REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Pe șantierele din Mamaia-Nord se lucrează de zor, deși sezonul estival a început deja!

Pe șantierele din Mamaia-Nord se lucrează de zor, deși sezonul estival a început deja!

Replica API 21 mai 2018 | 00:11 2004

E normal?!

E normal?!

Ca în fiecare an, după deschiderea oficială a sezonului estival, pe litoralul românesc încă se construiește. Nu ne referim nici la efectuarea unor lucrări de reparații, nici la construirea unor spații mici, nesemnificative, pentru depozitare mărfuri etc. Vorbim despre lucrări mari, de amploare, cum ar fi ridicarea unor hoteluri, blocuri sau pensiuni, lucrări începând de la fundație până la acoperiș. Nu ar fi nimic în neregulă, dacă legea nu ar interzice aceste desfășurarea acestui tip de lucrări, pe perioada sezonului estival.

Sezonul estival a început de trei săptămâni, pe 1 Mai, iar pe șantierele din nordul stațiunii Mamaia se muncește la fos automat. Un caz concret ne-a fost semnalat de un localnic, care ne-a trimis și imagini de pe un astfel de șantier, unde se lucrează la ridicarea unei construcții mari, cu multe camere, ceea ce ne duce cu gândul la un nou hotel în acea zonă.

Aceeași persoană a vorbit cu unii muncitori care i-au spus că așa se va lucra încontinuu, inclusiv în timpul verii: ”Problema este că în noua stațiune Mamaia Nord se construiește de zor, am vorbit cu mai mulți muncitorii și se va lucra în continuare. Avem pretenții la turiști, dar le oferim praf și zgomot. Am fost pe faleză să mă plimb și am văzut elanul cu care se construiește. (...) Acolo unde locuiesc eu nu mai suport molozul și gălăgia. În toată stațiunea se construiește la foc continuu”, a declarat localnicul respectiv. Și are dreptate, întrucât doar câteva zile ne mai despart de luna iunie, când încep să apară turiștii pe litoral, iar stațiunile îi întâmpină cu schelele întinse.

După cum precizam inițial, și anul acesta, ca și în anii anteriori, turiștii vor fi întâmpinați cu șantiere în lucru. Și anul trecut a fost deschis acest subiect, în cadrul unei dezbateri, când s-a adus în discuție modul în care unii constructori s-au ”agitat” cu lucrările până pe la jumătatea lunii iulie, iar turiștii s-au întrebat de ce nu s-au oprit lucrările de pe litoral, pentru a se putea bucura și ei de o oază de liniște, fără să fie nevoiți să suporte vacarmul creat de muncitori și de arsenalul lor tehnic.

În loc să găsească liniște, au găsit un litoral în plină construcție și refacere, cu muncitori și macarale, lucruri ce aminteau de anii comunismului, când zilnic vedeai cum „macarale/râd în soare argintii” (melodie semnată ”Trio Grigoriu”, n.r.). Ca să nu mai amintim de unele ”construcții”, din care au rămas doar câțiva pereți dărăpănați, ce ne amintesc exact de perioada amintită (în zona Satului de Vacanță).

Ce prevede legea și modificările ulterioare

Inițial a fost Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre, acesta fiind programul legislativ ce avea ca scop asigurarea protecției litoralului de lucrările abuzive. Ea a fost completată, în timp, de OUG 38/2011, care permite aplicarea prevederilor OUG 41/2010 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei în construcții.

Modificarea principală adusă prin OUG 38/2011 se referă, printre altele, la interdicția de a se efectua, în stațiunile de pe litoral, în perioada 15 mai- 15 septembrie a fiecărui an, lucrări de pregătire, reparație, curățare a clădirilor, reparație a străzilor și trotuarelor. Excepție fac lucrările de remediere a unor avarii. Potrivit actului normativ, cei care nu respectă regulile respective, săvârșesc o contravenție și sunt pasibili de amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 lei.

Scopul modificărilor

În urmă cu 4 ani, mai mulți afaceriști în domeniul turismului s-au declarat oarecum nemulțumiți de noile reglementări și au venit cu unele idei, ”de succes” în opinia lor, cum ar fi atragerea de fonduri europene pentru realiyarea unor proiecte de modernizare și reabilitare a unor clădiri de pe litoralul românesc. Ori, pentru acest lucru nu puteau fi stopate aceste lucrări timp de 3 luni, pentru că ar fi avut ca efect pierderea fondurilor europene, iar din septembrie nu se mai putea lucra prea mult, întrucât venea sezonul rece. Pentru aceste motive, prin OUG 21/2014 pentru modificarea art. 6 din Legea 597/2001 publicată în Monitorul Oficial nr. 339 din 8 mai 2014, a fost eliminată interdicția temporară de construire pentru lucrările executate în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.

Dar aceste modificări legislative nu au nimic în comun cu ceea ce se întâmplă în acest moment pe litoral. Nu poate spune nimeni că lucrările din imaginile alăturate sunt derulate din bani europeni și sunt făcute cu scopul de a moderniza o clădire. Se vede clar cum o firmă de construcții ridică, de la 0, un imobil într-o zonă turistică, neținând cont de prevederile legale. Rămâne de văzut dacă aceste lucrări vor fi stopate măcar în luna iunie, dacă nu mai, pentru a tihni turiștilor care urmează să vină și care și/au făcut rezervări din timp.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se pregatesc de alegeri
0
1
constructii cipanesti facute cu sirma de balot in loc de fier beton ,vedeti in poza ,plus ca acolo cacatul se duce direct in mare ca au bagat ei niste tevi prin nisip pina in mare desteptii.daca va umpleti de bube sa nu ziceti ca nu ati stiut .
5
4
bine ati venit in cartierul muncitoresc mamaia nord, sejurul minunat e garantat
8
1
Au distrus liziera de padure ce fixa nisipul plajei, asta inseamna eroziune.Dar cui ii pasa?; banul iese.
8
3
Mamaia nord e statiune?
6
5
apartamentele se vand ca painea calda daca nu stiati saracilor, 2 camera 80k euroi, plus , vara e de preferat sa fie inchiriate cu 500 eur zi , bani de bani , de-aia se construieste in draci , client sunt gramada din bucale
5
7
FALIMENT garantat in MAXIM 2 ani. Prea multe constructii la o demografie in picaj brusc inseamna putere mica de cumparare, adica criza imobiliara iminenta. Legile economice nu pot fi fentate, Romania nu este Elvetia sa iasa din datorii. Cine are bani acum, sa-i pastreze, peste doi ani cumpara aproape gratis tot ce acum este de 10 ori mai mult.
10
4
intreprinzatori si vrednici,va ureaza"Bine ati venit dragi turisti la odihna!"in cartierul muncitoresc Mamaia.Tradatorii care pleaca in vacanta in Bulgaria,Grecia si alte locuri civilizate pierd"sarea si piperul''unui sejur de ''neuitat''cu nelipsitele concerte la pickamer,norii de praf,tigani,moldoveni la harletz si muscaturile autentice de caine comunitar,plus peisajul tipic de desert din Tunisia,fara un pom,fara un loc unde sa mai respiri putin aer curat.Vacanta frumoasa!
9
1
Primaria Navodari are interese de nu le opreste sau luat ,, DONATIILE''
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218