REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

PE: Separatiştii catalani Puigdemont şi Comin s-au acreditat pentru a-şi ocupa locurile, în urma deciziei CJUE

PE: Separatiştii catalani Puigdemont şi Comin s-au acreditat pentru a-şi ocupa locurile, în urma deciziei CJUE

Replica API 21 decembrie 2019 | 00:00 307

Carles Puigdemont şi Antonio Comin

Parlamentul European i-a autorizat vineri pe liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antonio Comin, aleşi eurodeputaţi în urma scrutinului din luna mai, să se acrediteze provizoriu începând din ianuarie 2020, transmit AFP şi Reuters.

Formalităţile de acreditare vor fi finalizate în ianuarie, a indicat PE.

Cei doi eurodeputaţi le-au arătat vineri jurnaliştilor legitimaţiile provizorii ce le-au fost eliberate.

'Este o zi de bucurie nu doar pentru noi, ci pentru toţi oamenii care cred într-o Europă fondată pe voinţa cetăţenilor', a declarat Carles Puigdemont.

'Este dovada că merită să te baţi', a subliniat el. Partidul 'NV-A (naţionalist flamand) ne-a ajutat mult, dar şi membri ai altor familii politice', a adăugat el.

Puigdemont şi Comin şi-au anunţat intenţia de a participa la sesiunea plenară de pe 13-16 ianuarie de la Strasbourg.

Ei au fost întâmpinaţi vineri la intrarea în sediul PE de la Bruxelles de eurodeputata belgiană Assita Kanko, membră a NV-A, partid care îi susţine de când s-au refugiat în Belgia pentru a se sustrage procedurilor judiciare lansate în Spania împotriva lor în urma tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.

Toate obstacolele menite să-i împiedice să-şi ocupe locurile în PE au fost ridicate joi printr-o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a confirmat că aceştia beneficiau de imunitate din ziua alegerii lor, 26 mai.

CJUE a anulat vineri, cu câteva ore mai devreme, ordonanţa care îi împiedicase să se înregistreze pentru a participa la sesiunea inaugurală a PE din 2 iulie şi a intra în sediul instituţiei.

De decizia de joi a Curţii europene ar trebui să beneficieze şi cel de-al treilea lider separatist catalan ales în PE, Oriol Junqueras, aflat în prezent în închisoare în Spania, condamnat la 13 ani de detenţie pentru nesupunere şi deturnare de fonduri publice. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212