REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

PENSIONARI SUPĂRAŢI: ‘Toată ziua trâmbiţează că schimbă legea pensiilor, dar ei nu aplică corect nici ce avem acum!’

PENSIONARI SUPĂRAŢI: ‘Toată ziua trâmbiţează că schimbă legea pensiilor, dar ei nu aplică corect nici ce avem acum!’

Replica API 2 aprilie 2019 | 21:51 450

„Toată ziua trâmbițează pe la televiziuni că modifică legea pensiilor, dar nu se modifică nimic pentru noi, tot pentru ei!” – este oful unui proaspăt pensionar. Constănțeanul și-a primit prima pensie în martie a.c., ocazie cu care a constatat, cu surprindere, că nu i-au fost luate în calcul sporurile pe care le-a primit în perioada 1987 -2001 deși a anexat dosarului înaintat Casei Județene de Pensii Constanța toate adeverințele din care reieșea veniturul brut, cu grupele speciale și sporurile pe care le-a primit.

Muncesc o viață întreagă, iar când ajung la vârsta pensionării sunt puși în situația să alerge de la o instituție la alta să adune tot felul de adeverințe; iar după toată această alergătură, constată cu surprindere că nici măcar nu le este luat în calcul întregul venit.

Aceasta este povestea a numeroși români și la fel s-a întâmplat și în cazul unui proaspăt pensionar constănțean. Bărbatul a relatat pentru „Replica de Constanța” că a lucrat ani buni în domeniul forajului maritim, iar când a venit vârsta pensionării a depus în atenția angajaților Casei de Pensii Constanța întreaga documentație cu privire la veniturile pe care le-a obținut de-a lungul perioadei în care a fost angajat.

Bărbatul spune că problema a apărut cu privire la perioada cuprinsă între anii 1987 – 2001, pentru care nu i-au fost luate în calcul, la calcularea punctului de pensie, venitul brut, care cuprindea sporuri de grupă specială, ci pensia i-a fost calculată la salariul de bază.

„Poate sunt alte persoane care nu au toate documentația. Dar eu am prezentat adeverințele cu grupă de muncă specială pe care le-am avut. Am fost înștiințat însă de Casa de Pensii că sporurile de grupă specială pentru perioada respectivă nu se încadrează la anexa 15 din HG 257/2011.

Dar, trebuie subliniat, în aceeași lege, la capitolul referitor la sporuri se face referire și la „alte sporuri”, deci ar putea si încadrate și sporurile primite în perioada respectivă”, a afirmat pensionarul.

Mai mult, acesta a arătat indignat că de zile bune se tot discută pe la televiziuni și prin toată presa despre îmbunătățirile pe care le va aduce noua lege, dar legea aflată în vigoare nu ar fi aplicată corespunzător. „În condițiile în care aduc adeverințe din care demonstrez venitul brut, cu sporurile primite și faptul că au fost plătite asigurările sociale, cum se poate să mi se spună că nu este prevăzut în legislație?”, a adăugat constănțeanul.

Referitor la această nemulțumire, reprezentanții Casei de Pensii Constanța au precizat că potrivit HG 257/2011, pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sunt luate în calculul pensiilor doar veniturile pentru care au fost achitate contribuțiile sociale.

Însă, în perioada comunismului și ulterior, până în 2001, au existat o serie de sporuri pentru care angajatorii au virat către stat doar impozitul pe venit, nu și contribuțiile sociale (respectiv pensii, sănătate și șomaj). În consecință, respectivele sporuri nu sunt luate în calcul la stabilirea valorii pensiei.

Situația se va modifica, însă, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, când și respectivele sporuri urmează să fie luate în calcul la stabilirea valorii pensiilor.

Dar, până atunci, singura cale prin care pensionarul constănțean poate să conteste decizia Casei de Pensii este să se îndrepte către instanța de judecată.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hai ma pensionarilor ca prea multe vreti pai nu a schimdat odata legea cand a marit numarul specialilor asta e.Voi votati in continuare PSD.
0
0
Votati in continuare PSD-ul si ALDE si o sa ramana in tara numai handicapatii si pensionarii. Sa vedeti atunci daca or mai fi bani pentru pensiile voastre amarate aruncate in scaraba de PSDracnea! Pe-ai lor, pe-ai psd-eilor, angajati la stat, la ASF, curte de conturi, gvern parlament etc etc., cu pensii speciale de jde mii de euro pe luna, ii doare-n kur de amarasteni ca voi, prostiti de televiziunile hotilor, cu cateva sute de lei pensie pe luna! Ei va sunt CALAII, de ce-i mai votati oameni buni!
15
1
votati PSD in curind se vor mari pensile ...doar speciale...hi
10
1
Niste nemernici.Sunt sute de dosare in instanta pentru nereguli in procedura de calcul.In instanta dureaza ceva timp,apoi decizia luata intra in vigoare de la data prevazuta in hotararea instantei.Asa ca pensionari, rugati-va sa mai traiti ca sa vi se poata repara o gresala facuta poate intentionat. Vinovati cei care au muncit, nu cei care au calculat gresit.
9
1
cand va bateati pe puiul congelat dat de mazare era bine bosorogilor???
10
4
dragi pensionari am primit interdictie de la slugile si presurile replica, platiti regeste din banii dvs si manjiti, in acelasi timp, cu sangele bebelusilor trimisi in ceruri din supraimbuibarea acestor nenorociti. Sunt convins ca sunteti la curent cu faptul ca primarii sunt mana in mana cu puscariasul draknea in interes personal, va constrange pe dvs, mai nou vi se ionterzice sa votati la referendum, popii- satana , din punctul meu de vedere, contribuie la a va obliga sa-i votati incontinuare-stiti li s-au marit salariile, li s-au promis suprafete enorme de padure- iar dvs asteptati o indexar
9
1
Noua lege a pensiei nu e inca aprobata --iar daca va fi ori um nu se poate aproba ptr ca nu vor fi bani la ce calcule reies din lege ---Totul e o minciuna mare cit casa
14
3
Nu vedeti ca de cand sunt la guvernare mint in continuu.
14
1
Masa de manevra electorala.Se vorbeste numai de pensionari pentru ca restu nu conteaza. Oricum pleaca din tara.
18
1
Asa este cu vesnica aceasta trimbitare cu pensiile.Doar cu promisiuni si se pare a fi si desarte ca se fac pentru un viitor prea indepartat.
14
1
AM 23 ANI GRUPA SPECIALA DE MUNCA 15 FARA GRUPA,,AM ESIT LA PENSIE IN 2013 ,TREBUE SA IMPARTA STAGIU DE COTIZARE LA 25 DUPA LEGEA 221 ,,TOATA ZIUA MANCA NU MAI MINCIUNI.
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212