REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PERICOL! Malul de la Cumpăna a REÎNCEPUT să se SURPE

PERICOL! Malul de la Cumpăna a REÎNCEPUT să se SURPE

Replica API 22 octombrie 2020 | 00:00 5324

O nouă fisură a apărut în taluzul Canalului Dunăre - Marea Neagră, în localitatea Cumpăna, iar autoritățile au făcut deja demersuri pentru stoparea căderii acestuia. De precizat este faptul că această fisură a apărut într-o altă zonă decât cea afectată inițial. Cele 8 familii evacuate sunt acum în siguranță în locuințe puse la dispoziție de Primăria Cumpăna.

Primăria comunei Cumpăna face noi demersuri după ce malul a început din nou să se surpe. Împreună cu Daniel Georgescu, directorul Administrației Canalelor Navigabile și prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna se zbate să evite o nouă surpare a malului. Care este impedimentul? Banii ce nu sunt suficienți și pentru noua fisură. „Acest mal este extrem de important pentru comuna Cumpăna și pentru administrația public locală. Prefectul județului Constanța, domnul Coșa, a fost însoțit de domnul subprefect Șenol, directorul general ACN și constructorul au fost acum două zile la fața locului, pe malul canalului să vadă care este situația.

Încă din data de 5 octombrie am înaintat mai multe adrese către Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării și către domnul Ludovic Orban și în atenția vicepremierului Turcan. De ce? Pentru că în lungime, nu adâncime, a mai plecat o falie mică din malul de pământ ceea ce mă îngrijorează foarte mult și astfel am luat legătura cu constructorul. Acesta mi-a spus că ne mai trebuie altă tranșă de bani pentru a putea continua lucrările de la cota +34 în sus, adică, la cota 46-48” a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Prioritatea primăriei – protejarea caselor din apropierea malului

Tot primarul a mai declarat și faptul că prioritatea 0 pe care o are este protejarea caselor ce se află în apropierea malului. „Am făcut demersuri către Instituția Prefectului și către ACN să solicite în baza proiectului care este întocmit și avizat fonduri pentru continuarea lucrărilor la acel nivel. Aceste lucrări care se execută jos, la baza canalului nu fac altceva decât să oprească scurgerea pământului în albia canalului pentru a nu se bloca canalul și barjele să poate circula însă mie și cetățenilor din comuna Cumpăna ne trebuie protecția străzii și în principal a caselor. Astfel, în acest moment se fac demersuri pentru a primi acești bani pentru continuarea lucrărilor” a mai adăugat Gâju.

Asigurări de la ACN că vor stabiliza strada

Locuitorii din cele 8 case evacuate stau acum în case sigure, oferite de Primăria Cumpăna, însă, cu grija că munca lor de o viată s-ar putea prăbuși odată cu malul. „Am avut o ședință săptămâna trecută cu locuitorii care au fost evacuați din cele 8 case și în prezența domnului Georgescu de la ACN au fost asigurați că până la sfârșitul lunii noiembrie vor executa lucrări care să stabilizeze strada, nu numai malul. Nimic nu este mai important pentru ei decât casa și munca lor de o viață. Cei din cele 8 case au fost evacuați încă din august 2019 și vă dați seama că vor să se întoarcă la casele lor dar până nu va fi rezolvată această problemă, Primăria Cumpăna le-a pus la dispoziție alte locații unde să poată locui în siguranță. Când totul va reveni la normal aceștia vor reveni în propriile locuințe” a conchis Mariana Gâju, primarul localității Cumpăna.

Scurtă prezentare a demersurilor începute încă din 2019

În luna mai a anului 2019, o bucată lungă de 150 de metri şi lată de 10 metri din malul canalului Dunăre – Marea Neagră, în dreptul localității Cumpăna, s-a prăbuşit. A urmat o altă alunecare de proporții, în luna august, iar ministrul de atunci al Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat comuna și a promis sprijinul financiar de urgență, ajutor care nu a mai venit. După surparea malului, primăria a împrejmuit zona, a evacuat opt familii şi a interzis accesul autoturismelor.

Între timp, pe 4 martie, a avut loc o nouă promisiune guvernamentală. Prefectul Constanței, George Niculescu, l-a vizitat pe primul-ministru interimar, Ludovic Orban, iar acesta i-a promis faptul că „lucrările vor demara cât de curând posibil”. Mai apoi, Niculescu a anunțat faptul că Guvernul a deblocat o parte din suma necesară, respectiv 25 milioane lei. „Guvernul României a deblocat suma de 25 de milioane de lei pentru reabilitarea malului surpat al Canalului Dunăre-Marea Neagră! Banii vin din Fondul de Intervenție al Guvernului, astfel fiind suplimentat bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Cum am afirmat și săptămâna trecută, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul României, Ludovic Orban, rezolvarea situației malului surpat din Cumpăna a fost și este unul dintre principalele mele obiective. Așadar, intrăm în linie dreaptă, iar în cel mai scurt timp posibil, lucrările de reabilitare vor începe, pentru că pericolul este, în continuare, unul considerabil, în special pentru cetățenii care au case în apropiere”, declara la acel moment, Niculescu.

Citește și: Ministrul Transporturilor a vizitat malul surpat de la Cumpăna

Video:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O panarama de curva mai mare ca tine nu exista. Iti place sa ti-o tragi cu tiganii nu? Le dai terenuri gratis la tiganii puscariasi
3
0
in continuare, pina cind tot malul de pamint va ajunge in canal. Ca iarna nu te iarta si i-ti da cu ploaie, zapada. Si atunci sa vezi fericire, ca ce a construit nea Nae in mai putin de un cincinal, traseistii astia din politica nu vor scoate pamintul din canal nici in veci vecilor, plus ca daca s-a rupt malul treaba-i gata. Vezi podul de la Agigea ca este in aceeasi culoare maro.
3
0
ales-o pe Suzana Gadea, traiti ca in socialism, tovarasi!
5
0
S-au luat bani din fondul de urgenta al statului, dar s-au impartit frateste.
5
1
cat e bucatarul la conducerea ACN n o sa se intample nimik,malul se va surpa in continuare cu case cu tot
7
0
Primarita a facut tot ce s-a putut face omenste din postura de primar , ba mai mult , s-a dus si s-a umilit pe la toate ministerele , a deschis o gramada de usi importante...doar, doar , sa vina cei responsabili si abilitati ca sa salveze malul ! Cred ca si dansa a ramas dezamagita ...
4
8
si stelica o linge-n cur !!!
5
2
facuta de mantuiala, cu studii si proiecte care nu sunt respectate , cu oameni necalificati si muncitori prost platiti care se fac ca muncesc , totul se duce de ...rapa !
13
1
unde sunt USRistii? in campanie erau aici, chipurile voiau sa salveze sa faca sa dreaga. s a terminat campania au uitat de problema...haha si cand ziceam ca se folosesc de unele teme pt a isi face campanie fix ca psd sau pnl, nu ma credeati
13
5
Primaria nu avea voie sa dea autorizatii de constructie pe malul canalului.asa spune legea! Trebuia avize din partea acn ului si ministerului transp
20
1
Noroc cu comenturile astea ca sa isi verse frustrarile in anonimat toti idiotii.. ce treaba primarita, cand zona tine ACN si boul ala de Georgescu nu se zbate sa aduca bani.. masonul pulii care vrea sa fuga acum din PSD.. sobolanilor
8
7
De cand e prblema asta Gajule, esti in stare sa faci ceva in viata asta. Asa terenuri la tigani ai dat la greu in stanga si-n dreapta
18
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102