REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Pe plaja din 2 Mai, care cică nu e plajă, tatăl viceprimarului construieşte o crâşmă

Pe plaja din 2 Mai, care cică nu e plajă, tatăl viceprimarului construieşte o crâşmă

Replica API 18 februarie 2013 | 00:00 778

Investitor "strategic" în zona campingului. O fi bine, o fi rău?

Investitor "strategic" în zona campingului. O fi bine, o fi rău?

În ultimii ani, o mare parte a litoralului autohton a fost acaparat de diverse construcţii ridicate pe plajă. Deşi au fost înregistrate nenumărate sesizări din partea turiştilor, care atrăgeau atenţia asupra faptului că nu mai au loc unde să facă plajă, societăţile în cauză arată avizele şi cam aici se încheie conflictul. În urmă cu doi ani, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elena Udrea, a declarat că toate construcţiile ilegale de pe plaje, ridicate în limita a 300 de metri de la linia valului, pe ţărm, vor fi demolate în 48 de ore. Nimic însă nu s-a întâmplat!

Din diverse motive, de atunci şi până astăzi, nu a fost demolat mai nimic. Mai mult decât atât, am primit sesizări în legătură cu o nouă construcţie ce va fi amplasată pe plaja 2 Mai, construcţie ce a început în data de 25 ianuarie a.c., având ca termen de execuţie 24 de luni şi care va urma să servească drept terasă-restaurant. Beneficiarul construcţiei este firma SC Tina 2 Mai SRL, societate deţinută de fostul consilier local Gheorghe Dumitru, tatăl actualului viceprimar al comunei Limanu, Marius Dumitru. Pentru a lămuri această problemă, viceprimarul a ţinut să precizeze că firma nu este deţinută el, ci este a tatălui său. De asemenea, acesta a afirmat că au fost obţinute toate avizele necesare, iar restaurantul ce urmează a fi construit nu este pe plajă, ci este într-o zonă de... camping, însă nisipul îi poate deruta uşor pe cârcotaşi. "Nu este firma mea, este o societate care are campingul în administrare din 1993, se numeşte Tina 2 Mai. Că acum din dosare este a tatălui meu, eu în 1993 aveam 11 ani de zile, deci nu este vina mea că în 2004 eu am ajuns la primărie, iar tatăl meu a tot avut contracte acolo. Au obţinut avizele necesare, nu este pe plajă. În 1998 s-a făcut o delimitare între Apele Române şi consiliile locale, nu doar Consiliul Local Limanu, ci toate consiliile locale care au deschidere la mare. Adică şi între Eforie Nord şi Eforie Sud avem aceeaşi problemă, avem o grămadă de viluţe, te uiţi şi ai impresia că sunt pe plajă, dar nu sunt pe plajă. Nu este vina mea că protocolul ăla s-a făcut. Şi în Eforie Nord avem, şi în Vama Veche, şi în Costineşti şi peste tot unde primăriile au deschidere la litoral. Peste tot există un protocol din 1998, în acel protocol s-a făcut clar o delimitare cu nişte popici metalici şi o sârmă fier beton, care de multe ori se împiedicau şi turiştii de ea. Între timp a dispărut, au furat-o hoţii, nu ştiu, eu însă din partea primăriei o să fac din nou solicitări, să se facă din nou delimitarea asta, ca să nu se mai inducă în eroare unde-i plaja şi unde e zona adiacentă plajei", a declarat , pentru "Replica", viceprimarul comunei Limanu, Marius Dumitru.

În prezent, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, lucrează la o lege proprie pentru construcţiile de pe plajă, însă nu se ştie deocamdată când va fi gata, cum va arăta sau dacă cineva chiar va reuşi să o pună în aplicare. Aşa că, revenind la viceprimarul din Limanu, Marius Dumitru, iată ce mai spune el: "Oamenii sunt liberi să scrie şi să facă reclamaţii. Nu este pe plajă, este situată în camping, au venit cei de la Apele Române şi au făcut măsurători, au văzut că este retrasă faţă de limita lor, chiar cu 1-2 metri, retrasă. Practic va fi între corturi şi rulote, când te vei uita dinspre malul mării vei vedea corturile şi rulotele care stau în camping şi undeva în partea dinspre nord va fi şi terasa amplasată. Eu nu ştiu ce este atât de deranjant. Este o distanţă de cel puţin 200 - 250 de metri, nu este în mare şi se încadrează în ordonanţa care a fost dată de doamna ministru Elena Udrea, care a spus foarte clar că se fac construcţii pe malul mării pe zona adiacentă şi nu pe plajă, cu condiţia să ia avizul nostru şi cu condiţia să fie doar structuri de cazare sau case turistice. Ei nu fac vreo hidoşenie, fac o terasă în care construcţia va fi în stil dobrogean, cu stuf, lemn, o terasă. Aşa suntem noi românii, trebuie să fim cârcotaşi, ne ducem la bulgari şi ne bucurăm de ce au ei acolo, dar suntem reticenţi la ceva nou. Eu înţeleg că aşa este omul şi zice că după ce că-i plaja mică, ne strică şi plaja, dar nu face nimeni pe plajă, este o delimitare de ani de zile. Problema vă spun eu care este, domnul primar şi eu am mai avut nişte contracandidaţi politici şi acum ei reclamă: "Domle', face vicele acolo". N-am eu nici un fel de treabă, eu îmi văd de primăria mea. Acum, dacă societatea şi-a obţinut toate avizele necesare, construieşte. Eu v-am dat un punct de vedere al primăriei şi nu al societăţii", a mai adăugat Marius Dumitru.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108