000, și să ne întoarcem după doar o săptămână de concediu, și să ne primim restul banilor atunci. Ne-a vândut pur și simplu și ne-a luat și banii pe transport. Am primit 1000 de euro pentru atâtea luni de zile.”, declară Ercus Viorel, un cetățean din Ialomița, fost angajat al lui Pastramă.  

Un fost coleg susține afirmațiile acestuia, precizările sale confirmând faptele menționate. 

Fost angajat: Ne dădea câte 30-40, maxim 50 de euro pe săptămâna 

„Lucram multe ore. Ne mințea de pe o zi pe alta în legătură cu banii. Primeam doar banii de mâncare, care erau și ei puțini. Ne dădea câte 30-40, maxim 50 de euro pe săptămâna. Prima dată când am vorbit cu el ne-a spus că ne face contract și ni-l aduce în Germania să îl semnăm. Ne-a promis că o să avem cazarea asigurată, nu o plătim. Cazarea era plătită tot din banii noștri. Ulterior ne-a spus că o să ne tragă banii de cazare. Ne-a dus acolo, am ieșit la muncă și prin ploaie ne-a ținut. Am lucrat cu fibră optică. Nu ne-a dat niciun act. Ne spunea, când ne dădea banii pentru mâncare, să semnăm niște hârtii, dar nu ne dădea nouă niciun document. Toate rămâneau la el. Ne spunea că nu are bani până nu îi dă cealaltă firma banii, ba că nu am lucrat cum trebuie. Ne ținea și noaptea uneori ca să finalizăm lucrările. Mai are să îmi dea vreo 1.700 de euro, n-am mai văzut nimic. Au mai rămași câțiva pentru a-și recupera banii. Eu am plecat pentru că mi-am dat seama că e țeapă.”, ne mărturisește Dumitru Nica, din Hunedoara.  

Afaceristul acuzat: Dacă societatea nu are bani de unde să le dea?

Am luat legătura cu Vasile Pastramă, care a manifestat o atitudine necooperantă, declarându-ne totuși că:

”În primul rând aceste persoane au lucrat în jur de 20 de zile la mine și atâta tot. Au fost plătite. Dacă ei consideră că ei trebuie să sune prin stânga prin dreapta e problema lor, să se ducă. Eu sunt angajator. Aceste persoane au fost angajate, câteva persoane, pe o perioadă de 30 de zile, și-au primit bănuții. A fost o neînțelegere cu firma respectivă, nu a făcut plata pentru acolo câțiva bănuți, niște prestări servicii la care ei au început să scrie peste tot în stânga în dreapta. Dacă societatea nu are bani de unde să le dea? Dacă societatea nu a încasat. Societatea mea. Nu a încasat pentru că cealaltă societate nu a plătit serviciile, pentru că au făcut servicii proaste. Le-am explicat dar dacă omul se prezintă la 7 dimineața și stă acolo, el vrea să fie plătit. Plătit o să fii pentru randamentul pe care îl dai. Dacă te prezinți la mine și nu muncești, eu nu am cum să te plătesc. Ei cred că dacă merg undeva la muncă vor fi plătiți dacă nu dau randament. Dacă stai acolo, stai în lopată și nu aduci profit societății, societatea aia nu are de unde să plătească. Drept urmare au fost concediați.”

Unul dintre foștii angajați ne-a pus la dispoziție o copie a contractului de muncă semnat, ce contrazice spusele lui Pastramă. În timp ce acesta susține că perioada de angajare era de 30 de zile, în document perioada contractuală este stabilită ca fiind nedeterminată. 

Menționăm că în cazul în care un angajat nu își îndeplinește sarcinile de lucru conform fișei postului, angajatorul nu este exonerat de plata drepturilor salariale, fapt prevăzut de decizia Curții de Apel din Alba Iulia. Angajatorul are la dispoziție, conform Codul muncii, mai multe pârghii legale, în cazul în care prestația salariatului nu este satisfăcătoare, precum evaluarea profesională, cercetarea disciplinară, sancțiunile disciplinare. 

De asemenea, un angajat nu poate fi sancționat disciplinar pentru neîndeplinirea unei atribuții care lipsește din fișa de post, conform deciziei Curții de Apel din Galați.

În ciuda faptului că susține că nu poate achita salariile din cauza lipsei de bani, ce a apărut ca și consecință a faptului că firma pentru care angajații au efectuat lucrări nu a fost mulțumită de prestația acestora, Vasile Pastramă a postat vineri, 16 ianuarie a.c., un alt anunț de angajare, în speranța că va găsi alți oameni la fel de ușor de convins.   

Date despre firma angajatoare

Das International Trading SRL Administrator și unic asociat pe Pastramă Elena, a fost înființată pe 23.09.2015 și are ca obiectiv „activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu”. Aceasta a înregistrat în anul fiscal 2021 o cifră de afaceri de 1.303.331 lei, profit ce se ridică la suma de 1.155.628 și datorii în valoare de -7.461 lei. 

Vasile Pastramă a activat ca și unic asociat și administrator al firmei S.C. Vasilikoss-Work S.R.L, care a fost înființată în 12.12.2006, fiind dizolvată în 2015. Societatea avea ca obiect activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da ieu am avut 300 de ore lucrate in care mi sa dat 500 de euro ca pana la 3000 de euro nu am primit lam tot sunat si mo tot mintit ca ii primesti peste o saptamana peste doua si to asa mo mintit este un mincinos de om un tepar mare
3
0
Pe mine ma luat din spania de la munca mea linistita de aici sa raspund de 7-8 persoane si in final erau 18 persoane si pina la urma 31 ,si mia promis cazare gratis si 5.000 euro luna dar in acelasi timp si traductor limba spaniola romana si revés, transport gratis si contract de munca cu aseguraré de sanatate toate aste o minciuna mare un tapar gainar care o sami plateasca cu virf si indesat bani care trebuie sa mi dea sa numai spun ca din cauza lui mam intors in spania direct in chirurgie ca daca nu puneam eu mina cadea rola pe toti cei 5 si poate mureau multi dintre ei ,o rola are 500 pina la 700kg ...ma mintit si cu vontractul ma mintit cu tot ...nu mia dat bani nici in ziua de azi teparul j***s gainar
5
0
Faceti plangere penala care sunteti pacaliti nu mai stati.
10
0
Numai sa-i vezi mutra si deja ai motive sa te feresti sa vorbesti cu el. Sa te mai si angajezi ,sa accepti sa lucrezi pentru dubiosul asta,e chiar culmea.
12
0
Asta este un jeg penal .Un om cu caracter infec ,se foloseste de mina de lucru isi face treaba cu ei dar bani promisi nui vad.Invocind diverse motive.Trebuie sa se gaseasca o institutie a statului sal traga la raspundere pentru tot ce a facut si face in continuare.
10
0
acest intermediar trebuie luat la bani marunti. firma straina, sigur a platit tot. el este lacom, vrea sa faca bani pe spinarea altora. dna, diicot, militia!?
9
0
Nu e normal sa nu faci plata pentru munca prestata, scrie si in biblie. Daca nu are frica de D-zeu, sa aiba frica de mana legii. Profita de naivitatea unor oameni cinstiti si isi bat joc de ei.
11
2
Dacă mergeți unde trebuie... Pastramă va ajunge ... pastramă.
9
0
Aici în tara lingă familii,nu vreți la muncă vreți în străinăt**e...bine va face sa va învățați minte...
4
16
Numai semnati contracte in germana,aveti dreptu sa refuzati,nu stiti limba germana,asa profita de voi,pacat
19
0
Zoll,e Birou Vamal din Germanua,cum aud angajatorii de el,mai ales pe santiere,in ziua respectiva,lasa totul balta,fug pe unde apuca,le e frica de Zoll,
13
0
Romanii care intampina astfel de pb.sa faca reclamatii direct la Zoll,Zollu e peste Polizei,Zoll au dreptu sa i verifice pana si pe polizei,fara comentarii
16
0
E plina Ro.de hoti,profitori ca el,te munceste de te mbolnavesti
14
0
E plina Ro.de hoti,profitori ca el,te munceste de te mbolnavesti
12
2
Impuscat direct un cap,si a batut joc de oamenii,si inca continua,atatia ani de zile
17
0
Cum nu munceau,oamenii?umflatule,iti placeau banii de pe urma lor,profitorule,coruptule
17
1
Feriti va de Pastrama,da tepe
19
0
Sa iti bagi in ma-ta de j***s ce esti ! Meriti sa fii spulberat !
22
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272